Den här kyusun är en autentisk japansk tekanna, handgjord av Yukata-krukmakaren av en av Japans finaste jordarter, Tokoname.Tekannan är utrustad med ett jordfilter och en fin pip och är idealisk för avsmakning av dyrbara japanska teer som gyokuro, eftersom den har ett mycket bra grepp tack vare sidohandtaget och en platt form med en bred öppning.Ta med den på en upptäcktsresa med grönt te!
Snabb leverans i Frankrike – 3 till 5 arbetsdagar
Material : Lergods – Keramik – Lera
Ursprung : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (sidohandtag)
Innehåll : 150ml (0.15L)
Färg : Mörk sandröd
Filter : Lera, typ sasame (lerkula integrerad framför pipen)
Tillverkning : för hand
Författare : Tsuzuki Yutaka
Läs mer:
Kyusu
En traditionell japansk tekanna tillverkad av naturlig lera. Den är oglaserad på insidan och reagerar på kontakt med vatten och te för att avslöja alla dess aromer.
Filter framför pipen : Teet flyter, brygger fritt för fullständig extraktion av komponenter och aromer. Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (vulkanisk jord rik på lera) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname ugn
Tokoname Yaki (常滑焼), den äldsta av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och det viktigaste keramiska produktionscentret.
Ren naturlig lera (Shudei) har en karakteristisk röd färg på grund av dess höga järninnehåll (specifika egenskaper när det gäller smak och fördelarna med grönt te). Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag. För Kyusus i olika färger sprayar krukmakaren den formade Kyusu med en blandning av röd lera och naturliga färgpigment (= Char-gake)
Det polerade utseendet utan att vara glaserat beror på poleringen av Kyusu före bränning med en metallspatel eller trasa, för att låta leran tala för sig själv.
Kyusu bränns genom oxidation (röd lera) eller reduktion (svart lera). Genom att kombinera de två teknikerna, är det möjligt att få en mycket stor variation av kyusu-färger.
Rengöring
External
Använd endast rent vatten och en mjuk trasa. Vid fläckar, gnugga med en trasa indränkt i infusion av grönt te.
Invändig
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en ren trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
En ändamålsenlig tekanna (icke-porös lera) oglaserad på insidan: rekommenderas på lång sikt för att förbereda liknande sorters te på grund av den gradvisa bildandet av en patina vid kontakt med infusionen. Denna culotte förbättrar och intensifierar smaken av teet över tid.
Varning
Keramik keramik, även av bästa kvalitet, är ett material känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten