Du har kastats in i hjärtat av Kina med denna Gaiwan traditionella tekanna i porslin. Finess, delikatess, den nedärvda kunskapen om Dehua-keramik till tjänst för ditt te. En liten riskornstekanna med exceptionellt värde för pengarna!
Material: Terrakotta – Keramik – Porslin
Ursprung: Dehua (Kina)
Innehåll : 175ml (0,175L)
Mått : 10 x 8cm
Färg: Vit +/- blå beroende på modell
Om filter: Det är locket som fungerar som filter
Leverans 2 till 4 veckor
Mer information:
Vad är en Gaiwan?
En gaiwan är ett litet redskap för teberedning.
Den kallas ofta för en ”kopp med lock” (=”skål med lock” på kinesiska) och ersätter en liten tekanna. Gaiwans har använts i Kina sedan Ching-dynastin (1644-1912). En gaiwan (uttalas gaïwan), eller zhong (i Kantonregionen) består av tre delar: en skål, ett lock och ett fat eller en fatkopp. Den är vanligtvis så liten att alla tre delarna kan hållas i en hand.
Fördelar med en gaiwan
En gaiwan gör att tedrickaren kan återinfusera sina blad flera gånger.
Den är idealisk för flera infusioner, oftast för oolong-, grönt, vitt och puer-te (svart te behåller inte sin smak lika bra vid upprepade infusioner).
Med en gaiwan kan du också bättre kontrollera infusionen.
När bladen flyter fritt i gaiwan kan du se hur de vrider sig och utvecklas och frigör all sin smak. Gaiwan får dig att känna att du leder teupplevelsen, inte bara åker med.
Så här använder du din gaiwan
Du hittar alla tips för att använda en gaiwan i bilder i vårt blogginlägg, men här är en sammanfattning:
Placera tebladen i skålen.
Mängden varierar beroende på teets densitet, gaiwanens storlek och drickarens preferenser. I allmänhet behöver du använda mer än i en tekanna och brygga under kortare tid. Vi rekommenderar att du gör dina egna provsmakningar och antecknar.
Lägg till varmt vatten i skålen
Temperaturen varierar beroende på vilken typ av te du använder. Använd locket på din gaiwan för att röra om i bladen och titta fascinerat på hur de virvlar och sväller.
Stäng locket.
När infusionen är klar, det tar från 10 sekunder till några minuter beroende på te, sätter du tillbaka locket på skålen och lutar den så att den står lite på sned. Öppningen ska vara tillräckligt stor för att vattnet ska rinna ut, men inte för stor för att förhindra att bladen kommer ut.
Hålla i Gaiwan.
Du kan hålla i din Gaiwan på flera olika sätt. Experimentera och hitta den metod som känns mest naturlig för dig. Använd tummen och långfingret för att hålla i skålens kant (håll bara i toppen för att undvika att bränna fingrarna, även om det är en del av lärandet att bränna sig minst en gång). Använd sedan pekfingret, eller knogen på pekfingret, för att hålla locket stadigt på plats. Du kan använda båda händerna och lyfta gaiwanen i fatet.
Häll teet från gaiwanen i en kopp.
Grip gaiwanen stadigt, luta den mot koppen eller mot en kanna om du sedan vill servera en jämn bryggning till flera personer. Gör detta med självförtroende så kommer teet att hällas försiktigt. Det kräver lite övning och koncentration (undvik att öva de första gångerna framför en film eller din katt). Skaka gaiwanen försiktigt några gånger för att se till att all vätska har runnit ut. Om du lämnar kvar te i din gaiwan kommer det att fortsätta att bryggas och smaka bittert.