Gaiwan, Zhong i Kantonregionen, är en kinesisk tekanna som är perfekt för att upptäcka nya tesorter. Med lite övning kommer du att tämja denna accessoar som dagligen används av miljontals teälskare.
Material : Lergods – Keramik – Glaserat stengods
Ursprung : Thailand
Innehåll : 160ml (0,16L) för den låga formen, 165ml för den höga formen
Färg:Vit (2 olika vita) och grön
Mått: se foto
Om filter, locket fungerar som filter
På grund av olika skärmupplösningar kan färgåtergivningen skilja sig något från foton.
Leverans 3 till 4 veckor
Lär dig hur man använder en gaiwan
Hitta mer
Gaiwan: liten behållare för bryggning av te.
Teapot betyder ”skål med lock” på kinesiska. Används i Kina sedan Ching-dynastin (1644-1912). En gaiwan (uttalas gaïwan) är tillräckligt liten för att greppas med en hand.
Fördelar med en gaiwan
Med en gaiwan kan tebladen återinfuseras flera gånger.
Perfekt för flera infusioner, oftast för oolong, grönt, vitt och pu erh-te. Svart te (”rött te” i Kina) är mindre benägna att behålla sin smak under flera infusioner.
Med en gaiwan kan du kontrollera infusionen.
När bladen flyter fritt i gaiwan kan du beundra dem när de släpper ut sin smak och bättre bedöma när du ska stoppa infusionen.
Använda din gaiwan
Lägga tebladen i skålen.
Mängden varierar beroende på teets styrka, gaiwanens storlek och din personliga smak. I allmänhet ska du använda mer än i en tekanna och brygga under kortare tid.
Lägg i det heta vattnet
Temperaturen varierar beroende på vilken typ av te det är. Använd locket för att röra om i bladen.
Sätt tillbaka locket på koppen
När infusionen är klar (mellan 10 sekunder och några minuter). Luta locket så att det står lite snett. Det ska finnas en öppning som är tillräckligt stor för att vattnet ska rinna ut, men tillräckligt liten för att bladen inte ska komma ut.
Håll i Gaiwan.
Experimentera för att hitta den metod som känns mest naturlig för dig. Använd tummen och långfingret för att hålla i den utsvängda kanten på skålen. Använd sedan pekfingret, eller indexleden, för att hålla locket stadigt på plats. Du kommer att bränna fingrarna en eller två gånger innan du lyckas, det är helt normalt!
Häll teet från gaiwanen i en kopp.
Håll gaiwanen stadigt, luta den mot din kopp eller en kanna om du vill servera flera personer med en jämn bryggning. Gör detta med tillförsikt, teet kommer att hällas försiktigt. Skaka gaiwanen några gånger för att se till att all vätska har kommit ut. Om du lämnar kvar något te i den kommer det att fortsätta bryggas och smaka bittert.