Den här lilla kinesiska terrakotta tekannan från Yixing är en Kanna för Gong-Fu Chaen te-ritual som kan översättas med ”att ta tid på sig” och som innebär att man gör flera infusioner samtidigt som man njuter av varje droppe av den dyrbara drycken och prioriterar kvalitet framför kvantitet. Den något porösa leran kommer att sublimera smaken på det te du brygger med tiden, så du måste dedikera denna lilla hantverksmässiga tekanna till en enda typ av te.
Material: Lergods – lera och zisha blandat
Ursprung: Yixing (Kina)
Förpackning : ca 130ml (0,13L)
Mått: se foto
Färg: Orange-röd
Filter: Lera, med hål, inbyggt i tekannan framför pipen
Tillverkning: för hand
Tillverkningsverkstad: Ri Oniy
Leverans 3 till 4 veckor
Läs mer:
Yixing tekanna
Yixing tekannan av lera, som av vissa teälskare anses vara tekannornas drottning, är en så kallad memory-tekanna. Leran som den är tillverkad av är något porös, så tanninerna i det infunderade teet kommer gradvis att ackumuleras i leran under infusionerna och gradvis berika smaken av teet när de släpps ut. Det är därför du bör reservera en Yixing tekanna för bara en typ av te (en familj av Oolongs, till exempel), eller till och med, enligt purister, bara ett te.
För första användningen måste du ”döpa” din tekanna med det te du har valt för den. Denna process kallas att ”döpa tekannan”, få reda på hur.
Yixing tekannor tillverkas för hand och drejas inte på en drejskiva. Den hårda leran hamras med en tung träklubba för att bilda en platta, tekannans kropp tillverkas sedan med tre grundläggande tekniker: pressgjuten, vikt eller plattgjuten. Specialverktyg av trä, bambu, metall och horn, som skapats under århundraden, används under tillverkningsprocessen för Yixing tekannor.
Handgjord tekanna
Var och en av tekannorna är unik. Små skillnader kan därför observeras jämfört med bilderna, särskilt när det gäller färg, vilket beror på typen av skärm och ljuset.
Varning
keramikäven av bästa kvalitet, är ett material som är känsligt för värmechock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten