Här är en magnifik Terrakotta tekanna från Nixing. QinZhous Ni Xing-lera har liknande egenskaper som den berömda Yixing-leran och denna minneskärl kommer att reserveras för en enda typ av te. Finns i flera olika utföranden.
Material : Bränd lera – keramik – Ni Xing-lera (坭兴陶)
Ursprung : QinZhou, Guangxi, Kina
Innehåll : ca 230 ml
Dimension : 13 x 8.5cm – öppning 5cm
Färg : Brun med röda inslag – varje föremål är unikt och färgen beror på ugnsbränningen
Filter : Lera, med hål, inbyggt i tekannan framför pipen
Författare: Zhou Yujiao
Leverans 3 till 4 veckor
Hitta mer :
Nixing tekanna
En tekanna i lergods av Ni Xing (坭兴陶) har, liksom nbsp;en tekanna av Yixinglera, en naturlig struktur med dubbel porositet som gör den genomsläpplig för luft men ogenomtränglig för vatten. Denna egenskap gör att insidan av tekannan kan ”laddas” med syremolekyler som kan överföras till det bryggda teet.
Den här tekannan tillhör därför den familj av tekannor som kallas minnete-kannor. Leran som den är tillverkad av är något porös, så tanninerna i det bryggda teet kommer gradvis att ackumuleras i leran under infusionernas gång och gradvis berika smaken av teet genom att återställas. Det är därför du måste reservera denna tekanna för en enda typ av te (till exempel en familj Oolong).
Nixing keramik från Qinzhou utgör tillsammans med Yixing keramik från Jiangsu, Jianshui keramik från Yunnan och Rongchang keramik från Sichuan, de fyra mest berömda keramikerna i Kina. Djupt begravd i bergssidan är Nixing-jorden rik på mikroelement som Fe, Zn, Ca, Se….
Sedan 2008 har tillverkningen av Guangxi Qinzhou Nixing-keramik officiellt erkänts av statsrådet som ett nationellt immateriellt kulturarv.
För första användningen måste du ”döpa” din tekanna med det te som du har valt för den. Denna process kallas att ”döpa tekannan”, få reda på hur.
Handgjord tekanna
Då varje modell är unik kan små skillnader, särskilt i färg (varierar beroende på upplösning och typ av skärm) och graveringar, observeras jämfört med bilderna&.nbsp;
Varning
keramikäven av bästa kvalitet, är ett material känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten