Den här Shiboridashi från Tokoname Mogake har formats för hand av mäster Hakusan, den tredje i ordningen av sitt namn. Denna kanna från Tokoname i Japan är utmärkt i mogake-tekniken, som innebär att fina oregelbundna mönster visas på leran med hjälp av ” amamo ” sjögräs som läggs och lindas runt tekannan när den bränns. Denna fantastiska japanska tekanna är isärskilt lämpad för starka gröna teer, såsom Sencha, Tamaryokucha och Kamairicha eller den berömda gyokuro.
Snabb leverans i Frankrike – 3 till 5 arbetsdagar
Material : Bränd lera – keramik – lera
Stil : Japansk, typ Shiboridashi
Ursprung : Tokoname Yaki – Japan
Kapacitet : ca 60ml (0,06L)
Färg: Brunröd och Svart
Utan filter, det är locket som fungerar som filter
Tillverkning : Helt för hand.
Färgåtergivningen och mogakemönstret är unika och kan variera något för varje exemplar jämfört med bilderna.
Författare : Master Hakusan, tredje i ordningen. Hakusan är den tredje i en generation av krukmakare och har arbetat i Tokoname i nästan 50 år
Han behärskar mogake-tekniken men också effekten&.nbsp;Yohen (jap 窯変), en kombination av oxidations- och reduktionsbränning som ger en färg som skiftar från grönt till svart.
Läs mer:
Shiboridashi : Japansk motsvarighet till gaiwan
Detta är ett infusionskärl med liten volym vars lock för att låsa bladen vid upphällning. En generös öppning gör att tebladen kan expandera helt.
Användningen av shiboridashi passar ömtåliga teer som grönt te, tidigt grönt te, vitt te, gult te. Den är idealisk för dyrbara långbladiga teer som temomicha (handrullat japanskt grönt te) eller gyokuro, ett delikat japanskt umbragrönt te. Ombre-teet kallas ”Precious Dew” eller ”Dew Pearl” och produceras när tebuskarna 3 veckor före skörden berövas ljus för att uppmuntra utvecklingen av umamismaken.
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (lerrik vulkanisk jord) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname ugn
Tokoname Yaki (常滑焼), äldst av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och det viktigaste keramiska produktionscentret.
Ren naturlig lera (Shudei) har en karakteristisk röd färg på grund av dess höga järnhalt (specifika egenskaper när det gäller smak och fördelarna med grönt te). Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag.
För att få Kyusus i olika färger sprutar krukmakaren den formade kyusu med en blandning bestående av röd lera och naturliga färgpigment = Char-gake). Tekannor gjorda av Shudei-lera har ett distinkt polerat utseende, men är inte glaserade, eftersom kyusu poleras med en metallspatel eller en bit tyg före bränningen. Tillverkarna föredrar att låta den naturliga leran tala för sig själv, utan att glasera eller lacka tekannorna.
En Tokoname Kyusu bränns sedan genom oxidation (röd lera, mellan 1100 och 1200°C), eller reduktion (svart lera). Vissa studior, särskilt de som har kända konstnärer, kombinerar de två teknikerna, vilket gör det möjligt att få en mycket stor variation av kyusu-färger.
Rengöring
External
Använd endast rent vatten och en mjuk trasa. Vid fläckar, gnugga med en trasa indränkt i infusion av grönt te.
Invändig
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en ren trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
En ändamålsenlig tekanna (icke-porös lera) oglaserad på insidan: rekommenderas på lång sikt för att förbereda liknande sorters te på grund av den gradvisa bildandet av en patina vid kontakt med infusionen. Denna culotte förbättrar och intensifierar smaken av teet över tid.
Varning
Keramik även av bästa kvalitet, är ett material som är känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten