Tedrickande i Kina sker på traditionellt sätt enligt en ritual som kallas Gong Fu Cha. För att göra detta är principen att ta sig tid att förbereda teet i en liten tekanna och servera det i små koppar. Den bästa tekannan för den här typen av provsmakning är en kinesisk terrakotta-tekanna från Yixing. Detta är en så kallad minnes tekanna som genom att ta till sig smak- och doftupplevelserna av det te du måste välja åt den kommer att sublimera det med tiden.
Snabb leverans i Frankrike – 3 till 5 arbetsdagar
Material : Bränd lera – Blandad lera och zisha
Ursprunglig: Yixing (Kina)
Innehåll: ca 380ml (0.38L)
Mått : 15,5 x 10,8cm
Färg : Ockrabrun
Filter : Lera, 9 hål, integrerat i tekannan framför pipen
Tillverkning : handgjord
Tillverkningsverkstad : Wuwang
Hitta mer :
Yixing tekanna
Yixing tekannan i lera anses av vissa teälskare vara drottningen bland tekannor och är en så kallad minnestekanna. Leran som den är tillverkad av är något porös, så tanninerna i det infunderade teet kommer gradvis att ackumuleras i leran under infusionerna och gradvis berika smaken av teet när de frigörs. Det är därför du bör reservera en Yixing tekanna för bara en typ av te (en familj av Oolongs, till exempel), eller till och med, enligt puristerna, bara ett te.
För första användningen måste du ”döpa” din tekanna med det te du har valt för den. Denna process kallas att ”döpa din tekanna”, ta reda på hur.
Yixing tekannor tillverkas för hand och drejas inte på en drejskiva. Den hårda leran hamras med en tung träklubba för att bilda en platta, tekannans kropp tillverkas sedan med tre grundläggande tekniker: pressgjuten, vikt eller plattgjuten. Specialverktyg av trä, bambu, metall och horn, som skapats under århundradenas lopp, används vid tillverkningen av Yixing tekannor.
Handgjord tekanna
Varje exemplar är unikt. Små skillnader kan därför observeras jämfört med bilderna, när det gäller graveringarna eller färgen, vilket beror på typen av skärm och ljuset.
Varning
keramikäven av bästa kvalitet, är ett material som är känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten