Här är den ikoniska Tokoname tekannan, den berömda Japanska lertekannan. Denna järnrika lera har idealiska egenskaper för bryggning av grönt te. Tokoname är känt för sin naturliga röda lera som används för att tillverka den berömda shudei tekannan eller shudei kyusu som denna enkla och balanserade modell, utrustad med ett jordfilter.
Snabb leverans i Frankrike inom 3 till 5 arbetsdagar
Material : Lergods – Keramik – Lera
Ursprung : Tokoname – Japan
Typ : Yokode Kyusu (sidohandtag)
Innehåll : 280ml (0.28L)
Färg: Orange röd
Filter: lera, typ sasame (integrerad framför pipen)
Tillverkning: handgjord
Verkstad: Isobe
Läs mer:
Kyusu
Traditionell japansk tekanna tillverkad av naturlig lera. Den är oglaserad på insidan och reagerar vid kontakt med vatten för att avslöja teets alla aromer.
Filter framför pipen: teet flyter och bryggs fritt (fullständig extraktion av komponenter och aromer). Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (vulkanisk jord rik på lera) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname-ugn
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi-prefekturen)
Äldst av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och största japanska produktionscentret.
Ren naturlig lera (Shudei) har en karakteristisk röd färg på grund av dess höga järnhalt. Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag.
Det polerade utseendet utan att vara glaserat beror på poleringen av Kyusu före bränning med en metallspatel eller trasa, för att låta leran tala för sig själv.
Kyusu bränd i oxidation (röd lera)
Underhåll Tokoname tekanna
External
Diskas endast med rent vatten och en mjuk trasa. Om tekannan är fläckig, gnugga med en mjuk trasa som blötlagts i grönt te.
Invändigt
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
En ändamålsenlig tekanna (icke-porös lera) som inte är glaserad på insidan: rekommenderas på lång sikt för att förbereda liknande sorters te på grund av den gradvisa bildandet av en patina vid kontakt med infusionen (”Culottage”, förbättrar och intensifierar smaken av teet över tiden).
Varning
keramik, även av bästa kvalitet, är ett material känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten