Vi beundrar särskilt denna Japanska tekanna från Tokoname : Dess eleganta design, dess grafiska dekoration av skenbar enkelhet, dess järnrika vulkaniska jord som har rykte om sig att sublimera grönt te. Denna japanska tekanna i keramik är en äkta japansk skönhet.
Snabb leverans i Frankrike – I hemmet inom 3 till 5 arbetsdagar
Material : Bränd lera – keramik – lera
Ursprung: Tokoname – Japan
Typ: Yokode Kyusu (sidohandtag)
Kapacitet : 340ml (0,34L)
Färg : Svart
Filter : Rostfritt stål, typ Obi ami (mycket fin sil som går runt tekannan)
Tillverkning: För hand
Tillverkningsverkstad : Isobe
Hitta mer :
Kyusu
Traditionell japansk tekanna tillverkad av naturlig lera. Oglaserad på insidan, reagerar med vatten och te för att avslöja alla dess aromer.
Filter framför pipen : te flyter, brygger fritt för fullständig extraktion av komponenter och aromer. Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (vulkanisk jord rik på lera) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Typen av lera och bränningsmetoden är de två huvudfaktorerna som skiljer dessa olika centra och påverkar smaken på teet bryggt i Kyusu.
Tokoname-ugnen
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi-prefekturen)
Tokoname är den äldsta av de sex ”gamla ugnarna” (jap.roku koyo, 日本六古窯) i Japan. Med cirka 200 traditionella keramikugnar, gör detta staden till Japans viktigaste centrum för keramikproduktion.
Ren naturlig lera (Shudei) har en distinkt röd färg på grund av dess höga järnhalt. Detta järn ger det mycket specifika egenskaper när det gäller smak och fördelar som ges till grönt te. Till skillnad från andra regioner där lerfyndigheterna är praktiskt taget uttömda, har Tokoname turen att fortfarande ha fyndigheter av sin dyrbara naturliga lera.
För att få Kyusus i olika färger sprutar krukmakaren den formade kyusu med en blandning av röd lera och naturliga färgpigment (= Char-gake). Tekannor tillverkade av Shudei-lera har ett distinkt polerat utseende, men är inte glaserade, eftersom kyusu poleras med en metallspatel eller en bit tyg före bränningen. Tillverkarna föredrar att låta den naturliga leran tala för sig själv, utan att glasera eller glasera tekannorna.
Kyusu bränd i reduktion (svart lera)
Underhåll Tokoname tekanna
Utvändig rengöring av tekannan
Använd endast rent vatten och en mjuk trasa.
Om tekannan är fläckig eller smutsig kan du gnugga den med en mjuk trasa indränkt i tidigare bryggt grönt te.
Invändig rengöring av tekannan
Skölj om möjligt endast med rent vatten med låg kalkhalt. Under användningstiden kommer en patina att uppstå på insidan av din Kyusu, denna bör inte tas bort.
Torkning
För att torka din Kyusu, låt den stå utomhus upp och ned på en ren trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk, ren trasa.
Även om din Tokoname tekanna är en mångsidig tekanna eftersom leran är icke-porös, om den inte är glaserad på insidan, rekommenderas det på lång sikt att förbereda liknande sorters te i samma Kyusu på grund av den gradvisa bildningen av en inre patina vid kontakt med det bryggda teet. Denna patina förbättrar och intensifierar smaken av teet med tiden. Det är också av denna anledning som det är bäst att använda mjukt vatten med låg kalkhalt vid beredning och rengöring.
Varning
keramikäven av bästa kvalitet, är ett material som är känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten