Den här gröna Kyusu är en utmärkt Grönt te tekanna : tillverkad av Tokoname järnrik lera, känd för att förbättra smaken på grönt te. Med sidohandtag för att snabbt hälla ut hela innehållet utan att överinfusera ditt gröna te (skulle göra det bittert). Liten kapacitet, lämplig för flera infusioner av dina bästa teer.
Snabb leverans i Frankrike – Hemleverans inom 3 till 5 arbetsdagar
Material : Lergods – Keramik – Lera
Ursprung : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (sidohandtag)
Innehåll : 180ml (0.18L)
Färg: Brun och grön
Filter: lera, typ sasame (integrerad kula framför pipen)
Tillverkning: Handgjord
Författare: Shunshu
Läs mer:
Kyusu
En traditionell japansk tekanna tillverkad av naturlig lera. Den är oglaserad på insidan och reagerar vid kontakt med vatten och te för att avslöja alla dess aromer.
Filter framför pipen : te flyter och bryggs fritt för fullständig extraktion av komponenter och aromer. Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (lerrik vulkanisk jord) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname-ugn
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi-prefekturen)
Äldst av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och det viktigaste centret för japansk keramikproduktion.
Ren naturlig lera (Shudei) har en röd färg på grund av dess höga järninnehåll (specifika egenskaper när det gäller smak och fördelar med grönt te). Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag.
För olika färger sprutar krukmakaren kyusu med en blandning av lera och naturliga färgpigment (= Char-gake). Det polerade utseendet uppnås genom att kyusu poleras med en metallspatel eller trasa före bränningen.
Kyusu bränns genom oxidation (röd lera) eller reduktion (svart lera). Vissa studior kombinerar de två teknikerna (stor variation av färger).
Underhåll Tokoname tekanna
External
Diskas endast med rent vatten och en mjuk trasa. Om tekannan är fläckig, gnugga med en mjuk trasa som blötlagts i grönt te.
Invändigt
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
Praktisk tekanna (icke-porös lera) som inte är glaserad på insidan: rekommenderas för liknande tesorter på grund av den gradvisa bildningen av en patina vid kontakt med infusionen (Culottage som intensifierar smaken av teet över tiden).
Varning
Keramik keramik, även av bästa kvalitet, är känslig för termisk chock vilket kan göra att den spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten
– Häll aldrig kokande vatten i tekannan.