Stor kapacitet, stor kvalitet, denna Japanska terrakotta tekanna ser till helheten. Det är en shudei kyusu från Tokoname, den region i Japan som är mest känd för sin vulkaniska jord som är rik på järn. Tekannan är handgjord, prydd med fina graveringar och har ett mycket fint sasamejordfilter med en vacker balans som inte störs av dess stora kapacitet. Finns i rött (oxidationsbränning) eller svart (reduktionsbränning)
Snabb leverans i Frankrike – 3 till 5 arbetsdagar
Material : Lergods – Keramik – Lera
Ursprung : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (sidohandtag)
Innehåll : 620ml (0.62L)
Färg: Röd eller Svart
Filter: lera, typ sasame (integrerad i tekannan framför pipen)
Tillverkning: Handgjord
Verkstad: Isobe
Läs mer:
Kyusu
Traditionell japansk tekanna framställd av naturlig lera. Den är oglaserad på insidan och reagerar vid kontakt med vatten för att avslöja teets alla aromer.
Filter framför pipen: teet flyter och bryggs fritt (fullständig extraktion av komponenter och aromer). Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (vulkanisk jord rik på lera) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname-ugn
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi-prefekturen)
Äldst av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och största japanska produktionscentret.
Ren naturlig lera (Shudei) har en karakteristisk röd färg på grund av dess höga järnhalt. Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag.
Det polerade utseendet utan att vara glaserat beror på poleringen av Kyusu före bränning med en metallspatel eller trasa, för att låta leran tala för sig själv.
Kyusu bränns genom oxidation (röd lera) eller reduktion (svart lera).
Skötsel av Tokoname tekanna
Externt
Bara rent vatten och en mjuk trasa. Om tekannan är fläckig, gnugga med en mjuk trasa indränkt i en infusion av grönt te.
Invändigt
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
En ändamålsenlig tekanna (icke-porös lera) som inte är glaserad på insidan: rekommenderas på lång sikt för att förbereda liknande sorters te på grund av den gradvisa bildandet av en patina vid kontakt med infusionen (”Culottage”, förbättrar och intensifierar smaken av teet över tiden).
Varning
Keramik keramik, även av bästa kvalitet, är ett material känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten