Här är Tokonames berömda tekanna i sin Ushirode Kyusu dvs. försedd med ett handtag mitt emot pipen. Medan utsidan är glaserad i en vacker grön färg, är insidan av denna tekanna gjord av röd shudei-lera från Japan inte glaserad, vilket gör att den järnrika jorden kan interagera med teet du brygger i den.
Snabb leverans i Frankrike – 3 till 5 arbetsdagar
Material : Lergods – Keramik – Lera
Ursprung : Tokoname – Japan
Typ : Ushirode Kyusu (handtag mittemot pipen)
Innehåll : 450ml (0.45L)
Färg: Röd, brun och grön
Filter: tunt galler av rostfritt stål placerat framför pipen
Tillverkad: För hand
Tillverkningsverkstad : Isobe
Hitta mer:
Kyusu
Traditionell japansk tekanna tillverkad av naturlig lera. Den är oglaserad på insidan och reagerar vid kontakt med vatten för att avslöja teets alla aromer.
Filter framför pipen: teet flyter och bryggs fritt (fullständig extraktion av komponenter och aromer). Teet förblir färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).
Några av de hundratals keramiska tillverkningscentra som etablerats i Japan (vulkanisk jord rik på lera) under de senaste decennierna är fortfarande i drift. De 6 ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.
Tokoname-ugn
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi-prefekturen)
Äldst av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och största japanska produktionscentret.
Ren naturlig lera (Shudei) har en karakteristisk röd färg på grund av dess höga järnhalt. Till skillnad från andra regioner där leran är praktiskt taget uttömd, har Tokoname fortfarande fyndigheter idag.
Kyusu bränd i oxidation (röd lera).
Underhåll Tokoname tekanna
Externt
Bara rent vatten och en mjuk trasa. Om tekannan är fläckig, gnugga med en mjuk trasa som blötlagts i grönt te.
Invändigt
Skölj endast med rent vatten om möjligt med låg kalkhalt. Under användningstiden uppstår en patina på insidan: ta inte bort den (culottage).
Torka
Torka utomhus upp och ned på en trasa eller gnugga försiktigt utsidan med en mjuk trasa.
En ändamålsenlig tekanna (icke-porös lera) som inte är glaserad på insidan: rekommenderas på lång sikt för att förbereda liknande sorters te på grund av den gradvisa bildandet av en patina vid kontakt med infusionen (”Culottage”, förbättrar och intensifierar smaken av teet över tiden).
Varning
Keramik keramik, även av bästa kvalitet, är ett material känsligt för termisk chock vilket kan göra att det spricker:
– Värm tekannan med varmt vatten innan du häller kokande vatten i den
– Placera aldrig en fortfarande varm tekanna direkt under kallt vatten