Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml

801.00kr

Den kinesiska Zhong är namnet på Gaiwan i Kantonregionen. Det är en liten tekanna som består av en kopp och dess lock, som fungerar som ett filter.

Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml
Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml
Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml
Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml
Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml

Den kinesiska Zhong är namnet på Gaiwan i Kantonregionen, en deformation av verbet ”chong” som betyder ”att hälla vatten”. Det är en liten tekanna som består av en kopp och ett filterlock. Denna vackra porslinsmodell kan användas utan risk för att blanda smaker och ger utrymme för alla möjliga upptäckter. Finns som den är eller med sin ”tebåt”, ett stort ihåligt fat.

Material : Lergods – Keramik – Stengods

Ursprung : Kina

Innehåll : 130ml (0,13L)

Dimensioner : Tekanna 8.4 x 7,8 – Fatets diameter 15.4cm

Färg : Krämvit med blommigt motiv

Utan filter, locket fungerar som filter

Lär dig enkelt hur du använder en gaiwan

Leverans 3 till 4 veckor

Var vänlig notera: Varje modell är unik. Små skillnader i färg kan observeras jämfört med bilderna.

Läs mer

Gaiwan: litet kärl för bryggning av te.

Teapot betyder ”skål med lock” på kinesiska. Används i Kina sedan Ching-dynastin (1644-1912). En gaiwan (uttalas gaïwan) är tillräckligt liten för att greppas med en hand.

Fördelar med en gaiwan

Med en gaiwan kan tebladen återinfuseras flera gånger.

Perfekt för flera infusioner, oftast för oolong, grönt, vitt och pu erh-te. Svart te (”rött te” i Kina) är mindre benägna att behålla sin smak under flera infusioner.

Med en gaiwan kan du kontrollera infusionen.

När bladen flyter fritt i gaiwan kan du beundra dem när de släpper ut sin smak och bättre bedöma när du ska stoppa infusionen.

Använda din gaiwan

Lägga tebladen i skålen.

Mängden varierar beroende på teets styrka, gaiwanens storlek och din personliga smak. I allmänhet ska du använda mer än i en tekanna och brygga under kortare tid.

Lägg i det heta vattnet

Temperaturen varierar beroende på vilken typ av te det är. Använd locket för att röra om i bladen.

Sätt tillbaka locket på koppen

När infusionen är klar (mellan 10 sekunder och några minuter). Luta locket så att det står lite snett. Det ska finnas en öppning som är tillräckligt stor för att vattnet ska rinna ut, men tillräckligt liten för att bladen inte ska komma ut.

Håll i Gaiwan.

Experimentera för att hitta den metod som känns mest naturlig för dig. Använd tummen och långfingret för att hålla i den utsvängda kanten på skålen. Använd sedan pekfingret, eller indexleden, för att hålla locket stadigt på plats. Du kommer att bränna fingrarna en eller två gånger innan du lyckas, det är helt normalt!

Häll teet från gaiwanen i en kopp.

Håll gaiwanen stadigt, luta den mot din kopp eller en kanna om du vill servera flera personer med en jämn bryggning. Gör detta med tillförsikt, teet kommer att hällas försiktigt. Skaka gaiwanen några gånger för att se till att all vätska har kommit ut. Om du lämnar kvar något te i den kommer det att fortsätta bryggas och smaka bittert.

När du är klar tillsätter du varmt vatten och brygger bladen igen.

Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml
Zhong kinesisk tekanna i porslin 130 ml

801.00kr

801.00kr