Hur använder jag en tekanna i gjutjärn?

Använda en tekanna i gjutjärn

Tekannan i gjutjärn, ett föremål som är genomsyrat av historia och tradition, har stått emot tidens tand och blivit ett trendigt verktyg för att tillreda te. Men hur använder du din tekanna i gjutjärn på rätt sätt?

Du bör veta att du måste använda den för dess avsedda ändamål, dvs. som tekanna eller vattenkokare, för att få din tekanna i gjutjärn att hålla länge. Så innan du vet hur du använder en tekanna i gjutjärn är frågan att ställa dig själv varför använda en tekanna i gjutjärn?

Varför använda en tekanna i gjutjärn

En tekanna i gjutjärn bör inte förväxlas med en vattenkokare i gjutjärn. En tekanna i gjutjärn används för att brygga teblad, lösa eller i påsar, och för att behålla värmen i din infusion under lång tid. Det är en modern variant av den gamla tetsubinen, som i sin tur är avsedd att värma vatten för att tillreda te eller fukta rummet.

Emaljerad tekanna i gjutjärn : Kyusu Tetsubin

Insidan av en tekanna av gjutjärn är oftast täckt av ett skyddande emaljskikt. Detta isolerande skikt blockerar utbytet mellan vattnet och gjutjärnet och skyddar det från rost. Det gör också att teet kan bryggas direkt i tekannan utan att smakerna överförs eller memoreras av gjutjärnet, som är ett naturligt något poröst material i avsaknad av emalj.

Japansk tekanna i gjutjärn

När det gäller tekannor i gjutjärn finns det alla kvaliteter och alla priser. Använd din emaljerade tekanna i gjutjärn helt säkert genom att välja traditionell japansk tillverkning i ett välrenommerat gjuteri. Oigen, Iwachu, Wazuqu, dessa japanska tillverkare garanterar oöverträffad kvalitet och säkerhet vid användning. Följ guiden som hjälper dig att göra ditt val.

Japansk tekanna i gjutjärn

Fördelarna med en tekanna i gjutjärn

Håller teet varmt

Varför ska man använda en tekanna i gjutjärn? Först och främst för att gjutjärn har exceptionella termiska egenskaper. Ett te som tillagas i en tekanna av gjutjärn kommer därför att hållas varmare längre än i en tekanna av glas eller porslin, till exempel, och detta för en tekanna med motsvarande kapacitet.

Kanna för svart te, rooibos och örtte

En tekanna av gjutjärn är idealisk för att brygga svart te och förbereda örtte som kräver vatten med hög temperatur, mellan 80 och 100 °C. Den kommer också att vara perfekt för bryggning av te som kräver vatten med hög temperatur, mellan 80 och 100 °C. Den är också perfekt för att brygga rooibos, särskilt eftersom en tekanna i gjutjärn vanligtvis levereras med en avtagbar infusionskorg i rostfritt stål med en fin sil.

För att brygga de mer ömtåliga gröna, vita och gula teerna måste du välja vatten som värms upp i en vattenkokare med temperaturkontroll eller en elektrisk vattenkokare med justerbar temperatur. Denna försiktighetsåtgärd förhindrar att bladen kokas och denatureras av vattnets överdrivna värme.

Den enda infusionen som ska undvikas i en tekanna i gjutjärn? Den som innehåller sura fruktbitar, eftersom den långvariga surheten kan skada emaljen.

Så här använder du en tekanna i gjutjärn

VIKTIGT: Värm inte vatten direkt i en tekanna i gjutjärn och använd inte en tekanna i gjutjärn på en spis, eldstad eller i en mikrovågsugn.

Första användningen av en tekanna i gjutjärn

För att använda din nya tekanna i gjutjärn för första gången, fyll den med kokande vatten 2 eller 3 gånger och kasta sedan bort vattnet.

Regler för användning av en tekanna i gjutjärn

1) Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare

2) Häll 1 cm kokande vatten i din tekanna och skaka den försiktigt så att vattnet kommer i kontakt med sidorna.

3) Kasta bort vattnet

Detta görs precis innan tebladen läggs i så att de drar nytta av den mjuka fuktiga värmen.

4) Koka upp vattnet (helst med låg mineralhalt eller filtrerat) till önskad temperatur beroende på vilket te du vill tillreda (tänk vattenkokare med temperaturkontroll eller vattenkokare med justerbar temperatur)

5) Placera tebladen (2 till 2,5 g eller en sked per kopp) i filtret av rostfritt stål om det är löst te och placera sedan i tekannan, eller placera din tepåse direkt i tekannan och häll vattnet i tekannan

6) Låt brygga under lämplig tid beroende på vilket te som tillagas (följ anvisningarna från din tehandlare)

7) Ta bort infusionsmunstycket för att stoppa infusionen och avnjut till sist!

Även om en tekanna i gjutjärn inte tål direkt värme av rädsla för att skada emaljbeläggningen, kan den placeras på en tekannavärmare. Detta redskap genererar mycket mild, mer avlägsen värme och hjälper till att bibehålla temperaturen på ditt te längre.

Använda en tekanna i gjutjärn

Varför använda en vattenkokare i gjutjärn

En vattenkokare i gjutjärn används för att värma vatten direkt på värmekällan.

Oglaserad vattenkokare i gjutjärn : Tetsubin

Gjutjärnsgrytan, även känd som tetsubin, är tillverkad av rått gjutjärn utan emaljbeläggning. Under kokningsprocessen kommer järnpartiklar att migrera in i vattnet och gradvis berika det med biotillgängligt järn. För att få ett betydande järntillskott måste vattnet sjuda i tetsubin i cirka 30 minuter. Gjutjärnet absorberar också en del av kalkavlagringen från vattnet, vilket ger det en mildare, sötare smak.

Om du förbereder en infusion direkt i vattenkokaren, kommer dess färg att bli mörkare (normal ofarlig reaktion).

Tetsubin Iwachu

För både tekannor och vattenkokare i gjutjärn rekommenderar vi att du väljer kvalitetstillverkning. Här är till exempel tillverkningsprocessen för en Iwachu gjutjärnsvattenkokare, tillverkad av ett prestigefyllt japanskt gjuteri:

Fördelarna med en gjutjärnspanna

Även om en gjutjärnspanna inte är avsedd för tebryggning, har högkvalitativa Tetsubiner många fördelar utöver att vara ett enkelt verktyg för att värma vatten.

Tillreda grönt te

En tetsubin är det perfekta verktyget för att tillreda grönt te, i kombination med en högkvalitativ tekanna av lera, t.ex. en Tokoname tekanna av lera. Denna kombination gör att grönt tes fulla potential kan komma till uttryck.

Vattenkokare kompatibel med alla ringar

En vattenkokare i gjutjärn kan användas på alla värmekällor, även induktion, förutsatt att basen är platt och har tillräcklig diameter.

Biotillgängligt järn i drycken

Även om du kan använda vattnet från din tetsubin så snart det har sjudit i 1 minut i vattenkokaren, rekommenderas det att du låter vattnet sjuda i 30 minuter för att dra nytta av järnanrikningen i det betydande vattnet. Se till att vattenkokaren är tillräckligt full så att den inte värms upp tom.

Uthållbar gjutjärnsvattenkokare

En gjutjärnsvattenkokare av hög kvalitet är ett föremål som du kommer att ha med dig hela livet och som kan föras vidare till dina efterkommande om du sköter det på rätt sätt.

Symboliken i traditionell beredning av grönt te

Utöver sitt estetiska värde har en gjutjärnskittel ett symboliskt värde. I sin uråldriga form är tetsubin kvintessensen av ”fridfullt liv”, vilket ger tillredningen av te högtidligheten hos en gammal ritual. Tetsubin används traditionellt för att värma vattnet för tillredning av matcha-te under den japanska teceremonin, Cha No Yu.

Så här använder du en gjutjärnskittel

Första gången du använder en tetsubin

  När du använder en tetsubin för första gången bör du koka upp vatten och kasta det, och upprepa processen flera gånger. Detta tar bort lukten av en ny vattenkokare. Om detta steg inte helt tar bort lukten från gjutjärnstekannan, placera några teblad eller ingefära i det kokande vattnet. Dessa naturliga ingredienser har antioxidativa egenskaper och skyddar järnets yta samtidigt som de eliminerar lukten av din nya gjutjärnsvattenkokare.

Regler för användning av en gjutjärnsvattenkokare

1) En av de viktigaste reglerna att komma ihåg? Hetta aldrig upp en tom vattenkokare, eftersom du riskerar att skada den eller till och med orsaka sprickor.

2) När du kokar vatten flera gånger ska du lämna en liten mängd hett vatten i tekannan innan du tillsätter ytterligare kallt vatten. Att tillsätta kallt vatten i en het tekanna riskerar att få gjutjärnet att krympa och spricka.

3) Traditionellt användes kolspisar som inte skapade rostframkallande fukt utomhus, men dagens teälskare får nöja sig med topparna på vedeldade spisar.strong>vedeldade kaminer, elektriska plattor och vitrokeramik.

gjutjärnskittel på vedeldad spis

4) Både gas– och induktion-spisar kan användas säkert, men i det senare fallet bör du ställa in värmen på en lägre nivå för att skydda kitteln och förlänga dess användningstid. Om en tetsubin värms upp med intensiv värme på en induktionshäll kan den med tiden bli skör och till och med spricka. Vid användning av dessa moderna värmekällor bildas också vattenånga, vilket gör att rost bildas i botten av tekannan. Detta är helt normalt och ofarligt. Men om du vill ta bort den yttre rosten av estetiska skäl eller om det har bildats för mycket rost kan du använda grönt te som, varning, kommer att göra vattenkokaren något mörkare.

5) Gnugga inte tetsubinens insida och stå emot det vanliga rådet att olja in den. En vit patina som består av mineraler kommer att bildas med tiden, denna patina bör inte tas bort.

5) Slutligen, låt aldrig vatten stå i din vattenkokare för länge, och låt inte vattnet svalna inuti, vilket påskyndar rostbildningen.

Gjutjärns tekanna och rost

På tal om rost, din gjutjärns tekanna kommer att rosta med tiden och vid användning. Detta är ett oundvikligt och naturligt fenomen, även med en japansktillverkad gjutjärnskanna som skyddas av Kamayaki-tekniken under tillverkningen.

Kamayaki-teknik

Gjutjärn, som normalt är benäget att rosta (chūtetsu, 鋳鉄), bränns med träkol vid en hög temperatur (800°C). Bränningen bildar ett oxiderat skikt på den inre ytan och förhindrar att rost bildas. Det specifikt oxiderade och aktiverade gjutjärnet får därmed ett naturligt skydd mot rost.

Rostig gjutjärnsvattenkokare

Vattnet i en rostfri gjutjärnsvattenkokare är säkert att dricka. I Japan innehåller vissa traditionella recept till och med en rostig spik för att ge färg åt rätterna. Det är dock lämpligt att ta bort rosten efterhand som den byggs upp, eftersom den så småningom kommer att försvaga gjutjärnet och minska tekannans hållbarhet.

Borttagning av rost från en gjutjärnskittel

För att ta bort rost från gjutjärnskittlar, koka en infusion av grönt te eller oolong. eller oolong i en tekanna eller direkt gröna teblad i vattnet och sedanlåta blandningen svalna i tekannan. Dessa naturliga antioxidanter reducerar rost och ger insidan en mörkare färg.

För extern rost kan du använda en mjuk trasa och flytande grönt te. Du kan också använda denna process för att föryngra den blanka lackytan och se till att din tekanna ser ut som ny.

Med rätt skötsel kan en tetsubin hålla hela livet. Dessa vattenkokare är avsedda att bli släktklenoder som går i arv från en generation till nästa.

Hitta våra komplett artikel om skötsel av tetsubiner och tekannor i gjutjärn

Théières en Fonte

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *