Vad är Gong Fu Cha?
Nödvändiga tillbehör, förberedelsesteg, video, så vet duallt om Gong-Fu Cha ! ”Gong Fu Cha” (Kung Fu Cha) är en kinesisk metod för att bereda te och är en traditionell och uråldrig konst, ett sätt att bereda te snarare än en ceremoni.
På kinesiska betyder ”gong fu” behärskning av en praxis, ett arbete, en konst. Således kommer gong fu cha att hänvisa till alla de gester som ska utföras för att förbereda ett te på rätt sätt. Översättningen skulle kunna vara ”att ta sig tid att förbereda te”.
Den kinesiska tekonsten
Vad är det för uppståndelse kring en kopp te?
Det här är inte en ceremoni som i den berömda japanska traditionen ”Cha No Yu” med all dess symbolik, utan ett förfarande med praktiska steg där allt har ett funktionellt syfte för att göra ditt te så gott som möjligt. Till skillnad från Cha No Yu finns det ingen kodifiering för Gong-Fu Cha. Det finns inte heller någon utrustning som är särskilt avsedd för denna metod. Det finns dock flera väsentliga principer som kan hittas i hela Asien och som följer en viss logik för att på bästa sätt infusera tebladen.
Gong-Fu Cha handlar lika mycket om att fly undan livets press för en stund som att njuta av varje droppe te. Det första en västerlänning lägger märke till är att tekopparna är mycket små. Detta sätt att förbereda te med en sådan uppmärksamhet på detaljer och njuta av varje droppe skiljer sig från västerländska föreställningar. Som en konst som har fulländats under många hundra år är resultatet, i en avslappnad och trevlig miljö, ensam eller med vänner, ett te som smakar bättre än något du någonsin har smakat tidigare.
Så låt oss gå rakt på sak:
Teceremonitillbehör
Den stil av Gong Fu Cha som beskrivs här är den moderna varianten av den ursprungliga gamla metoden som använde eld för uppvärmning, stora mängder te, långa bryggtider och mycket små tekannor. Denna metod producerade teer med stor styrka, lämpade för den tidens kök och kultur.
Låt oss göra te!
Du behöver ha följande till hands:
Te
I teorin kan du använda vilket te som helst: svart (rött) te, grönt te, oolong-te, pu-erh-te, vitt te…. i buntar eller påsar. I praktiken bör du använda det bästa te i lösvikt som du kan hitta. Gong fu cha lämpar sig bättre för att dricka vanligt te, men eftersom det är en filosofi snarare än en serie skyldigheter kan du använda vilket te som helst i praktiken.
Tekanna eller Gaiwan
Tekannan är mycket viktig. Du kan välja en tekanna av jord (lera, stengods eller porslin) ellerglas, i rätt storlek för det antal personer som ska serveras.
Även om Yixing lera tekanna förblir drottningen, kan du också välja en liten stengods eller porslin tekanna, eller en gaiwan, tekoppen tekanna som används av miljontals teälskare runt om i världen.
Ett brett urval finns tillgängligt på Théières Du Monde!
Bouilloire
Oumbärlig för att värma vatten till te. Din vattenkokare kan vara tillverkad av rostfritt stål, gjutjärn, koppar, glaserad lergods eller elektrisk, med möjlighet att justera vattentemperaturen. Om du inte har en vattenkokare kan en kastrull naturligtvis göra susen, men se upp för brännskador!
Kannor
I jord (lera, stengods eller porslin)eller glas för att beundra din brygd, med eller utan lock. Du måste förse den med en kapacitet som är minst lika stor som tekannans så att du kan hälla hela innehållet i den.
Kinesisk tesked
eller alternativt en västerländsk soppsked
Tång
Det här är ett oumbärligt och billigt verktyg för att hantera tekoppar och för att plocka upp och städa bort borttappade blad.
Tekoppar
Äkta kinesiska tekoppar är låga, grunda, breda och mycket små jämfört med västerländsk standard. De ser ut som små skålar och är precis tillräckligt stora för en eller två klunkar. Detta understryker ”kvalitet framför kvantitet”-aspekten av Gong Fu Cha, där fokus ligger på att smaka varje droppe te i små mängder. Deras speciella form gör också att du kan ta en varm kopp utan att bränna fingrarna.
Teberedningsyta
Den samlar upp eller leder om det vatten som sprutar ut när Gong Fu Cha bereds. Idealiskt är en riktig tebricka, men även en ram av trådnät. Tunn över en bred, grund skål, en stor tallrik eller några grunda skålar på servetter kan fungera eller till och med en bakplåt med en vacker trasa i botten fungerar bra.
Tillval:
Kettle med reglerad temperatur
För att välja den perfekta bryggtemperaturen
Tebricka
Tebrickor med inbyggd behållare finns i vacker design, traditionell eller modern.
Komplett service
Består till exempel av en tebricka, tekanna eller gaiwan, tillbringare och tekoppar.
Servering av te i Kina
1) Värm tekannan, sterilisera tekopparna och silen
Värm tekannan genom att fylla den med kokande vatten och låta den stå tills den är varm. Detta minskar temperaturförändringen inuti tekannan, vilket kan påverka teets smak. Häll kokande vatten över silen och fyll tekopparna för att sterilisera och värma upp dem. Det är en artighet mot dina gäster och de kommer att uppskatta att du tar hand om deras njutning. Håll alltid din teberedningsplats och utrustning helt ren. Din utrustning bör också vara organiserad så att dina verktyg är där du förväntar dig att de ska vara när du når dem. Detta förbättrar din teknik och minskar antalet olyckor och skador.
2) Sköljning av tebladen
Töm tekannan på hett vatten,placera den uppmätta mängden te (enligt anvisningarna nedan) i tekannan och fyll denmed vatten med rätt temperatur, låt vattnet rinna över tills bubblorna försvinner och vattnet rinner klart. Sätt tillbaka locket och häll omedelbart (längre om du använder komprimerat te) i vattnet, luta sedan det öppna locket något över tekannan. Denna lutning gör att värmen i tekannan slipper ut och inte ”kokar” bladen, samtidigt som aromen bevaras.
3) Första infusionen av te
För nybörjare rekommenderas det att hälla upp teet från tekannan i en liten tillbringare (eller en glas- eller porslinskopp med lock) innan det serveras i tekoppar. Det är lättare i början.
Fyll tekannan tills vattnet flödar över från toppen. Sätt på locket på tekannan och räkna ner 6 sekunder medan du sakta häller lite hett vatten över tekannan under de första sekunderna. Detta säkerställer en jämn bryggtemperatur inuti tekannan. När räkningen är klar häller du teet i kannan, sätter locket på kannan och lutar locket på tekannan. Töm tekopparna på det heta vattnet (använd naturligtvis tången så att du inte rör dem) och servera teet.
4) Andra teinfusioner
Upprepa steg tre och följ de lämpliga infusionstiderna tills du har bryggt färdigt teet.
5) Avsluta teceremonin
Avlägsna bladen och skölj tekannan och locket med hett vatten och ställ dem utomhus utan lock för att låta dem torka. Skölj resten av dina verktyg och låt dem lufttorka.
Om du tycker att det te du har gjort fortfarande kan användas till några fler infusioner kan du behålla bladen i tekannan med locket stängt i maximum 12 timmar. Längre än så riskerar du att skapa mögel som kan tränga in i leran och ruinera tekannan. När du är redo att brygga mer te fortsätter du där du slutade. Den första bryggningen kan ta några sekunder mindre än vanligt, eftersom teet koncentreras något medan det vilar.
Grattis, du är nu redo att gå vidare till en mer avancerad nivå….
6 viktiga parametrar för tillagning av Gong Fu Cha te
1) Tekvalitet
Det finns 3 skäl att välja det bästa kvalitetste du kan hitta. Det smakar bättre, håller längre och är mer kostnadseffektivt i längden.
Te av god kvalitet håller i 6-10 infusioner med en jämn smak beroende på hur starkt du gillar ditt te. Te av dålig kvalitet kan smaka gott vid första eller andra bryggningen, men efter det finns det inte mycket smak, så du kommer att använda mer te.
De bästa tebutikerna låter dig alltid smaka på ett te innan du köper det. Se till att du smakar den fjärde eller femte bryggningen för att verkligen se vad du får och var uppmärksam på hur det görs. Du kan även be dem att följa samma bryggtider som du. Försök att få ett prov eller köp den minsta mängd du kan för ett nytt te.
Lövkvalitet per typ av te:
blad av god kvalitet | Blad av dålig kvalitet | |
Svart te (rött te i Kina) | ||
Thé Vert | ||
White Tea | ||
Thé Oolong | ||
Thé Pu-Erh |
Du kommer att utveckla dina färdigheter och spara pengar på lång sikt om du följer dessa 3 grundläggande regler:
– För detaljerade skriftliga anteckningar över vad du köper och dina intryck när du har smakat det,
– Testa så många olika teer som du har råd med från så många olika källor som möjligt Ju oftare du får valuta för pengarna.
– Köp det dyraste teet du har råd med från den mest kunniga personen du kan hitta, antingen i en tebutik eller en webbshop.
2) Hur mycket te ska du använda
Det här är den fråga som de flesta nybörjare ställer sig först och som ger dem störst problem. Kort sagt: små mängder.
Gör infusioner i små mängder, i storleksordningen 100 till 200 ml. För detta är det idealiskt att använda små tekannor och gaiwans. Det kommer då att vara lättare att kontrollera din infusion, i motsats till stora volymer.
Välja en tekanna
Det första steget är att välja rätt storlek på tekannan beroende på hur många personer du kommer att göra te till under den mesta tiden. Tekannor finns i en mängd olika volymer, men för det mesta är storlekarna standardiserade. Beskrivningen nedan av sambandet mellan tekannans volym och antalet personer som serveras gäller naturligtvis den volym te som dricks vid tillredning av gong fu cha. Som du kommer att se är volymen på tekannor för Gong Fu Cha mycket mindre än för västerländska tekannor för att dricka te på engelskt vis, till exempel, eller för att smaka av stora mängder infusion.
Här är ett praktiskt sätt att hänvisa till detta:
Kannans storlek beroende på antalet personer som serveras
Tekannans storlek | Ungefärlig volym (ml) | Antal personer som serveras |
# 1 | 70 | 1 – 2 | # 2 | 100 | 2 – 4 |
# 3 | 175 | 3 – 5 |
# 4 | 225 | 4 – 6 |
Nu när du har bestämt vilken storlek på tekanna du behöver, måste du också fastställa en annan variabel: mängden te som du kommer att använda. Det är dags att introducera dig till den kinesiska teskeden.
Denna traditionella träsked med sin ovanliga form finns i kinesiska tebutiker eller på vår webbutik. Det finns två storlekar: liten och stor. Följande tabeller avser den större storleken. En kinesisk ”teboll” eller ”tesked” motsvarar ungefär en matsked av västerländsk typ, om du inte vill eller kan hitta äkta vara.
De värden som visas är ungefärliga och med tiden kommer du att bli mer bekväm med att justera dem efter din smak.
Kvantitet te som ska användas
Tetyp beroende på tebladets storlek :
Antal kinesiska teskedar att använda beroende på tebladens storlek och tekannans storlek |
Rullad |
Omullade blad (lösa) |
mellan 1 och 2 cm |
mellan 2 och 4 cm |
env 70ml (# 1)
|
0.5 – 1 |
0,5 – 1 |
1 – 1,5 |
1.5 – 2 |
env 100ml (# 2)
|
1.5 – 2 |
1.5 – 2 |
2 – 2,5 |
2.5 – 3 |
3 – 3,5 |
3.5 – 4 |
4 – 4.5 |
4 – 4,5 |
4,5 – 5 |
5 – 5.5 |
3) Tevattnets temperatur
För att sammanfatta: Hög temperatur.
För att extrahera teets aromer så bra som möjligt bör bladen badas i det varmaste vattnet som är möjligt. Yixing tekannor håller temperaturen så hög som möjligt tack vare egenskaperna hos leran från denna region i Jiangsu i Kina. Var dock försiktig så att du inte kokar bladen på ömtåliga teer. Här är en tabell som hjälper dig:
Grönt te |
Grönt te |
75°C – 80°C |
Taiwan Oolong Röda/svarta teer |
90°C – 95°C |
Svarta teer |
95°C – 100°C |
Om du inte har en termometer finns här några riktlinjer:Kokning innebär att vattnet når en långsam kokning med stora bubblor. Kineserna kallar det ”fiskögonvatten”. För grönt te ska du hålla utkik efter de små trådarna av pyttesmå bubblor som börjar stiga från botten av vattenkokaren. Detta kallas ”krabbögat vatten”. För Oolong-te är den rätta temperaturen någonstans däremellan.
Många teproducenter värmer vattnet till önskad temperatur och håller det praktiskt i en termosflaska eller tekanna i gjutjärn. Vattenkokare med variabel temperatur finns också tillgängliga.
4) Teinfusionstider
Korta infusioner
Vissa teer kan infunderas mycket snabbt, i storleksordningen några sekunder. Denna metod är särskilt lämpad för tefamiljerna puerh och wulong (oolong). Att hälla den dyrbara vätskan med en exakt och noggrann gest är utan tvekan höjdpunkten i Gong-Fu Cha…
Det är verkligen här som dina kunskaper om te-tillverkning kommer in i bilden. Följande tabell är en allmän vägledning för tillagningstider för nästan alla teer. Ignorera eventuella instruktioner på teförpackningen eftersom de inte är avsedda för Gong Fu Cha.
Infusionstider
|
Rullade eller hoptryckta blad |
Blad <1 cm |
1 – 2 cm |
2 – 4 cm |
Skölj bladen |
4 – 8 sekunder |
så snabbt som möjligt |
1- 3 sekunder |
2 – 4 sekunder |
Första infusionen |
10 – 15 sekunder |
1 – 2 sekunder |
9 – 12 sekunder |
2 – 15 sekunder |
Den andra infusionen |
8 – 13 sekunder |
2 – 4 sekunder |
8 – 10 sekunder |
Tredje infusionen |
6 – 10 sekunder |
4 – 6 sekunder |
6 – 8 sekunder |
8 – 10 sekunder |
Fjärde infusionen |
4 – 10 sekunder |
4 – 6 sekunder |
6 – 8 sekunder |
Femte infusionen |
6 – 12 sekunder |
6 – 8 sekunder |
8 – 10 sekunder |
10 – 12 sekunder |
Detta diagram är utformat för att hjälpa dig att bereda ett gott te så snabbt som möjligt och ger konsekvent bra resultat för alla teer. När du får mer erfarenhet kommer du att bli mer bekväm med att justera dessa tider samt mängden te som används för att passa din speciella smak. En allmän regel för okomprimerat te är att den andra infusionen är några sekunder kortare än den första, den tredje är densamma som den första och lägg till några sekunder för varje efterföljande infusion. Enligt ovanstående riktlinje kommer även te av bästa kvalitet att börja förlora sin smak efter den femte infusionen, så du kan justera den enligt följande:
- Minska ovanstående infusionstider med 2 sekunder för att få ytterligare infusioner efter den femte infusionen, eller
- Öka den mängd te som används i början.
5) Tekannans kvalitet och typ
Tepannan är den centrala delen av tillredningen.
Är du på jakt efter den perfekta tekannan för att dricka ditt te på Gong-Fu Cha? Här är en Komplett samling av vackra lertekannor från Yixing.
Tekannan är en viktig variabel som ligger utanför ramen för denna artikel, men vi kommer att täcka grunderna. Seriösa Gong-Fu Cha entusiaster tillbringar många timmar med att debattera dygderna hos deras tekanna, men alla är överens om dessa fyra punkter:
Yixing tekanna
- Det bästa sättet att förbereda ditt te är i enunglaserad terrakotta tekanna och de bästa tekannorna är gjorda av ”lila lera” (Zisha) från regionen Yixing (Yee-zhing) i