Kyusu

Visar 1–52 av 277 resultat

Den traditionella japanska tekannan kallas Kyusu (急須 ). Den är ofta tillverkad av terrakotta.

Även om modeller med sidohandtag är de mest utbredda eftersom de är mycket praktiska att använda, särskilt för flera infusioner av grönt te, finns det sex varianter av kyusu: Yokode kyusu, ushirode kyusu, dobin, houhin kyusu, shiboridashi och futanashi kyusu.

Kyusu: ta reda på mer

Kyusu har sitt ursprung i Kina under Songdynastin (960-1279). Den spreds sedan till Japan under århundradena för att bli ett viktigt verktyg vid beredning av grönt te. Denna japanska tekanna är oftast gjord av terrakotta och dess volym är i allmänhet mellan 120 och 400 ml, ibland mer, särskilt för Dobin. Här är de 6 typer av kyusu som du kan hitta:

Sidohank: yokodé kyūsu (横手急須) eller yokode no kyusu

Handtag på baksidan, mitt emot pipen : ushirodé kyūsu (後手急須) eller atode no kyusu

Handtag högst upp på tekannan: uwadé kyūsu (上手急須) eller dobin.

Utan handtag och med filter: houhin eller hohin kyūsu  

Utan handtag och utan filter (locket fungerar som filter) : Shiboridashi

Sidohank utan lock: futanashi kyūsu

Det finns också olika typer av filter för den japanska kyusu tekannan, här är de i korthet:

Sasame eller Tou-ami: i samma mark som tekannan, integrerat framför tekannans pip

Obi ami: i fint nät av rostfritt stål, omger tekannan

Ita ami: fint nät av rostfritt stål, runt, endast placerat framför tekannans pip

Tokoname tekanna

De flesta av våra kyusus är tillverkade i Japan i Tokoname, den japanska keramikens Mecka, men inte bara där. Vi har också hittat japanska tekannor som tillverkats i Frankrike, Belgien, Tyskland, USA och Kina av begåvade hantverkare!