Japansk tekanna: ALLT du behöver veta

Japanska tekannor och te : en stor betydelse

Det te (cha) är av största betydelse i den japanska kulturen. Teet introducerades till ögruppen på 800-talet, men dess verkliga utveckling skulle komma senare i form av pulveriserat te som dracks efter att ha blivit slaget (matcha).

Oavsett om det är för den japanska teceremonin (Cha No Yu) eller för den dagliga konsumtionen av miljontals teälskare, är teobjekt i Japan föremål för stor uppmärksamhet både i deras design och i deras användning.

Den japanska tekannan är inget undantag, utan en del av den ” objektkult ” som är typisk för japansk estetik.

Köp japansk tekanna

Drömmer du om att köpa en japansk tekanna för att du har upptäckt eller vill upptäcka japanskt grönt te? För att du vill ge dig själv ett dyrbart föremål från Japan? Eftersom du vill fördjupa dig i denna mycket speciella och rika kultur?

Du har kommit till rätt plats.

Vi kommer inte bara att presentera dig för de olika typerna av japanska tekannor, utan också ge dig deras egenskaper, deras fördelar, och du kommer att upptäcka (eller få bekräftelse) att de verkligen är exceptionella verktyg, och inte bara för grönt te!

Traditionell japansk tekanna

 Kyusu (急須) är den traditionella japanska tekannan. Kyusu används mest för att brygga grönt te, som står för den stora majoriteten av teer som odlas i Japan, men kan också brygga andra typer av te.

Denna symboliska japanska tekanna har sitt ursprung i Kina, men dess förfining utvecklades sedan i Japan. 

Den japanska tekannan är det perfekta verktyget för att brygga gröna teer, särskilt japanska gröna teer. Att använda en teboll eller bomulls- / pappersfilter är faktiskt inte lämpligt på grund av det stora utrymme som krävs av bladen i japanska gröna teer. Dessa blad behöver utrymme för att breda ut sig, varva ner och frigöra alla sina aromer.

Collection de kyusu Théières Du Monde

Japansk tekanna i terrakotta

Japanska tekannor finns i en mängd olika former och färger&.nbsp;varierade, men den är oftast och traditionellt gjord av olika typer av terrakotta som kan ha en effekt på infusionen av teet.

Japansk tekanna av lera

Leran (loam) som används för att tillverka en Kyusu påverkar teets smakegenskaper. Japanska grönt te-älskare är övertygade om att kvaliteten och typen av lera som används påverkar smaken av teet. Faktum är att leran i japanska vulkaniska jordar är mycket mineraliserad, i olika proportioner beroende på dess ursprung (Järn, zink, koppar, mangan, krom …) och kommer att påverka smaken på vattnet.

Om tekannan dessutom är gjord av oglaserad naturlig lera kan tanninerna sätta sig på väggarna under successiva infusioner, vilket intensifierar smaken av teet över tiden. Det är därför lämpligt att brygga liknande typer av te i samma tekanna.

Kvaliteten på den lera som valts för din japanska tekanna är därför avgörande om du inte vill förstöra smaken på ditt te. Mästerkrukmakare gör fortfarande Kyusus helt för hand i Japan, särskilt 3 fabriker med en igenkännlig stil: de av Tokoname-yaki, Mumyoi-yaki och Banko-yaki,(Yaki betyder att elda). Var och en av dessa regioner kommer att kunna ge, för naturliga lerkyusus, något olika smaker till det te du brygger i dem.

Tokoname tekanna

Tokoname-yaki (常滑焼)

I prefekturen Aïchi.
Japans ledande tekannaproducerande region,   Tokoname har mer än 1 000 års historia. Det är smeknamnet ”  den röda staden  ” på grund av den exceptionella kvaliteten på den röda leran som används i tekannaproduktion. Tekannor av lera från Tokoname är fantastiska redskap för att göra te.

théières Tokoname

Mumyoi-yaki (無名異焼)

I Niigata prefektur
Tekannorna är, liksom i Tokoname, gjorda av röd lera (ett tecken på en betydande förekomst av järn). Mumyoi-yaki tekannor är ofta svarta på grund av en särskild bränningsprocess (reduktionsbränning) som minskar järnhalten, och den röda färgen bleknar därför under bränningen.

Banko-yaki (萬古焼)

I prefekturen Mie.
Leran som används är gul i grunden och får en lila färg under bränningen (omättad förbränning för att aktivera järnet) för att få lila tekannor. Banko-yaki tekannor har en mycket hög förädlingsgrad för tekannor av naturlera. Teets arom (lukt) kommer att vara något mindre kraftfull, men dess smak kommer att vara rikare och vara längre i gommen.

Japansk keramisk tekanna

 När leran blandas och bränns vid höga temperaturer kommer din japanska tekanna att kunna brygga alla typer av te utan urskiljning. Stengods eller porslin, det är i huvudsak den estetiska aspekten av kyusu som kommer att vägleda dig, stengods gör att du kan få vintage och rustik stil tekannor medan porslin kommer att ha en mer raffinerad och elegant stil. 

japansk keramisk tekanna

Japansk tekanna i porslin

Porslin är den mest neutrala keramiken utan minne och gör att alla typer av te kan bryggas i din japanska tekanna utan att aromerna behålls.

théière japonaise porcelaine

Japansk tekanna i glas

Glas är det mest neutrala material som finns. Om du vill ha en helt minnesfri tekanna, till exempel för att prova nya teer, och som en bonus kunna beundra hur infusionen av dina teblad utvecklas och färgas, är en kyusu av glas vad du behöver.

Japansk tekanna av glas

Japansk Kyusu tekanna

Det finns flera typer av Kyusu, beroende på om handtaget finns (eller inte) och hur det är placerat, och på vilken typ av filter tekannan är utrustad med. Alla Kyusu har dock följande egenskaper :

  • Ett integrerat filter tillverkat av keramik eller rostfritt stål. Filtret har i allmänhet en ganska stor yta och är vanligtvis finmaskigt, vilket är idealiskt för bryggning av grönt te vars blad kan förekomma i pulverform eller i mycket små fragment. Om maskorna är för stora kan bitar av grönt te hamna i koppen och störa bryggningen. Ett för fint nät, å andra sidan, skulle inte bara behålla bladen utan även aromerna och mikropartiklarna i grönt te som har många goda egenskaper

  • En stor öppning upptill som gör det möjligt att hantera bladen för flera infusioner och att ge bladen gott om utrymme att utvecklas fritt i vattnet.

Låt oss nu dela upp de olika typerna av kyusu:

    Yokode kyusu

    Yokode kyusu

    Yokode kyusuYokode no kyusu (横手の急須)

    Litterärt betyder det ”frihandstekanna”.

    Yokode kyusu är den mest använda japanska tekannan, och tillsammans med sidohandtaget är den symbolen för den japanska tekannan.

    En yokode no kyusu tekanna har ett cylindriskt sidohandtag, placerat i 90 graders vinkel mot pipen. Ursprungligen gjorde denna form det enkelt att hälla te sittande på en tatamimatta i det traditionella japanska rummet, eftersom värden satt mittemot gästen snarare än att hälla te från sidan eller bakifrån. Det ergonomiska handtaget gör det möjligt att hälla upp teet genom att vrida handleden, utan att lyfta armen.

    Yokode kyusu används ofta i Japan för att tillreda grönt te av typen sencha. Formen har faktiskt utformats för maximal effektivitet vid hällning av te i små mängder, snabbt uppdelat i flera koppar (så att teet smakar så stabilt som möjligt från början till slutet av hällningen).

    Den här typen av japansk tekanna kan ändå användas för nästan alla typer av te. Den är ett bra val för teer som kräver en lägre vattentemperatur och är perfekt för flera infusioner. 

    yokode kyusu

    Ushirode kyusu

    Atode no kyusu (後手の急須)

    Litterärt betyder det ”tekanna för hand”.

    Den här typen av tekanna har ett runt handtag placerat på baksidan av tekannan, mittemot pipen.

    Den här typen av kyusu är förmodligen den mest använda typen av kyusu i världen. Denna typ av japansk tekanna används främst för västerländskt bryggt te (låg bladhalt, hög vattenhalt, lång bryggtid).

    Hohin kyusu 

    Houhin (宝瓶)

    Litterärt betyder det ”skattskepp”.

    En houhin är en kyusu utan handtag eller grepp, och med en bredare näbb än andra typer av kyusu. Den är idealisk för bryggning av gyokuro- och sencha-te av mycket hög kvalitet, som kräver en låg bryggtemperatur (+/- 60°C). Du kan vara säker på att dessa låga bryggtemperaturer innebär att du kan plocka upp din hohin kyusu utan att bränna fingrarna.

    En variant av houhin utan filter är shiboridashi kyusu som vi kommer att prata om nedan.

    Houhin är därför perfekt för högkvalitativ gyokuro och sencha. De mycket snabba hälltiderna gör att du noggrant kan kontrollera din infusion. Detta hjälper dig att få den perfekta brygden!

    Uwade kyusu

    Uwade kyusu

    Uwade kyusuUwade no kyusu (上手の急須) 

    Litterärt betyder det ”tekanna för hand”, eller

    Dobin (土瓶 )

    Litterärt betyder den ”lerkruka”

    Denna kyusu är formad som en tekanna med ett handtag ovanför kroppen. Detta handtag som är placerat ovanpå tekannan kallas sedan för ett handtag. Storleken på denna typ av japansk tekanna är i allmänhet större än andra typer av kyusu som finns i Japan, den är mycket praktisk för att servera många människor.

    En dobin rekommenderas för teer som houjicha och bancha eller i situationer där du har många gäster att servera.

    dobin kyusu

    Futanashi kyusu.

    För denna modell noterar vi att det finns ett sidohandtag men inget lock.

    Japanskt tekannafilter

    Kyusu har visserligen ett integrerat filter, men av flera olika typer och med olika egenskaper, beroende på material, placering och maskvidd:

    Sasame- eller Tou-ami-filter

    Filtret har en bred yta och små hål. Det tillverkas av samma lera som tekannan och placeras vid basen av pipen. Denna typ av filter är tillräckligt brett för att förhindra att bladen täpper till filtret och för att säkerställa ett kontinuerligt flöde av te. Detta är den vanligaste typen av filter.

    filtre sasame

    • Om filtret har formen av en halv boll med ett upphöjt hål, sägs filtret vara Debeso.
    • Om hålen borras direkt längs kyusu-väggens höjd sägs filtret vara Do-ake
    • .

    • Om filtret sitter ovanför hällpipen (förekommer ofta på houhin) sägs det vara Tsukumo
    • .Filtret är integrerat direkt i locket på Kyusu (ofta förekommande på houhin), det kallas Tenro
  • .h3 id=”subtitle-31803773″>Obi ami filter

    Filtret är tillverkat av ett fint rostfritt stålnät som löper runt tekannan

    filtre obi ami

    Filtre Ita ami

    Filtret är tillverkat av fint rostfritt stålnät, runt, placerat endast framför tekannans pip

    filtre ita ami

    Shiboridashi

    En av de mest populära japanska tekannorna är Shiboridashi och Hohin. Många vet inte skillnaden mellan Shiboridashi och Hohin, så här är en liten introduktion som hjälper dig att fatta ett informerat köpbeslut.

    Shiboridashi och Hohin tekannor gör det möjligt för användare att brygga olika sorter av bräckligt te (som kräver en låg bryggtemperatur) på bara några minuter och dricka det direkt från tekannan. Dessa tekannor brygger te effektivt och  kommer att återställa den bästa smaken till ditt te.

    Du måste dock veta hur du använder dem eftersom de lätt kan bränna dina händer. Men med lite övning kan du vara säker på att du kommer att kunna behärska konsten att hantera dem utan rädsla för att bränna dig själv eller tappa dem.

    En Shiboridashi är en liten tekanna utan handtag som används för att brygga Sencha- eller Gyokuro-te av hög kvalitet.Denna japanska tekanna har slitsar nära pipen som fungerar som ett filter och håller kvar tebladen i tekannan medan du häller upp teet.


    Kort sagt, här är några jämförande egenskaper med 2 typer av tekannor som liknar den: gaiwan (kinesisk tekanna) och hohin (japansk kyusu) :

    • Den har en liknande design som en Gaiwan, men flackare
    • Den har en pip, ibland försedd med rudimentära filter av typen ”rake” som består av grova linjer som skrapas på den inre ytan
    • Den har ofta ingen definierad kant för locket till skillnad från Hohin, så du måste lära dig att hantera den utan att locket glider av.
    • Den har inget inbyggt filter till skillnad från hohin. Det är locket som fungerar som filter, precis som med en gaiwan.

    En shiboridashi är därför en mycket vacker och mycket praktisk japansk tekanna för att njuta av dina exceptionella japanska teer. Du hittar dem huvudsakligen i keramik: stengods eller porslin.

    Shiboridashi

    Chawan 

    Inom traditionell japansk stengodstillverkning finns det inte en enda form som är av större värde än chawanskålen – detta är en liten skål som används för att förbereda matcha-te.

    Chawan Matcha

    I över ett sekel har denna mycket älskade lergodsform gjort det möjligt för krukmakare att undersöka tillverkningen av den perfekta skålen för att avnjuta matcha-te.

    Två element är mycket viktiga vid beredningen av matcha: du måste ha en chawan eller matchaskål och också en matcha visp, chasen.

    Den här chawan är en skål med höga skiljeväggar och tillräckligt bred för att chasen ska kunna röra sig bakåt och framåt för att vispa matcha med energi. Chawan är ett högkvalitativt föremål som hör till varje japansk teceremoni, och det är ofta handgjort hantverk som är eftertraktat.

    Chawan, poetisk skål

    Det är mycket mer med chawan än vad ögat ser. Vi talar också om de diskreta subtiliteter som den förkroppsligar, den själ som den avslöjar och den värld som den påstår sig hålla i våra händer. Det är allt detta som chawan graciöst anspelar på.

    På japanska kallas chawan också Tenmoku, medan den på kinesiska kallas Jian.

    Även om denna skål har överförts till Japan från Kina, har Japan sin egen speciella konventionella metod för användning Det finns många olika sätt att använda en chawan, och inte bara när man dricker te. Du kan också använda din chawan för att äta ris eller nudlar, till exempel!

    Yunomi Chawan

    Chawan används för att dricka te. Den används bäst för bräckligt te (grönt te, vitt te) som bryggs runt 60 °C, eftersom det är en skål utan handtag.

    Det finns dessutom skillnader mellan Matcha Chawan och Sencha Chawan, som är två olika typer av tekoppar för två olika sorters te.

    Chawan Meshi

    Även om denna chawan kan användas för att dricka matcha-te eller något annat te, är chawan också känd som en Meshi Chawan som en skål för att dricka ris.

    I Japan dikterar etiketten att du äter med chawan hållen i din vänstra hand

    Donburi Chawan

    Detta är en tjock keramisk skål som är större än Meshi Chawan. Skålen har ett lock som behåller aromen och skyddar teet/maten från luften.

    Japansk tradition dikterar att den används mer för mat. I denna stora skål är riset täckt med en sidrätter. Det finns många sorters donburi (med fisk, med tempura…)

    Ramen Donburi

    Detta är en stor chawan avsedd för att äta nudlar eller ramen.

    Ochazuke Chawan

    Det är i denna chawan som te tillagas och sedan hälls över vitt ris. Numera är saltade plommon och grillad lax de viktigaste tillbehören.

    Tamago Kake Gohan

    I denna chawan tillagas vitt ris med rått ägg och sojasås. Denna ovanliga skål är djup, rund men har en fyrkantig form.

    Yunomi

    Yunomi-kopp

    En yunomi (på japanska: 湯 の み) är en särskild form av tekopp i keramik (ofta stengods eller porslin). Denna japanska tekopp har en form som är högre än den är bred och en skuren eller svarvad fot. I motsats till chawan som snarare används under den japanska teceremonin, är yunomi ett vardagsföremål, avsett för att dricka te på ett mer informellt sätt.

    Meoto Yunomi

    Du kan hitta yunomi ”par” (meoto betyder ”gift par”). Meoto yunomi är ett par av två koppar dekorerade med samma motiv, i samma eller olika färger, men av något olika storlek och ibland form. Den större koppen är då ”mannen” och den mindre ”hustrun”.

    Japansk tekanna i gjutjärn

    Du kan se vår komplett artikel om tekannan i gjutjärn. Under tiden får du här en snabb sammanfattning av dess funktioner:

    Tetsubin

    Gjutjärnskittel

    För att njuta av skönheten och alla kvaliteter hos gjutjärn.
    En tetsubin är en japansk gjutjärnskittel, som därför har den primära funktionen att värma vatten.

    Gjutjärn har utmärkta termiska egenskaper, inklusive snabb överföring och långvarig värmehållning.

    När vattnet kokar kommer en liten mängd av det järn som finns i gjutjärnet att kunna blandas med vattnet och skapa ett intressant järnbidrag, särskilt när det gäller smak.

    Detta är det bästa verktyget för att brygga te som Kyobancha, med stora blad och i stora mängder.

    Den oglaserade tekannan i gjutjärn intar en viktig plats i den långa japanska tehistorien.

    Tetsubin

    Tetsubin Kyusu

    Enamellerad tekanna i gjutjärn

    En modern version av en gammal skönhet.

    Kannan Kyusu Tetsubin, eller Tetsu Kyusu, har samma form som tetsubinen men är ofta mindre i kapacitet. Å andra sidan, eftersom den är gjord av emaljerat gjutjärn, kan den inte användas för att värma vatten eller det finns risk för att emaljen skadas på medellång till lång sikt.

    Den japanska tekannan i gjutjärn   är mycket vanlig i väst eftersom den är   ofta   billigare   samtidigt som den liknar   den ursprungliga japanska tetsubin.

    De mest prestigefyllda tillverkarna av gjutjärn tekannor i Japan är span style=”color: #0000ff;”>Iwachu och Wazuqu

    théière en fonte Iwachu

    Wazuqu tekanna i gjutjärn

    Observera att även om du med en emaljerad japansk gjutjärnskanna drar nytta av dess utmärkta termiska egenskaper, gör emaljen å andra sidan din tekanna minneslös och icke-porös, vilket verkligen förhindrar uppkomsten av rost (förutsatt att du har valt en emaljerad gjutjärnskanna av hög kvalitet) men också passage av järn i vattnet, vilket med en oemaljerad gjutjärnskanna berikar vattnet med järn.

    théière en fonte

    Japansk tekanna

     Den japanska tekannan har designats, genomtänkts och utvecklats genom tiderna för att sublimera och njuta grönt te till fullo.

    Du kan dock brygga vilket te du vill i din kyusu, shiboridashi eller gjutjärns tekanna. Du måste dock komma ihåg att justera temperaturen på bryggvattnet noggrant.

    Där går du, du vet (nästan) allt om den japanska tekannan!

  • Leave a Reply

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *