En gaiwan är en skål eller kopp som används för att infusera teblad och/eller dricka te. Den dök först upp under Mingdynastin och har förändrats lite sedan dess. Den består av en kopp, lock och fat.
Kinesiska gaiwans är utmärkta verktyg för att njuta av te, men kan vara svåra att använda i början. Genom att följa dessa tips kan du lära dig tekniken för att hålla gaiwan och hälla te utan att bränna fingrarna.
ANVÄND EN GAIWAN UTAN ATT BRÄNNDA DINA HÄNDER
Att bränna händerna med en gaiwan är något alla teälskare måste uthärda. Men det är väl värt det, eftersom dessa kinesiska koppar är perfekta för att njuta av te när det är som bäst.
Hur använder man en gaiwan?
Lyfta på locket
När du lyfter på locket kan du hålla i knoppens sidor med tummen och långfingret, medan pekfingret är ovanpå. Det bästa är att undvika att röra vid lockets yta, eftersom den kan bli varm när det bryggs te i din gaiwan.
Idealt bör du placera locket på ena sidan av fatet för att förhindra att det absorberar lukter från bordet.
Lägg till hett vatten
När du har lagt i rätt mängd blad kan du hälla hett vatten i koppen i en cirkelrörelse längs kanterna. Detta gör att värmen sprids jämnare inuti koppen för en bättre infusion. Stäng sedan gaiwanen.
Om du ser te ovanför locket betyder det att du har hällt för mycket vatten i gaiwanen. Du vill undvika en sådan situation, eftersom det kan leda till att kanterna på gaiwanen värms upp, vilket är en av de främsta orsakerna till brännskador.
Töm bort överflödigt vatten från gaiwanen
Om detta händer kan du enkelt ta bort överflödigt vatten genom att trycka hårt på lockknappen och rikta gaiwanen åt sidan (eller göra små cirkelrörelser) så att lite te spills i fatet.
När teet är klart kan du antingen dricka det direkt ur gaiwanen eller hälla upp det i en kopp eller tillbringare.
Dricka ur en gaiwan
Du kan hålla i fatet istället för själva koppen (eftersom koppen kommer att vara ganska varm).
Lämna en liten öppning mellan locket och koppen, och drick medan du håller locket på ”knappen”. Om du behåller locket på koppen kommer den skållheta ångan från koppen inte att hamna i ditt ansikte, om du inte tycker att det är en bra ansiktsmask för te, på egen risk 😉
Så även om det är möjligt att dricka direkt från gaiwan, kommer ditt te att smaka bättre, och ännu viktigare jämnare (på grund av att bladen kontinuerligt släpper ut sina aromer), om du häller det i en kanna eller kopp.
Hälla upp med en gaiwan
Den svåraste delen är att hälla upp te från en gaiwan.
Tryck locket åt sidan så att det blir en liten öppning mellan locket och gaiwanen. Öppningen ska vara tillräckligt stor för att teet ska kunna rinna av ordentligt, men tillräckligt liten för att bladen ska stanna kvar inuti. Detta förhindrar också att het ånga kommer ut från baksidan av gaiwanen, vilket kan bränna dina händer.
Håll sedan i koppens kanter med långfingret och tummen och tryck ned locket ordentligt med pekfingret för ett bra grepp. Lyft och häll nu.
Låt inte gaiwan ha en vinkel mot bordet på mer än 90 grader (rät vinkel). Detta kommer bara att sakta ner hällningen och vattnet kan rinna ut från lockets vänstra och högra sida och bränna dina händer.
Om du serverar flera koppar te, rekommenderas det att du häller teet i en tillbringare först. Om du häller te från en tillbringare i flera koppar kommer smaken av teet att vara densamma i varje kopp. Om du däremot häller upp teet i kopparna direkt från gaiwanen kommer den första koppen te att smaka sötare än den sista koppen, eftersom bladen hela tiden släpper ifrån sig sin smak inuti gaiwanen.
Gaiwan med inbyggt filter
För att göra serveringen enklare finns det en version av gaiwan med ett filter inbyggt i pipen