Chanoyu: den japanska teceremonin

Japan är ett av de stora te-länderna i världen, precis som Indien, Kina eller Iran. Det mest populära är grönt te, en mycket vanligare dryck än vatten. Precis som ris anses det vara en helig växt som är en del av den nationella kulturen, och att dela det har till och med blivit ett speciellt ögonblick som kallas teceremonin.strong>teceremoni, på japanska ”Chanoyu”, ”Sado”, ”Chado” eller helt enkelt ”Ocha”.

Det är en koreografisk ritual för beredning och servering av Japanskt grönt tepulver (Matcha), med traditionella japanska sötsaker för att balansera den bittra smaken av teet. Att bereda te under denna ceremoni innebär att man ägnar sin fulla uppmärksamhet åt de fördefinierade rörelserna. Det handlar inte om att dricka te, det handlar om estetik, om att förbereda en skål te med ditt hjärta.

JAPANSK TE

Grönt och bittert

Japan är den 7:e största producenten av te i världen. På japanska skrivs och uttalas te ”cha” precis som på kinesiska och många andra språk (portugisiska, arabiska, persiska…). Dess ideogram 茶 blandarsymbolerna för människa (i mitten), träd och växt (den lilla hatten ovanför). 

Tekulturen går tillbaka mer än 1000 år, då de första teeträden anlände från Kina. Många plantager (tebuskar växer i mycket bladrika buskar) kan hittas utomhus i söder, på öarna Kyushu och Shikoku, där klimatet är idealiskt. Här odlas bara en sorts te: grönt te, med sin rena, bittra smak, 100% japanskt. Det finns 4 skördar per år, där vårskörden är den mest berömda eftersom dess blad har en mjukare, mer raffinerad smak.

Tea plantation by Syahir Hakim from Pixabay

Smaken av te

Drycken par excellence i det japanska livet, grönt te dricks varmt eller kallt, vid vilken tid på dagen, åtföljer måltider och alla tillfällen. Japanerna älskar grönt te så mycket att de har skapat recept för det! Det används i matlagning, till exempel blandat med ris, till stekt mat, eller i form av kakor, glass och sötsaker.

Det finns andravarianter av te, med korngryn (muchiga), rostade riskorn (genmaicha) och till och med alger (kombucha). Japanerna uppskattar också te från andra länder, från Kina (Oolong), Indien (Darjeeling) och andra länder.

Te bereds av sencha (blad) eller matcha (pulver)

Vill du njuta av det bästa av japanskt te hemma? Vi rekommenderar denna adress:

IKKYU, det bästa av japanskt te

 

Matcha

  Matcha, ibland återöversatt till maccha, är ett grönt tedet vill säga ej fermenterat te, reducerat till ett pulver genom malning mellan två stenar.
Några veckor före skörden täcks tebuskarna med nat för att skydda dem från solljus. Resultatet blir teblad som är mindre, mörkare och mer rika på klorofyll och aminosyror (mjukar upp bitterheten i teet). 

När teet är skördat, om bladen är rullade, kommer teet att kallas gyokuro,&nbspstrong> gyokuro, som anses vara ett av de bästa japanska gröna teerna, konsumeras som det är som en infusion. Om bladen lämnas raka kallas det tencha; det är denna malda och pulveriserade tencha som sedan kallas matcha.

Om en annan typ av grönt te pulveriseras kallas det inte för matcha utan endast för konacha, bokstavligen ”pulveriserat te”.

matcha poudre

  Det gröna teet är, på grund av dess frånvaro av fermentering, rikt på gallocatechin, en kraftfull antioxidant. Den innehåller också mycket teanin, en aminosyra som är känd för sin antistresseffekt

matcha tea cup

 

Te, en hel livskonst

Grönt te är mer än bara en dryck, det är en mycket viktig del av japansk historia och kultur. Buddhistiska munkar började plantera grönt te 800-talet, för att använda under böner. Bruket att anordnasociala sammankomster för att dricka Matcha spreds inte till den högre societeten från omkring 1300-talet. Från början var ceremonin ostentativ, men under påverkan av zenbuddhismen utvecklades den till att bli enklare och mer ödmjuk. 

Japanerna har utvecklat vanan att servera det för att välkomna en gäst, dela te med uppfattningen att varjemöte är en skatt och ett ögonblick som ska hedras. Detta kallas för teceremonin, en konst att dricka tillsammans som liknar en religiös ritual. Men varning, japanerna utför inte en ceremoni varje gång de dricker en kopp te! clin d'oeil

De använder den traditionella japanska tekannan, kyusu, dagligen., vars form och egenskaper är ideala för bryggning av grönt te.

Hitta på Théières du Monde vår Kollektion av japanska tekannor 

kuysu blanc japonais

 

TECEREMONI

Cha No Yu : ett värdefullt ögonblick

Chanoyu” betyder bokstavligen ”varmt tevatten”.  Te-ceremonin är en tyst och helig stund. Den leds av en sensei (mästare, som i kampsport) som har lärt sig utantill de gester som ska upprepas till perfektion: hur man håller i tekannan, hur man häller upp teet. …. Denna inlärning kan ta en stor del av en livstid.

Mästaren är värd i ett litet teahouse eller teahouse (”tea-house”), ofta i anslutning till en vackerträdgård (teceremonin kan också äga rum utomhus, inodate).

Teet serveras i keramikskålar (”Chawan” 茶碗, ”teskål”), enkla och ofta uråldriga, med kakor eller en måltid. Gästerna är klädda i kimono, talar mycket lite och dricker allt från samma skål, som de skickar från hand till hand. 

chanoyu

 

  Denna ceremoni är en dyrbar stund som kan vara i flera timmar, och under vilken deltagarna njuter av den enkel skönhet som emanerar från ljuden (vatten, eld), lukten (te, rökelse) och föremålen. Som konstform är teceremonin ett tillfälle att njuta av enkelheten i tesalongens design, känslan av chawan i handen, sällskapet av vänner och helt enkelt ett ögonblick av renhet.

 

Målning från japansk teceremoni

 

Chado : teets väg

  Te, en dryck som framställs genom infusering av bladen från teplantan (Camelia sinensis), har sitt ursprung i Kina.
  Teets ursprung är i sig legendariskt : Bland de många myter som berättar om dess uppkomst och första användning finns en om den buddhistiske munken Bodhidharma, grundaren av zenbuddhismen.
  När han sökte nirvana genom att beröva sig själv mat och sömn, övermannades han av trötthet och somnade. När han vaknade skämdes han över att ha gett efter för tröttheten och skar av sina ögonlock så att han inte längre kunde blunda och slängde dem till marken. En buske växte upp där ögonlocken hade fallit av, och Bodhidharma upptäckte att dessblad hade kraft att få honom att må bättre./Bodhidharma trodde att teet skulle hålla honom vaken under resten av hans meditation, så han donerade te till alla människor. Denna legend har fördelen att den förklarar förekomsten av en nära koppling mellan Zenbuddhism och te.
statue bouddhiste

 

  Om du befinner dig utanför Japan kan du förbereda matcha te är känt som den ”japanska teceremonin”, japanerna kallar det ”Chanoyu”./strong>, vilket bokstavligen kan översättas med ”hett vatten för te”, eller ”Chado” eller ”Sado”, vilket kan översättas med ”the way of tea”, som en utvald väg att ägna all sin tid åt att studera och utöva den japanska teceremonin.

  Den västerländska uppfattningen av en ”ceremoni” är en uppsättning formella handlingar, ofta fasta och traditionella, som utförs vid viktiga sociala eller religiösa tillfällen. Den japanska teceremonin är dock inte fast utan har en viss flexibilitet eftersom varje tillfälle och varje årstid kräver speciella och unika speciella och unika förberedelser, valet av bestick, valet av blommor för arrangemanget, av hängande rulle för att beskriva typen av möte och värdens målsättning.

  Värden är hängiven denna ceremoni genom att studera alla dess relaterade aspekter såsom kalligrafi, blommornas sammansättning, matlagning, bärande av kimono, keramik och mycket mer. Därför skulle det vara mer lämpligt att kalla det ”The Way of Tea” eftersom det verkligen är ett livssätt, eller en livsstil för att förbereda den bästa möjliga skålen med matcha-te för gäster.

  Med djupa rötter i Zen-filosofin är det ett sätt att dra sig tillbaka från det vardagliga livet och uppnå, om så bara för en tid, ro och inre frid.

 

Teets filosofi

De 4 grundläggande elementen i teceremonin är:

Wa, Kei, Sei, Jaku – ”harmoni, respekt, renhet, lugn och ro.”

philosophie du chanoyu

De motsvarar beauty zen i wabi sabi : ”Att uppskatta skönheten i enkla, naturliga ting” (en äldre betydelse är ”ensamheten i att leva i naturen, borta från samhället”).

”Wa” betyder harmoni. Eftersom det finns harmoni i naturen, kommer Teishu (mästaren eller värden) att försöka föra in denna kvalitet i tehuset och trädgården runt tehuset. De redskap som används under teceremonin är i harmoni med varandra. Tehusets trädgård ska vara en förlängning av den naturliga floran runt omkring.

”Kei” betyder respekt. Gästerna måste respektera alla saker, oberoende av deras sociala status. De måste i allmänhet böja sig ner för att komma in i rummet genom en liten ingång som kallas Nijiriguchi. I rummet ska de alla knäböja och buga för den hängande rullen, de ska sitta bredvid varandra i Seiza positionpå Tatami. Respekt visas också genom varsam hantering och observation av tekoppen och andra föremål under Haiken-perioden (ceremonins slutskede).

Sei” betyder renhet. Genom att gå in i tesalongen lämnar du alla tankar och bekymmer i vardagen bakom dig. Terummet eller Chashitsu är en annan värld där du kan återhämta dig, sakta ner och njuta av dina vänners närvaro. Den rena gesten förstärks genom den rituella rengöringen av chawan, natsume, chashaku och kensui av värden.

Den sanna stora temästaren utför inte den japanska teceremonin från minnet, utan från ett rent hjärta.

Jaku” betyder tystnad. Det är först efter att de tre första begreppen (harmoni, respekt och renhet) har upptäckts, upplevts och anammats som människor kan slutligen förkroppsliga lugn. Detta var en av lärdomarna från den japanske teceremonimästaren Sen no Rikyu (1522 – 1591).

 

Teceremonins uppbyggnad

Teceremonin kan äga rum på två sätt: 

  • Chaji: En fullständig och formell teceremoni. Det är en sju timmar lång ceremoni som inleds med en lätt måltid som kallas kaiseki&.nbsp;följt av en skål med tjockt te (tätt) och avslutas med en skål med lätt te.
  • Chakai: De flesta teceremonier idag är mycket förkortade evenemang. Chakai är en enkel gästfrihetsceremoni som inkluderar avsmakning av en lätt teskål och ibland ett litet mellanmål (tenshin)

  Innan du deltar i en teceremoni, undvik pråliga kläder och parfymer som distraherar från teupplevelsen. Bär modesta kläder, ta bort smycken som kan skada föremål och undvik starka parfymer.

Här är de viktigaste stegen i en teceremoni.

1) Sumi-demae

Den traditionella platsen för teceremonin är omgiven av enträdgård, men många moderna platser har ingen trädgård. Trädgården hålls medvetet tyst och enkel för att uppmuntra en lugn anda. Blommor med starka färger eller djupa dofter harundvikits eftersom de distraherar. Stenar i olika former och storlekar bildar vägen till tehuset. En stenlykta är placerad bredvid en stenbassäng nära ingången där besökare tvättar händerna innan de går in i tehuset.

jardin d'une maison de thé

Typiskt var det te-mästarna som designade teahusen (Chashitsu) för att se rustika, imperfekta, ut som gamla övergivna hyddor. Väggarna kunde vara gjorda av mudder och halm, eller vara omålade. Snickarna använde grova stolpar och balkar, obehandlade samt roseaux ochbambu för att ge intryck av att huset var byggt av naturmaterial från de omgivande skogarna. 

jardin de thé

Till skillnad från västerländska hus är teahuset inte ett litet museum med massor av samlarföremål, det finns bara det nödvändigaste för ett unikt möte med Teishu (värden).

Ceremonin äger traditionellt rum i ett tatamirumAlla onödiga utsmyckningar är eliminerade, rummet är avsiktligt så tomt som möjligt. En särskild hedersplats, ett slags alkove, som kallas Tokonoma är reserverad speciellt för visning och beskådan av en japansk kalligrafi.strong>Japansk kalligrafirulle (kakemono) och blommor, som varierar beroende på säsong. Det hänger bara en skriftrulle i alkoven i Chashitsu, det finns inga möbler, ibland en enkel Tana för att visa  några te-tillbehör.

Det enaste ljudet är det från det’kokande vattnet i Kama (vattenkokaren),&.nbsp;den enda doften är den av rökelse och en blomma eller gren i Hana-ire

te ceremonirum

Gästingången hålls ibland låg./strong>, så att gästerna som går in måste luta sig framåt, vilket symboliserar mänsklighet. Efter en hälsning går huvudgästen in i rummet och tar plats närmast alkoven, följd av de övriga gästerna. Gästerna sitter idealiskt i position seiza på tatamigolvet. När gästerna har intagit sina platser är det brukligt att böja sig igen innan man tittar på dekorationerna som har valts ut noggrant för tillfället. Efter en lätt måltid (kaiseki), tänder värden eldstaden och bär kama-vattnet till kokning.

 

2) Omogashi

Gästerna bjuds på ett konfektyr (japanska sötsaker är särskilt delikata) innan de dricker te.

Gästerna lämnar Chashitsu, tvättar, renar sig, vilar och gör ett nytt intåg. och gör nytt inträde återupptar samma plats genom att sitta in seiza dvs. på hälarna.

 

3) Koicha-demae

Tebereedning:

  Värden förbereder vanligtvis teet framför gästerna. Den huvudsakliga utrustningen inkluderar:

  • tevisp (chasen),
  • trasa (chakin)
  • tefat./strong>för matcha (natsume eller cha ire),
  • tesked (chashaku),
  • bambuslev (hishaku)
  • teskål (chawan),
  • godisbehållare,
  • sötsaksbehållare,
  • gjutjärnskittel (kama) och
  • brännare eller kolspis (furo).

  Varje del av utrustningen har noggrant valts ut för att passa omständigheterna och har sin egen specifika plats.

  Te serveras i enteaskål eller chawan som är det väsentliga elementet i chanoyu: utan en skål kan te inte tillagas, serveras eller drickas.

  chawan är tillverkad av japansk keramik och ska helst vara handgjord av en välrenommerad krukmakare. De äldre skålarna är de dyrare och mest uppskattade, det kan till och med hända att skålar som är över 400 år gamla används vid prestigefyllda tillfällen. De bästa skålarna är handgjorda ochimperfektioner är eftertraktade, eftersom de ska påminna oss om’världens och människans imperfektion: skålen ska hållas så att de syns längst fram. Skålarna är dekorerade med lack och guldpulver och får ofta namn av sin skapare eller den te-mästare som äger dem.

  Det finns många stilar av teskålar beroende på när de tillverkades, ceremonins stil eller typen av te:

  • På sommaren använder vi grunda skålar. grunda skålar och med utsvängd form, vilket gör att teet kan kylas snabbt;
  • på vintern, används däremot djupare skålar för att konservera värmen från teet.

a)  Först och främst rituellt rengöring av bol./strong> med hjälp av en kvadrat av vitt tyg (linne, hampa eller silke) som kallas chakin.

b)  Värden tar från natsume den önskade mängden matcha med hjälp av chashaku. Han tillför sedan lämplig mängd varmt vatten (uppvärmt på furo) med hjälp av hishaku, eller direkt med kama

  Valet av kama är viktigt. Den japanska gjutjärnskitteln kräver vissa försiktighetsåtgärder för användning, som du kan ta reda på genom att läsa vår artikel om tekannor i gjutjärn (Tetsubin)

c)  Matcha, på grund av dess speciella pulverform, bryggs inte utan slås. För detta använder värden entevisp (chasen) tillverkad av bambu

  Som ett tecken på den stora respekt som visas chanoyu-instrument i allmänhet och chasen i synnerhet, tas skadade chasen ofta med till buddhistiska tempel.buddhistiska tempel där de en gång om året, vanligtvis i maj, bränns rituellt av präster i en ceremoni som kallas chasen koyō.

    matcha-te och chasen

    Det finns två huvudtyper av teberedning:

    • tjockt te eller koicha erhålls genom att per portion späda ut 3 chashaku i 40 ml hett vatten. Den chasen som används för att slå koicha är tjockare och blandningen görs långsamt för att inte bilda skum. Det erhållna teet är tjockt och har en söt smak.
    • lätt te eller usucha erhålls genom att per portion späda ut 1 och en halv chashaku i 75 ml hett vatten. Eftersom detta te är mer utspätt används en finare chasen och snabbare rörelser för att slå det; det kan finnas ett lätt lager av skum på det efter att det har slagits. Lättare usucha är också mer bitter i munnen.

    Hur dricker man te?

    a) Teskålen placeras på tatamimattan framför dig, med dess framre yta vänd mot dig.

    b) Plocka upp den med din högra hand och placera den på din vänstra handflata i ögonhöjd. Med din högra hand, vrid den ca 90 grader medurs så att dess framsida inte längre är vänd mot dig (detta gör att du kan beundra skålen).

    c)Drick teet långsamt i 3 klunkar (detta är den itadakikata) ochsätt tillbaka den på tatamin.

     d) Buga och uttryck din tacksamhet efter att ha tagit emot och druckit upp ditt te.

    e) Mot slutet av ceremonin har du tid att undersöka och uppskatta teskålen och de olika redskapen, detta är Dôgu no Haiken. När du är klar vänder du bol så att fronten nu är vänd mot värden.

    Värden kan fråga gästerna om de vill ha ytterligare en omgång te eller erbjuda dem ett lätt te (ususha) innan ceremonin avslutas. 

     teceremonin avslutas när värden diskar besticken och återställer utrustningen till den plats där den var innan ceremonin började.

    Om möjligt rekommenderas att du återvänder för att tacka värden dagen efter ceremonin.

     

    Därmed vet du (nästan) allt!

    Théières Du Monde

    Leave a Reply

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *