Om du tycker om en god kopp te har du kanske hört att använda gammaldags tekannor och vattenkokare i gjutjärn är ett bra sätt att tillreda den perfekta koppen. I Japan är det många som gillar att tillreda sitt te i traditionella tekannor av gjutjärn. Men visste du att det finns två typer av gjutjärnskärl för att göra te? Den ena är en tekanna och den andra en vattenkokare, men det är den generiska termen ”tekanna i gjutjärn” som oftast används för att hänvisa till dessa två redskap.
Vad är skillnaden mellan en tekanna och en vattenkokare?
Kort sagt är tekannan i gjutjärn emaljerad på insidan och används för att brygga alla typer av te, medanvattenkokaren i gjutjärn är oemaljerad på insidan och används för att värma vatten över en eld.
gjutjärn är en järnmetall-legering. Den består huvudsakligen av järn, med kol tillsatt i en relativt liten andel. Låt oss ta en närmare titt på dessa två redskap, vattenkokaren i gjutjärn, som inte har någon beläggning, och tekannan i gjutjärn, som är belagd med emalj.
Vattenkokare i gjutjärn
Låt oss börja med vattenkokare i gjutjärn, eller tetsubin på japanska.
Traditionell japansk vattenkokare i gjutjärn
Japanska vattenkokare används för att koka upp vatten. De är i allmänhet större än tekannor av gjutjärn och har inte den emaljerade insidan som tekannor har. Eftersom en gjutjärnsvattenkokare inte har någon emalj som skulle spricka när den utsätts för hög värme kan den användas direkt på en värmekälla som en öppen spis, elektrisk, glaskeramisk eller induktionshäll, eller en gaseld.
tetsubin (japanska: 鉄瓶, ”järnkokare”) är namnet på den japanska gjutjärnskokare som används för att värma vatten, särskilt vatten för att göra grönt te. Formen är i allmänhet rund, bulbformad eller klotformad, ett arv från gjutjärnskedjans kinesiska ursprung, med en större volym än tekannan i gjutjärn (i allmänhet mellan 0,8 och 2 liter och upp till 5 liter). Det finns också mindre (0,3 – 0,5 L) eller platta modeller, en mer typiskt japansk design.
Tetsubin har ett stort handtag som gör den lätt att hålla även vid hög värme och en specialformad pip som gör det enkelt och bekvämt att hälla. Gjutjärnskannor är gärna utsmyckade när de tillverkas med ytmönster och ornament som är karakteristiska för japanska tekannor. Vattenkokare av rå gjutjärn är i allmänhet matt grå till vitaktiga på insidan. Detta är den naturliga färgen på det råa gjutjärnet utan någon lack för att täcka det.
Tekanna i gjutjärn – Ursprung
Tvärtemot vad många tror är ursprunget till tekannan i gjutjärn inte japanskt utan kinesiskt. De första gjutjärnskannorna hade sitt ursprung i det forntida Kina och dök först senare upp i Japan.
De första japanska tekannorna var mycket tunga och mycket större än de du sannolikt kommer att se idag. Då använde japanerna en inomhus spis som kallas en Iori. En tetsubin som hängde över en Iori var en vanlig funktion i japanska hem. Iori användes för matlagning och för uppvärmning av bostäder.
Att hänga en gjutjärnskittel över en Iori tjänade två syften:
- Kitteln över elden innebar att varmt vatten alltid var tillgängligt.
- Ångan fuktade rummet, vilket var välbehövligt eftersom inomhuseldar gjorde luften extremt torr.
Även om uppvärmningsmetoden har förändrats har inte syftet gjort det. Om du har en öppen spis kan du använda en tetsubin på vintern för att fukta rummet och ha varmt vatten tillgängligt när du vill ha en kopp te.
Järnets bidrag
Tekannan i gjutjärn användes ursprungligen enbart för att värma vatten, inte för att göra te. Detta är det verkliga syftet med en gjutjärnskittel: förutom att värma vattnet kommer den att påverka vattnets smak, vilket är en intressant och viktig ny aspekt av teberedning och teprovning.
I själva verket smakar vatten som har värmts upp i en oglaserad gjutjärnskittel av hög kvalitet mycket mildare och till och med något sötare. Vattnet kommer att ha en eftersmak, djupare och längre varaktig. Denna egenskap hos din tekanna i oglaserat gjutjärn gäller för alla typer av te och för övrigt också för många andra beredningar, till exempel helt enkelt dricksvatten, kaffe och andra beredningar som används vid matlagning.
Anledningen till variationen i vattnets smak ligger i den kemiska interaktionen mellan materialet i järnkärlet och vattenmolekylerna. Denna interaktion förändrar vattnets konsistens: dess ytspänning och viskositet ökar. Detta förändrar inte bara smaken på själva vattnet, utan även på det te eller kaffe som tillagas. Smakernas egenskaper varierar beroende på tetsubinets kvalitet, dess yta och sammansättning.
Utöver förändringen i viskositet berikas vattnet med järn. För personer vars intag av järn, ett viktigt spårämne, är otillräckligt kan en Tetsubin erbjuda en mycket intressant lösning som kosttillskott. Upplöst järn är extremt biotillgängligt. Så var försiktig så att du inte låter vattnet koka för länge i din gjutjärns tekanna, eftersom för mycket järn inte är bra för din hälsa. Det är därför nödvändigt att fastställa ditt individuella järnbehov. Personer med ett tillräckligt intag av järn, särskilt köttätare, bör vara försiktiga, till exempel när de använder en Tetsubin varje dag, och koka vattnet i högst en minut eller 2. Personer med ett lägre järnintag, särskilt vegetarianer och veganer, kan låta vattnet sjuda under längre tid, upp till 30 minuter. Ditt vatten kommer då att vara en utmärkt järnkälla. En snabb påminnelse dock, vattnet kommer också att ändra smaken på ditt te.
Gjutjärn är ett något poröst material, så det kommer inte bara att överföra järn till vattnet, det kommer också att absorbera en del av teets smak om du bestämmer dig för att brygga det direkt i tetsubinen. Detta är inget allvarligt, gjutjärn blir solbränt när man använder det, men det är därför det inte är tillrådligt att brygga smaksatt, fruktigt eller kryddigt te direkt i en oglaserad tekanna av gjutjärn.
Nanbu Tekki
Gjutjärnet som kallas Nanbu Tekki (eller ibland Nambu-gjutjärn) är namnet på ett traditionellt gjutjärn från Japan, en symbol för kvalitet och uthållighet. Nanbu-området är också känt som Morioka-området, i Iwate prefektur i Tohoku-regionen. Här finns sand av hög kvalitet samt kol, lera och lack, som alla behövs för att tillverka tekannor av gjutjärn av hög kvalitet. Nanbus gjutjärn har anor från 1600-talet och har behållit sina traditionella egenskaper samtidigt som det har anpassats till samtiden med en modern design. Enkla, eleganta och designade dekorationer ger Nanbu Tekki sin unika karaktär.
Medan produktionen i Nanbu på 1600-talet främst fokuserade på vattenkokare, klockor och kanoner, har gjutjärnsvattenkokare utvecklats över tiden. Deras storlek minskades, och sedan lades en pip och handtag till för att göra dagens Nanbu gjutjärns tekannor
För att anpassa sig till västerländsk efterfrågan är den inre ytan på vissa Nanbu Tekki-modeller emaljerad. Men om du vill njuta av alla egenskaper hos gjutjärn rekommenderas att du väljer en obelagd modell.
Är du orolig för att rost ska uppstå? Du behöver inte oroa dig för korrosion, eftersom en oxidfilm bildas på den inre ytan under den traditionella efterbehandlingsprocessen med ugnsbränning, vilket hjälper till att förhindra rost. För att få din tetsubin att hålla hela livet, tveka inte att följa vår vårdstips för en tekanna i gjutjärn.
Det var det, du är övertygad om att det är en oglaserad gjutjärnskittel du behöver? Kolla in vår fantastiska samling och välj den som kommer att vara med dig i årtionden framöver!
Tekanna i gjutjärn
Vad är en tekanna i gjutjärn?
I både västvärlden och Asien är idag de flesta tekannor i gjutjärn emaljerade / invändigt belagda med emalj för att lätta underhåll och för att undvika rost. Men varning, dessa emaljerade tekannor kan inte användas som vattenkokare, de har ingen påverkan på vattnets smak och är inte en källa till järn. På japanska kallas emaljerade tekannor i gjutjärn för Tetsubin Kyusu.
Tekannor och vattenkokare i gjutjärn ser likadana ut från utsidan, även om tekannor i allmänhet ärmindre och mer färgglada. Den stora skillnaden finns på insidan, eftersom tekannor av gjutjärn är belagda med ett lager emalj för att förhindra rost och göra dem helt neutrala. Du kan därför brygga alla typer av te utan att gjutjärnet absorberar smakerna, även fruktiga teer, kryddiga teer, starkt smaksatta teer och infusioner. Det är dock tillrådligt att begränsa sura fruktinfusioner, som kan skada emaljen på lång sikt.
Det är viktigt att komma ihåg att inte använda en tekanna på en spis, öppen eld eller spisplatta. Tekannor i gjutjärnär till för att brygga eller ”dra” te, och inte för att koka vatten. Om du kokar vatten kan emaljen flagna eller spricka (små sprickor kan uppstå). Vad du än gör, använd inte din emaljerade tekanna på spisen.
Tekannor av gjutjärn är idagmer populära än vattenkokare av gjutjärn.
Japanska emaljerade tekannor är egentligen inte en del av traditionell japansk kultur eftersom emaljeringstekniken kom från väst. Men idag, efter expansionen av tehus och västerländsk turism, är det mer troligt att du hittar en tekanna i gjutjärn i ett japanskt hem än en vattenkokare i gjutjärn.
Kvalitativ tekanna i gjutjärn
Kannor i gjutjärn tillverkas antingen genom att smält järn hälls i leraformar eller i sandformar.De allra flesta massproducerade tekannor av gjutjärn i Kina, och därför billigare, kommer från sandformar. Högkvalitativa japanska tekannor av gjutjärn gjuts i lerformar.
Tetsubin-lerformar har tillverkats i Japan sedan mitten av 1500-talet och var ursprungligen rent handarbete, som utvecklades specifikt för teceremonin. Denna tradition har överlevt till idag. Dessa tekannor av gjutjärn utmärker sig genom sin smak och utmärkta kvalitet.
Tyvärr domineras marknaden för tekannor av gjutjärn av billigare massproducerade produkter som tillverkas industriellt och oftast emaljeras på insidan för att förhindra rost, vilket ofta sker med gjutjärn av lägre kvalitet eller som inte har bränts på traditionellt sätt.
En emaljerad tekanna i gjutjärn låter dig inte dra nytta av alla fördelarna med gjutjärn eftersom det inte tillåter att vattnet värms upp och bara använder de värmebevarande egenskaperna för att brygga te, vilket är anledningen till att emaljerade tekannor i gjutjärn systematiskt levereras med tesilar, eller infusionskorgar eller infusionsbehållare.Dessa emaljerade/belagda tekannor har ingen positiv effekt på smaken av vattnet och därmed teet, och de tillför inte heller något biotillgängligt järn till din varma dryck.
Tekanna i gjutjärn – hälsofara?
Att värma vattnet i en oglaserad Tetsubin av hög kvalitet har utan tvekan en positiv inverkan på smaken av vattnet och teet, om du kokar vattnet i ca 1 minut eller mindre. Förutsatt att du inte kokar vattnet för länge (risk för järnöverbelastning) om du inte har järnbrist, kommer du att få en källa till biotillgängligt, kvalitet järn med din oglaserade gjutjärnsvattenkokare.
Om du väljer en emaljerad tekanna i gjutjärn, var noga med att kontrollera tekannans härkomst och omnämnandet av emalj av livsmedelskvalitet eftersom denmassproducerade sämre tekannor är belagda med ett tunt lager av syntetiskt fluor lack, vars långsiktiga hälsoeffekter är dåligt kända. På billigaemaljerade tekannor av gjutjärn (pris runt 30 euro eller ännu lägre) används emalj ofta för att täcka gjutjärn av dålig kvalitet, som kan innehålla tungmetaller. Emaljen, som också ofta är av dålig kvalitet, tenderar att smulas sönder med tiden och exponera det potentiellt giftiga gjutjärnet. Så om du ser emaljen på din emaljerade tekanna i gjutjärn som du köpte för cirka trettio euro spricka eller bli skadad, tveka inte att byta ut din tekanna, din investering var inte faraonisk och din hälsa är mer än värd det!
Vårt råd, investera i en emaljerad tekanna i gjutjärn som är lite dyrare men av kvalitet och från en tillförlitlig leverantör, du kommer inte att ångra dina pengar.
Letar du efter en kvalitetstillverkare av emaljerade tekannor i gjutjärn?
Vi rekommenderar 3 prestigefyllda japanska tillverkare:
Iwachu tekanna i gjutjärn
Wazuqu tekanna i gjutjärn
Kanna i gjutjärn Oiharu
Kanna eller vattenkokare?
Skillnad tekanna och vattenkokare
Sammanfattningsvis finns det 3 huvudkriterier för att skilja en tekanna i gjutjärn från en vattenkokare i gjutjärn:
- Det finns emalj på insidan av tekannan av gjutjärn, som kommer att vara briljant./strong>, till skillnad från vattenkokaren i gjutjärn utan emalj, så att insidan blir mer matt.
- De kokkärl är i allmänhet större. De flesta vattenkokare rymmer mellan 800 ml och 1,5 liter vatten, medan de flesta tekannor rymmer mellan 300 ml och 800 ml.
- Enamellerade gjutjärns- tekannor är alla utrustade med en tebryggare som passar perfekt i tekannan eftersom de endast används för att brygga te, i lösvikt eller i påsar. En traditionell vattenkokare i gjutjärn är däremot inte systematiskt utrustad med en teinfusering, även om en infusionskorg kan levereras med en tetsubin.
Teepot Kettle?
Finns det en hybrid?
Även om vattenkokare och tekannor är avsedda för olika användningsområden, finns det hybridversioner, dvs. ett kärl där du kan koka vatten och brygga te. Dessa hybrider är lackerade på insidan för att förhindra rost och kan placeras på en värmekälla. I allmänhet är de mer lika emaljerade tekannor i gjutjärn eftersom de har liknande storlek och form. Priset är dock högre, så kontrollera med säljaren.
Emaljerad tekanna i gjutjärn eller inte?
Tekannor och vattenkokare i gjutjärn är vackra, hållbara tekannor. Du kan använda dem både vid speciella tillfällen och till vardags. Det är dockviktigt att kunna skillnaden mellan tekannor och vattenkokare i gjutjärn. Annars riskerar du att skada din tekanna oavsiktligt.
Slutsats:
- Om den primära användningen av din tekanna i gjutjärn är attvärma ditt vatten (och berika det med järn), välj en unglaserad gjutjärnsmodell och brygg ditt te i en tekanna av lera, keramik (porslin, stengods eller lergods) eller glas. Eftersom du inte ska låta vattnet svalna i en tetsubin, och om du inte använder allt vatten du har värmt, häll det fortfarande heta vattnet i en termosflaska för att bevara dess egenskaper och värme.
- Om du huvudsakligen använder din tekanna i gjutjärn för att brygga te, välj en kvalitetsmodell i emaljerat gjutjärn. Koka sedan vattnet i en metall- eller vattenkokare, helst med temperaturkontroll eller till och med justerbar temperatur för att passa den typ av te du ska brygga (skört grönt eller vitt te, mer robust svart, oolong eller pu-erh-te).
Du vet (nästan) allt, gör ditt val!