Fördelar med en liten tekanna

Yixing Chinese Teapot

Du kanske känner till att den kinesiska kulturen betraktar te som en dryck som passar när som helst på dagen. Det kan därför verka kontraintuitivt att, trots de stora mängder te som konsumeras i Kina, traditionella tekannor (som de från Yixing) sällan rymmer mer än 250 ml vatten.

För de av oss som   är vana vid västerländska traditioner, kan den lilla storleken på kinesiska eller japanska tekannor verka ovanlig, om inte rent av opraktisk. Det finns dock flera mycket logiska skäl att använda en liten tekanna, även om du inte är kines. Här är vad de är:

1. Enskild tekanna för personligt bruk

Tekanna för 1 person

Medan den europeiska tekannan var avsedd att servera många gäster vid aristokratiska fester, var den kinesiska tekannan som föregick den&.nbsp; populariserades av vanliga arbetare, som bar sin personliga tekanna med sig under sin arbetsdag i Ming-dynastin.

Förr i tiden maldes te till ett pulver och vispades konstfärdigt, ungefär som modern matcha. Men när hela teblad blev den nya normen (tack vare ett kejserligt dekret), gjorde tekannor bryggning enklare tack vare deras inbyggda filtreringssystem, och vanliga människor började anta te i sina dagliga liv. 

Liten tekanna

Nomadisk tekanna

En liten tekanna kan enkelt stoppas i fickan, väskan eller resväskan, redo att användas när som helst. Inga fler ursäkter för att konsumera de industriella tepåsarna som presenteras vid hotellfrukosten eller i kaffemaskinen på jobbet, inga fler ursäkter för att köpa plastflaskor med smaksatt vatten och andra ”te”-drycker på jobbet.

En liten tekanna kommer att följa med dig överallt i olika former, upptäck de olika typerna av nomadiska tekannor !

2. Tekannor för att göra flera infusioner: flera infusioner

Flera infusioner

Låt oss gå tillbaka några århundraden. Trots sin växande popularitet var te fortfarande en dyrbar råvara, och hela blad släppte sin arom mycket långsammare än de gamla pulveriserade stilarna. För att inte slösa bort denna dyrbara smak började kinesiska tedrickare att använda samma teblad mer än en gång. De upptäckte att många teer var ännu bättre vid den andra eller tredje bryggningen än den första.

I stället för att skapa en stor mängd bittert, sjudande te på kokaren förvarade tedrickarna en del blad i sina små bärbara tekannor och tillsatte helt enkelt varmt vatten till varje tepaus under hela dagen.

Teapot Small Volume

Korta infusioner

En kort infusion begränsar bitterheten hos teer, även de av sämre kvalitet. Korta och flera infusioner gör att varje teblad kan användas till sitt fulla och bästa.

3. För bättre temperaturkontroll

Varmt te utan bitterhet

Mindre vattenmängder ger mer exakt temperaturkontroll. Korta infusioner säkerställer att teet fortfarande är varmt när det hälls upp, medan små volymer gör att teet svalnar snabbt innan det dricks.

På många sätt erbjuder en liten tekanna därför helt enkelt större precision i bryggningen, eftersom vattnet absorberar smaken snabbare och kontakten med bladen också stoppas lättare, vilket undviker överinfusion som är ansvarig för bitterhet.

Teapot Small Size

En tekanna med liten kapacitet begränsar både det färdiga teets bitterhet och maximerar dess smak, vilket i slutändan resulterar i den gong fu cha-process som används idag under den kinesiska teceremonin eller för att testa nya teer. 

Testa ett nytt te

Med en liten tekanna kan du förbereda en koncentrerad infusion (liknande en espresso) som hjälper dig att smaka subtila skillnader i smak och avgöra den övergripande kvaliteten på ett te som du vill utvärdera.

Tekanna liten volym

4. Gong Fu Cha: Ett tillfälle att umgås

I dag brygger många kinesiska tedrickare sina blad i en modern resetermos eller stor kopp, precis som många västerlänningar gör. Men den lilla tekannan finns fortfarande kvar i gong fu cha-bryggningsmetoden, där den används för att servera flera små koppar. Återigen kan de som är vana vid en europeisk teservering tycka att de små volymerna är opraktiska, till och med snåla, men vid närmare granskning blir det tydligt att inbjudan att sitta och prata inte ligger i provsmakningen utan i hällningen.

I själva verket uppmuntrar tekannans lilla volym hela gruppen att stanna och fortsätta samtalet över flera korta bryggningar, oavsett ämne. De små kopparna fylls på så snart de är tömda, så att varje gäst kan dricka så mycket eller så lite te som de önskar. Slutligen gör den överlägsna kontrollen som erbjuds av ett litet bryggkärl att värden kan justera bryggningen när de går, så att alla kan avstå från tillsatser som socker, honung, mjölk eller citron.

Om du vill öva på Gong Fu Cha-provning regelbundet rekommenderar vi att du väljer en Yixing lertekanna och förklara hur man väljer den.

Är du nu övertygad om att en liten tekanna är rätt storlek för dig? Här är de olika typerna av tekanna med liten kapacitet som finns:

Liten keramisk tekanna

Gaiwan

Gaiwan

En liten tekanna av kinesiskt ursprung, den gaiwan eller zhong, deformation av verbet ”chong” som betyder ”att hälla vatten” på kinesiska, kan översättas med  ”skål med lock”. Gaiwan är en kopp utan handtag, försedd med ett lock och ibland ett fat. Dess storlek är utformad för att kunna hanteras med en hand. 

Det är en mycket praktisk tekanna, och för 5 goda skäl

Kyusu

Kyusu

Den traditionella japanska tekannan kallas Kyusu (急須 ). Den är ofta tillverkad av terrakotta.

De mest utbredda kyusu-modellerna är de med sidohandtag som kallas yokode kyusu. Det finns fem andra varianter av kyusu: ushirode kyusu (handtag mittemot pipen), dobin eller uwade kyusu (handtag ovanför tekannan), houhin kyusu (utan handtag med filter), shiboridashi (utan handtag utan filter) och futanashi kyusu (sidohandtag utan lock). Du kan utöka din kunskap om den japanska tekannan på några minuter om du behöver det.

Så den lilla japanska tekannan som kallas shiboridashi kommer att vara perfekt för att brygga dina prestigefyllda japanska gröna teer som gyokuro:

shiboridashi

Yixing tekanna

Théière en Terre de Yixing

Téières en Terre Cuite de Yixing sägs ”minne” eftersom aromerna från det bryggda teet överförs till leran, som anses vara den bästa i Kina.

Det rekommenderas därför att reservera en tekanna av lera för bara en tefamilj, eller till och med bara ett te.

Detta är den bästa tekannan för provsmakning av gong fu cha.

Liten tekanna av glas

Med en liten tekanna av glas kan du beundra färgen på din brygd och njuta av ögonen tillsammans med de andra sinnena. Glas är också det mest neutrala materialet, så det är perfekt för att upptäcka en mängd olika teer.

Liten tekanna i gjutjärn

Den stora fördelen med en liten tekanna i gjutjärn är att den behåller värmen från infusionen längre än andra typer av små tekannor. Detta är särskilt användbart eftersom en liten tekanna behåller värmen under kortare tid än en större tekanna.

Théière Nomade

Ironiskt nog ses de små tekannor som har använts för vardagsbryggning i århundraden nu ofta som nischverktyg för teexperter, medan de stora tekannor som utvecklades för aristokratiska europeiska tepartyn är allmänt accepterade som föremål för daglig användning.

Tack och lov är det ditt privilegium som modern tedrickare att välja den storlek som passar dig bäst!

Fördrar du den kontroll som en liten tekanna erbjuder eller bekvämligheten med att brygga en stor mängd te? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *