Ge bort en bestående gåva: en tekanna i gjutjärn

För alla tillfällen att ge en vacker gåva: jul, födelsedag, alla hjärtans dag, bröllop, förlovning, examen, mors dag, fars dag,… Fler och fler av er letar efter en hållbar, användbar och meningsfull gåva. Här är varför en tekanna i gjutjärn är en bra idé!

Ge en meningsfull gåva

 När du ger en gåva vill du att mottagaren ska komma ihåg den, så att varje gång de använder den eller ser den, säger de till sig själva ”han / hon gav mig verkligen en fantastisk gåva den dagen”. Ja, även om du är ödmjuk, när du ger en gåva vill du att den ska behaga, det är bara mänskligt! För att göra det är allt du behöver en sak: att din gåva betyder något för den person du ger den till.

Det är säkert inte en bra idé att ge en tekanna till någon som inte dricker te, eller om du vill konvertera dem är det bättre att börja med en billigare tekanna, till exempel en glas tekanna eller en som också kan användas som en kaffebryggare som en kolv tekanna.

Men att ge bort en prydnadssak som kommer att gå sönder eller inte längre fungera efter några veckor, att ge bort ett föremål som du vet kommer att användas lite eller dåligt, att ge bort en modern pryl som har tillverkats miljontals gånger och som kommer att vara omodern nästa år…. Nej, naturligtvis inte!

En tekanna i gjutjärn ÄR en vettig gåva.

För att den är hållbar, användbar, vacker, tidlös och låter dig göra en hälsosam och god dryck utan att behöva byta batteri varje månad.

För att du kan minska din konsumtion av tepåsar, drycker i plastflaskor, läskburkar och andra industriella drycker.

Välja en tekanna i gjutjärn av hög kvalitet

För att göra din present ännu mer meningsfull måste du naturligtvis välja en tekanna i gjutjärn av hög kvalitet. Det finns ett brett utbud av tekannor i gjutjärn som passar alla budgetar, och följaktligen av mycket varierande kvalitet. Renare gjutjärn, emalj som håller längre och är fri från fluor, en tillverkningsprocess som ger ett naturligt skydd mot rost… Som så ofta får man vad man betalar för!

Om du vill kan du läsa vår artikel ”Tekannor i gjutjärn: ALLT du behöver veta innan du köper”.

Vårt råd för att undvika att göra ett misstag, välj en japansk tillverkad tekanna i gjutjärn, till exempel en Iwachu tekanna i gjutjärn, Oiharu, eller Wazuqu.

En ekologiskt ansvarsfull presentidé 

Wazuqu tekanna i gjutjärn: en tekanna i återvunnet gjutjärn!

Du har valt att ge bort en japansktillverkad tekanna i gjutjärn, det är ett utmärkt val. Men tänk om du kunde gå ett steg längre och välja en miljövänlig tekanna i gjutjärn 

Vår Wazuqu tekanna är tillverkad av företaget Kikuchi Hojudo. Detta företag grundades 1604 och drivs nu av den 15:e generationen av samma familj.  Gjutjärnet ”Wa-zuqu” är ett typiskt japanskt gjutjärn, sällsynt och av hög renhet. Jämfört med massproduktionsmetoder genererar Wazuqu-tekannor av gjutjärn praktiskt taget inget industriavfall. Dessutom består det gjutjärn som används av detta japanska gjuteri av 70% återvunnet material, samtidigt som det garanterar en kvalitet som är identisk med en tekanna tillverkad av nya råvaror. Slutligen är förpackningen för Wazuqu tekannor tillverkad av återvunnet avfall från bearbetning av vetemjöl.

Wazuqu tekanna i gjutjärn

Ge bort en present som håller

Gjutjärn är ett solitt, hållbart material som är lätt att underhålla. Ett föremål som har tillverkats och använts i flera hundra år, tekannan i gjutjärn är ett verktyg som är avsett att klara tidens test. 

Om du är intresserad av tekannor i gjutjärn,  kommer du snabbt att höra om Nambu-järnarbete eller Nambu tetsubin. Nambu-järnverket har sitt ursprung i Japan under Edo-perioden (1615-1868) i den region som kontrolleras av Nambu Han, ett område centrerat runt Morioka. Nambu-järnvarorna utvecklades ur tillverkningen av tekannor. Järnvaror som produceras i flera andra regioner kallas också Nambu-järnvaror, inklusive Mizusawa och nuvarande Iwate Prefecture. 

Iwate Prefecture är rik på järnmalm och andra råvaror som används vid tillverkning av järnvaror och producerar också betydande mängder färg, kol och lera. Regionen har gynnats av skyddet av Han Nambu. Alla dessa faktorer gav regionen en gynnsam miljö för utveckling av järnframställning, och än i dag är den känd för Nambu-järnframställning.

Ge bort ett konstföremål

Tekannan i gjutjärn: ett verkligt konstföremål :

Oavsett om det är processen att tillverka japanska tekannor av gjutjärn som anförtros hantverkare som innehar denna titel efter mer än 10 års utbildning, eller om det är den färdiga produkten, kastar tekannan av gjutjärn dig in i konstens värld.

Här är bilder av produktionsprocessen för en Wazuqu-tekanna i gjutjärn:

Tillverkningen av tekannor i gjutjärn följer följande steg:

  • Design av tekannan
  • Tillverkning av träformar
  • Tillverkning av pipar och lock
  • ./li>
  • Tillverkning av gjutformar
  • Gjutning och gjutning
  • Tagning bort och sandblästring
  • Eventuell applicering av emalj på tekannans inre yta (om det inte är en tetsubin eller vattenkokare i gjutjärn för användning direkt på värmekällan, i vilket fall gjutjärnet kommer att vara oemaljerat)
  • Eventuell applicering av färger
  • Montering av handtag.

Utformning av en tekanna i gjutjärn

Det första steget i tillverkningen av tekannor i gjutjärn är att bestämma form och dekorativa egenskaper för vattenkokaren (tetsubin, oglaserat gjutjärn) eller tekannan (emaljerat gjutjärn). I allmänhet är det första man bör tänka på om man ska använda traditionella former och mönster eller skapa en egen kreation. Följande faktorer måste beaktas: den övergripande designen, storleken på munstycket, pipens form, lockets utformning, knoppens form och utseende samt kannans färger. När alla dessa egenskaper har fastställts ritas designen på papper med rätt storleksproportioner.

Tillverkning av träform

Efter att kompositionsskissen har gjorts görs ett tvärsnitt som används för att tillverka den träform som fungerar som gjutform. Gjutformar kräver cirka tre sektioner: den övre halvan av krukans kropp, den nedre halvan av krukans kropp och locket. Träformar kallas så eftersom de ursprungligen tillverkades av trä, men idag tillverkas de vanligtvis av 1,5 mm gjutjärnsplåt.

Tillverka pipen och locket till tekannan i gjutjärn

För delarna som till tekannan i gjutjärn (pip, knopp och ringar som förbinder handtaget med tekannans kropp) måste en extra form tillverkas för vart och ett av dessa element. Det finns ett antal möjligheter för formen på knoppen på locket, inklusive en plommonblomma, en krysantemum, en ädelsten etc. Vissa gjutare kan presentera sina egna skapelser, till exempel en häst, en ko eller en fjäril. För ringar kan formerna inkludera avlägsna berg eller till och med djävulska ansikten.

Tillverkning av gjutformen

När svarvskrapningen är klar skapas gjutformen. Denna skrapningsprocess kallas ”att dra formen” i Japan. Under den inledande skrapningen placeras tekannans pip, ringar och andra föremål i sina respektive positioner. Därefter används relativt fin sand blandad med lera för att skrapa svarven. En fin sand som liknar råsilke används sedan för att göra de sista justeringarna av formen.

När skrapningen är klar, men sandformen ännu inte är helt torr, är det nödvändigt att börja skapa designen. Vissa mönster, såsom den berömda arare, kräver användning av ett metallgraveringsverktyg. Arbetarna skriver noggrant ut motiven, ett efter ett. Cirka 2 000 markeringar måste göras för en enda arare tekanna i gjutjärn. För andra modeller kan den första skissen av designen fästas på sandformen innan modellerna graveras.

Kärnan tillverkas också vid denna tidpunkt. Kärnan tillverkades på samma sätt som gjutformen. Träformen för kärnan skrapas i sin tur för att producera sandformen. Gjutarna delade i allmänhet upp den övre och nedre delen i två gjutformar. När sandformarna har tillverkats fylls insidan med sand och en lervätska används för att binda ihop den övre och undre halvan. Efter torkning i solen avlägsnas kärnan. Slutligen, när gjutformen har torkat, rostas den i en koleld för att slutföra tillverkningen av formen.

Gjutning och hällning av gjutjärn

När gjutformen är färdig sammanfogas de övre och undre halvorna och kärnan placeras i mitten. I gjutformen pekar gjutjärnsgrytans botten uppåt, och formens övergripande tillstånd är omvänt. På samma sätt pekar kärnans botten uppåt. Två eller tre små järnplåtar eller andra metallbitar placeras mellan kärnans botten och gjutformen för att förhindra att den flyter under gjutningen. När gjutformen har monterats upphettas ugnen till 1400-1500 grader Celsius för att smälta järnet innan det hälls i tekannaformen.

Färdigställande av tekanna i gjutjärn: Borttagning och sandblästring

När gjutningen är klar och formen har svalnat kan gjutformen brytas för att ta bort den färdiga produkten. Sandblästring kan sedan utföras, vilket i huvudsak innebär att man använder en metallhacka för att bryta upp kärnan och andra fästa delar. Järnbitar kan sticka ut i området mellan den övre och undre gjutformen. Dessa avlägsnas genom att försiktigt knacka på grytan eller med hjälp av ett slipverktyg.

Därefter placeras den nytillverkade gjutjärnsgrytan i en kolugn vid 800 till 1000 grader för bränning. Syftet med detta steg är att få gjutjärnsgrytan att bilda ett membran av försurad hud, vilket har effekten att naturligt förhindra uppkomsten av rost. Denna teknik sägs ha uppfunnits av den berömde gjutaren i Nambu, Arisaka Goemon. Gjutjärn, som är rikt på järn, är normalt benäget att rosta (chūtetsu, 鋳鉄). För japanska tekannor av gjutjärn gäller dock att tack vare bränningen vid 800°C och användningen av den speciella Kamayaki-tekniken oxideras och ”aktiveras” järnet och får därmed ett naturligt rostskydd.

Direkt kontakt med kollågan kan få vattenkokarens utsida att svartna. Om detta händer används en borste för att rengöra den.

Eventuell emaljering, färgning och fixering av tekannans handtag

När den nygjorda tekannan av gjutjärn har kontrollerats för läckor kan färg på utsidan och eventuellt emalj på insidan appliceras. Järnkannan placeras i en ugn på 200 grader, sedan appliceras färg och tjock teblandning som färgning.

När det gäller handtaget på tekannan är vissa handgjorda och kräver arbete av en annan hantverkare. Ofta tillverkas handtaget genom att hamra en bit plåt för att bilda runda remsor. När handtaget har skapats och fästs på gjutjärnsgrytan är tillverkningsprocessen slutförd.

Tetsubin Cast Iron Kettle

En gåva för livet

Som beskrivits ovan är tillverkningsprocessen för handgjorda tekannor i gjutjärn extremt detaljerad. Den omfattar mer än 60 steg. Varje detalj måste utföras med största omsorg och det finns inget utrymme för fel. Det tar minst två månader att gå från den första skissen till den färdiga produkten. Vägen till att bli en professionell gjutare tar många år. Att bli en mästerkamu vars namn finns ingraverat på gjutjärnsgrytorna är naturligtvis ännu svårare. Utan erfarenhet och hårt arbete är det svårt att bli erkänd. Denna typ av traditionell produktionsmetod skiljer sig från storskalig mekanisk produktion. Gjutarens skicklighet är uppenbar i varje steg av produktionsprocessen. Varje spår som produktionsprocessen lämnar efter sig avslöjar dess syfte.

Det är dock värt att nämna att gjutjärnsgrytor som tillverkats för hand med traditionella tekniker ofta har mindre defekter. Till exempel finns det ofta små gjutfel där kärnan och vattenkokaren möts. Som ett resultat av detta har ett japanskt uttryck gått i arv i gjutverkstäderna som översätts ungefär som ”sex intakta”. Innebörden är: även om en komplett järnkittel har sex defekter, kan den inte anses vara felaktig och kan fortfarande användas. Vi kan dra slutsatsen av detta att det inte är lätt att tillverka en tekanna utan minsta defekt. Det kräver den yttersta omsorg i varje steg.

Produktionsförfarandet ger oss också en tydlig förståelse för de grundläggande egenskaperna hos handgjorda tekannor. Varje verkstad har dock sina egna produktionstekniker och gjutarna har sina egna formningsmetoder, vilket gör det svårt att presentera generella resultat. För tekannor som tillverkats med de metoder som beskrivs ovan bör vi dock vagt kunna urskilja de märken som lämnats vid övergången mellan den övre och den undre formen. På botten av kannan bör vi kunna se var järnet har gjutits samt de märken som lämnats av järn eller andra metalldelar som används för att hålla kärnan på plats.

Varje tekanna i gjutjärn uttrycker sitt språk på olika sätt och berättar historien om gjutarens tekniker och hantverkskunnande.

Tekannan i gjutjärn: en tidlös gåva

Att använda japanska tekannor i gjutjärn för att brygga te har blivit extremt modernt bland tedrickare under de senaste åren, precis som tetsubin, vattenkokaren i gjutjärn, nu kan ses på många teprovningar och utställningar av teceremonier. Dessa tekannor har blivit en oumbärlig del av den moderna tekulturen, där det är vedertaget att dessa traditionella tekannor förbättrar både färgen och smaken på teet. Oavsett om detta är sant eller falskt är den antika kvalitet som uppstår med tiden genom kombinationen av textur och mönsterdesign med rost i en väl underhållen tetsubin verkligen fängslande.

Tekannor i gjutjärn är de mest älskade av alla gjutjärnsredskap. Även om deras produktion är baserad på traditionella metoder, har nya tekniker också antagits för att utvecklas med tiden. Det är inte bara ett praktiskt föremål, utan också en konstform. Ett kvalitetsarbete, behagligt för ögat och står tidens test.

Tillgänglig i sin traditionella version av antik stil eller dess moderna emaljerade  svart eller färgad version, kommer tekannan i gjutjärn att passa in i alla typer av interiörer.

Här är bara några förslag:

Vintage tekanna i gjutjärn

Ofta i guldbrunt, svart och guld eller grönt och guld passar den vintage tekannan i gjutjärn till alla inredningsstilar. Sober och elegant eller snarare sprudlande och upptagen, japansk stil naturligtvis men också skandinavisk, oavsett dekoration, en antik stil vintage gjutjärn tekanna, även om den är helt ny, kommer att hitta sin plats.

Vintage tekanna i gjutjärn

Göm ändå inte undan den i ett skåp, utan ge den istället en framträdande plats på en hylla eller i mitten av ett bord när den inte används.

Färgad tekanna i gjutjärn

I Asien har  varje färg sin betydelse. Vissa färger är dock vanligare än andra och har starka betydelser. De 5 mest kraftfulla färgerna är rött, gult, grönt, blått och vitt. Dessa representerar båda elementen, men också årstider eller till och med platser eller väderstreck.

Gult kommer till exempel att förknippas med elementet jord och kommer att representera mitten och slutet av sommaren. Rött kommer att associeras med eld naturligtvis, söder och sommar. Blå symboliserar elementet vatten, vintersäsongen och den norra väderstrecken. Grönt förknippas med trä, vår och öst. Vit, slutligen, förknippas med metall, höst och väst. Oavsett om man befinner sig i öst eller väst ger låga temperaturer vinterlandskapen en blåaktig nyans.I våren ser vi en explosion av den gröna färgen och naturligtvis kommer den eldiga sommaren att vara röd. Enkelt, eller hur?

Röd tekanna i gjutjärn

Ett måste när det gäller vackra gåvor är en röd tekanna i gjutjärn! Rött är en symbol för glädje, lycka och kärlek och används i alla de stora asiatiska ceremonierna, särskilt i Kina. 

En långvarig present till kvinnor

Det är fler kvinnor som förförs av den röda färgen på tekannor i gjutjärn. Men det finns naturligtvis inget som hindrar dig från att falla för en om du är man!

Japansk röd tekanna i gjutjärn

En vacker röd färg är svår att få tag på och vi rekommenderar starkt att du väljer en japansktillverkad röd tekanna i gjutjärn för att ge en kvalitetsgåva med lång livslängd.

En förtrollande mörkröd eller modern ljusröd, den röda japanska gjutjärns tekannan är en riktig blickfångare. Bara så att du vet, med tiden förändras färgen på tekannor i gjutjärn. Detta är ett normalt och naturligt fenomen; din tekanna i gjutjärn kommer att ”patineras”, mörkna, och denna unika patina är ett tecken på dess äkthet och livslängd.

Exempel: Iwachu Wave tekanna i gjutjärn

Röd tekanna i gjutjärn

Blå tekanna i gjutjärn

En hållbar present till män

Är det inte lite av en klyscha, undrar du kanske? Det kanske det är. Men det är män som oftast vänder sig till den blå tekannan i gjutjärn, särskilt när den är vackert djupblå. Vissa fascinerar oss, andra rör oss, ytterligare andra lugnar oss, men blå tekannor i gjutjärn lämnar ingen likgiltig.

Exempel: Wazuqu Wabi tekanna i gjutjärn

Blå tekanna i gjutjärn

Turkos tekanna i gjutjärn

Vi var tvungna att presentera dig för denna mycket speciella blå, turkosblå! Den turkosa tekannan i gjutjärn är perfekt för dig som älskar modernitet. Full av vitalitet kommer den att sätta sin mottagare på gott humör så snart deras ögon faller på den!

Exempel: Iwachu Papillon gjutjärn tekanna

Turkos tekanna i gjutjärn

Gröna tekannor i gjutjärn

Aaaah, den gröna tekannan i gjutjärn! Oavsett om det är äppelgrönt, skogsgrönt eller en elegant vintage grönt och guld, är den gröna gjutjärnstekannan säker på att få någons hjärta att hoppa över ett slag.

En hållbar miljövänlig gåva

Från dess färg som förknippas med natur, ekologi och klorofyll tack vare vilken vi alla andas, eller från dess livslängd som passar in i en miljöansvarig strategi för nedväxt, är den gröna tekannan i gjutjärn ett utmärkt val för en hållbar, miljövänlig gåva.

Exempel: Oiharu Nambin tekanna i gjutjärn

Grön tekanna i gjutjärn

Vit tekanna i gjutjärn

I Asien är vit färg en sorgens färg, medan den i västvärlden är en symbol för renhet och godhet. En vit tekanna i gjutjärn är en poetisk gåva, en inbjudan till lugn och kontemplation. Under kalla vinterkvällar, när snön faller utanför som den verkar ha fallit på dessa vackra vita tekannor, kommer de att ge dig tröst och njutning för sinnena.

Vit japanskt gjutjärn tekanna

Här igen rekommenderar vi dig varmt att gå till en vit japansk gjutjärn tekanna för att säkerställa en kvalitetsfärg.

Exempel: Iwachu Nami gjutjärnstekanna

Vit tekanna i gjutjärn

Tekanna i gjutjärn: en hälsosam present

Nästan alla teälskare vet att bergskälla eller brunnsvatten är mjukare, vilket är anledningen till att de alltid försöker använda båda typerna av vatten för att brygga te. Fjäll- eller brunnsvatten innehåller mer järnhaltiga ämnen, och dessa järnhaltiga ämnen finns i form av Fe2+ när de utesluts från luften. Vatten som kokas i en gjutjärnskittel får samma smak som källvatten tack vare Fe2+. I allmänhet kan en gjutjärnsvattenkokare förbättra smaken på vatten och är lämplig för att brygga alla typer av te.

Fördelar med gjutjärnsvattenkokare för människokroppen

Det är nu vetenskapligt fastställt att järn är användbart eftersom det gör att vi kan producera mer blod. En vuxen man behöver mellan 0,8 och 0,5 milligram järn, och en järnbrist kan få många konsekvenser. Experiment har visat att en järngryta som används för att koka vatten kan bidra till att absorbera järn (Fe2+) och på så sätt förebygga anemi. Japanerna älskar att använda gjutjärnsredskap för att laga mat eller koka vatten. Det har också visat sig att de flesta som använder tekannor av gjutjärn inte har låga nivåer av järn i blodet och lider mindre av anemi.

gjutjärnskanna

Gåva en gåva som varar livet ut

Du kanske själv har ärvt en vacker tekanna av gjutjärn från din mormor, som stolt bär tidens spår, så du vet att en tekanna av gjutjärn är en gåva som kan vara hela livet.

Gjutjärns tekanna och rost

Vi ska inte ljuga, förr eller senare kommer rosten att spela spratt.

Japanska tekannor och vattenkokare är mycket allmänt gjorda av gjutjärn. Aluminium användes för att tillverka tekannor under kriget, men även idag är de flesta tekannor huvudsakligen tillverkade av gjutjärn. Eftersom en tetsubin placeras direkt över en låga för att koka vatten, kan den lättare skadas än andra typer av tekannor. Bland de te-kama (traditionella gjutjärnskärl som används vid den japanska teceremonin Cha No Yu) som samlats in och bevarats på stora japanska museer finns några som tillverkades före Edo-perioden (1603-1867). Många av dessa tekannor har reparerats eller restaurerats efter en lång tids användning. Även om tetsubin inte har en lika lång historia som kama, har de flesta av de hundraåriga och äldre tetsubinerna lidit skada. Det är tydligt att både tetsubin och kama är känsliga för skador, och den viktigaste orsaken är förmodligen rost.

Tidigare tillverkades kama och tetsubin huvudsakligen av en järnmalm som kallades satestu (”järnsand”). Efter Meiji-perioden (1868-1911) blev dock tillgången på satestu alltmer begränsad, och många gjuterier övergick till att använda relativt prisvärd järnmalm som exporterats från västländer. Det är svårt att skilja mellan tekannor tillverkade av de två typerna av råmaterial på grundval av det yttre utseendet; det är allmänt accepterat att tekannor tillverkade av traditionella satestu-material är mer motståndskraftiga mot rostbildning. Alla sådana tekannor är dock gjorda av järn och kommer därför så småningom att oxidera och visa rostfläckar.

Om en tekanna är välskött kan rost på dess yta ge den en enkel skönhet och obeskrivlig stil. För att uppnå detta resultat är det viktigt att vara uppmärksam på underhåll av tekannor.

Tekannan i gjutjärn: en lättskött present

Många skrifter i Japan nämner att innan man använder en ny vattenkokare i gjutjärn bör man först placera ett litet antal teblad inlindade i en trasa i vattenkokaren och koka det i cirka tio minuter. Tanninerna i teet och det järn som lösts upp i tekannan bidrar till att bilda ett tanninhaltigt järnmembran på vattenkokarens väggar, vilket kan förhindra att rost bildas i vattenkokaren. Nya vattenkokare bör användas dagligen för att sediment snabbt ska kunna byggas upp, men efter användning bör man se till att vattenkokaren är helt torr.

Vid normal användning bör inget vatten lämnas kvar i kannan efter att den har använts för att brygga te. När du har värmt vattnet och bryggt teet häller du ut det varma vattnet och håller insidan av kannan torr. När tetsubin har svalnat helt ska locket sitta kvar på plats. Om tekannan täcks omedelbart kommer ångan som finns kvar inuti att förvandlas till vatten på den inre ytan när temperaturen sjunker, vilket uppmuntrar bildandet av rost. Locket kan torkas av med en trasa. Om en tetsubin används dagligen kan locket i allmänhet sättas tillbaka på kannan efter att den har fått torka över natten. Om tetsubin inte används regelbundet kan locket bytas ut.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *