Hur kan jag hålla mig väl hydrerad? Upptäck kall infusion

Vatten är huvudbeståndsdelen i vår kropp, Eftersom människokroppen inte kan lagra vatten måste det tillföras regelbundet genom mat och dryck. Om kroppens vätskebalans är otillräcklig uppstår törst. Uttorkning kan vara mild, måttlig eller allvarlig, beroende på mängden vätska som kroppen förlorar eller inte ersätter. För att kompensera för en genomsnittlig daglig förlust av 2,5 liter vatten, den enda essentiella drycken för våra kroppar, rekommenderas att vi dricker mellan 1 och 1,5 liter vatten och kompletterar vårt intag med mat för att nå cirka 2 liter. 

Variationer i vätskebehovet

Du kan behöva mer om du tränar eller om vädret är särskilt varmt. Faktum är att alla aktiviteter som får dig att svettas innebär att du behöver öka ditt vattenintag. Varför behöver du mer vatten? Svett består nästan uteslutande av vatten, och det är viktigt att ersätta de vätskor du förlorar under träning eller när du är varm eller febrig.

Den miljö du befinner dig i spelar också en viktig roll för ditt vätskebehov.
Ska du till fjällen? Även här måste du hålla ett öga på din vätskebalans. Två saker händer på hög höjd: lägre luftfuktighet och lägre syrenivåer. På hög höjd är luftfuktigheten lägre än vid havsnivå, så svetten avdunstar snabbare och din kropp måste arbeta hårdare för att andas på grund av de låga syrehalterna. När syrenivåerna är lägre reagerar kroppen med att andas in och ut snabbare och djupare, vilket gör att du förlorar vatten genom andningen.

I Frankrike dricker 2 av 3 personer inte tillräckligt med vatten varje dag! 

Hur undviker man uttorkning?

Det bästa försvaret mot uttorkning är att förebygga det. Vid varmt väder, om du tränar intensivt eller om symptom på uttorkning som huvudvärk eller yrsel redan har dykt upp, är det viktigt att tillsätta elektrolyter i ditt vatten.

Här är våra tips för att hålla dig hydrerad:

Vänta inte tills du är törstig innan du dricker

När du känner dig törstig är du redan något uttorkad. Drick vatten regelbundet under dagen och drick mer vätska än vanligt när det är varmt, särskilt om du är aktiv.

Drick vatten varken mycket varmt eller iskallt

Människan är ett homeotermt djur som kan reglera sin inre temperatur för att hålla den på en i stort sett konstant nivå. För att göra detta förbrukar de energi.

Så när det är mycket varmt kommer mycket varm dryck att höja kroppens temperatur, som kommer att börja svettas för att återgå till 37°C. Var därför försiktig så att du inte svettas för mycket och riskerar uttorkning.

Å andra sidan, hur frestande en isdryck än är när det är mycket varmt, eftersom den ger en ofta välkommen känsla av svalka, är isdryck inte det bästa sättet att få i sig vätska. Detta beror på att våra interna termosensorer då får falsk information, och svettningen (och därmed värmeeliminering) saktas ner eller till och med stoppas.

Så när det är varmt är det idealiskt att inte dricka mycket varmt eller mycket kallt, utan att dricka ljumma drycker, mellan 12 och 14 °C, vilket gör att du både kan släcka törsten och återfukta effektivt.

Vilken dryck är trevlig att dricka tempererad? Vatten förstås, men du kan också göra te med varmt vatten som du sedan låter svalna eller, enklare, förbereda en så kallad ”kall” infusion.

Giv ditt vatten lite smak

hur du håller dig väl hydrerad

Om vanligt vatten verkar tråkigt kan du smaksätta det med färsk frukt eller lite fruktjuice. Om dricksvatten inte är din kopp te, här är några sätten att hålla sig hydratiserad.

Starta dagen med havregryn

Det är en klassiker. De är inte bara hjärtliga och fyllande, de är också mycket hydratiserande. När havregryn kokas expanderar det och absorberar vattnet eller mjölken som det kombineras med. Gillar du inte en varm frukost på en varm dag? Prova gröt som serveras över natten. Gröt över natten serveras kall och ger alla fördelar med varm gröt, utan värmen. För en extra boost kan du strö chiafrön över din havregrynsgröt när du förbereder den. De absorberar 10 gånger sin vikt i extra vätska och håller dig mätt hela morgonen.

Drick mjölk

Mjölk är en bra källa till vätska, som vatten eller sportdrycker, eftersom det är en källa till protein, kolhydrater, kalcium och elektrolyter.

Sippa smoothies

Mellan yoghurt och färsk frukt är smoothies ett bra och välsmakande sätt att hålla sig hydrerad. Är du inte säker på vilken frukt och grönsaker du ska välja? Jordgubbar, persikor, gurkor, spenat och blåbär är alla bra alternativ.

Drick soppa

När du är på humör för en fyllig, vätskedrivande måltid behöver du inte leta längre än buljongbaserade soppor eller gazpacho. Serveras kyld, gazpacho får dig inte att svettas på sommaren. Blanda gurkor, paprika, tomater, lök och vitlöksklyftor för att göra denna läckra sommarsoppa.

Frys din frukt

Sick tillbaka till de isklubbor du tyckte om som barn? Ta tillbaka denna klassiska behandling som ett utsökt sätt att återhydrera. Blanda i en återfuktande ingrediens som vattenmelon, fyll klubbor och frys i en timme.

Äntligen, det bästa alternativet till rent vatten enligt vår mening:

Kall infusion

Fördelar med kall infusion

Kallbryggningsmetoden är inte bara enkel, den ger också ofta mer balanserade smaker jämfört med bryggning av varmt te. Kallbryggning är enklare och mer aromatisk än en sekundärt kyld varm infusion och är det bästa sättet att göra iste.

Kallbryggning av te är den perfekta tekniken eftersom stegen är idiotsäkra, smaken är jämn och komplex och processen kan förbättra vissa näringsmässiga fördelar.

Kallbryggning är enkelt

För att få ett kallbryggt iste behöver du inte använda en vattenkokare, oroa dig för den exakta temperaturen på vattnet eller vara noga med att inte överinfusera dina blad. En kall infusion är idiotsäker!

Det är naturligtvis viktigt att använda kvalitetsingredienser, men det är mycket enkelt att kombinera te och kallt eller tempererat vatten i en burk och sätta den i kylen.

Kall infusion, en god dryck

En varm infusion frigör ofta tanniner och den medföljande bitterheten, särskilt om ditt te bryggs för länge. En kall infusion får en mildare och mer komplex smak. Kall infusion tillåter en mycket längre infusion än om det vore varmt.  Så ett te som skulle bli bittert om det infunderades i mer än tre minuter i vatten vid 80°C kommer lätt att tåla att sänkas ner i mer än en timme i vatten vid 15-20°C. Den långsamma processen, som kallas kallbryggning när det gäller kaffe, gör det möjligt att utvinna en mycket rik aromatisk palett från teblad, örtteer, frukt och andra kryddor. Ditt te kommer därför att vara naturligt smaksatt utan behov av att förstärka dess smak med socker, sötningsmedel eller sirap.

Kallbryggning, en hälsosam dryck

Eftersom de söta och fruktiga tonerna kommer fram under kallbryggningsprocessen kan drickare tillsätta mindre socker till sitt iste.

Den långsamma, kalla processen gör dessutom att teet behåller samma mängd antioxidant polyfenoler, eller till och med mer, jämfört med infusioner av varmt te.

För grönt te i synnerhet hjälper denna typ av infusion till att förbättra umami-smaken. En av de viktigaste egenskaperna hos grönt te är i själva verket dess rika andel aminosyror, särskilt L-teanin. Dessa aminosyror förändras avsevärt av varmvattenberedningar och är mindre fördelaktiga, både när det gäller smak och hälsa. Det är dessa aminosyror som bidrar till den mystiska och dyrbara umamismaken. Det finns 50% fler aminosyror i ett kallbryggt iste än i ett te tillagat med hett vatten.

Kall infusion, en teinfri dryck

Visste du att kall infusion av koffeinhaltigt (= teinhaltigt) te frigör praktiskt taget inget koffein jämfört med varm infusion?

Koffein (eller tein) är faktiskt mycket svårlösligt i vatten vid rumstemperatur: en studie av Yang et al.(1) visade således att en teinfusion beredd med 3 g blad och 150 ml vatten, och bryggd under en timme vid 4°C, endast innehåller 11 mg koffein. Vid infusion i 25°C stiger koffeinhalten till ca 13 mg och vid 70°C i 2 minuter innehåller infusionen inte mindre än 20 mg koffein. Beroende på typ av te, vattnets temperatur och bryggtiden, kan infusionen innehålla nästan inget koffein alls!

Goda nyheter då: du kan njuta av kallbryggt iste hela dagen lång, inklusive kvällar och nätter!

Låg sockerhalt, med lite eller inget te, som du säkert har förstått vid det här laget, kallbryggt te, som du kan göra i otaliga recept, passar hela familjen, unga och gamla, gravida kvinnor också!

Nackdelar med kallbryggning

Den enda nackdelen som vi ser med att brygga te i kallt eller rumstempererat vatten är att du måste planera i förväg, eftersom processen tar flera tiotals minuter till flera timmar.Denna långa infusionstid är inte nödvändigtvis en nackdel, eftersom du kan lägga ditt kallbryggda te i kylen innan du går till sängs och njuta av det på morgonen. Kallbryggt te riskerar inte att överinfunderas, och det silade teet håller sig bra i kylen i flera dagar.

Hur gör man en kall infusion?

Metoden i sig är otroligt enkel. Allt du behöver för att göra kallbryggt te är en behållare, te, vatten och tid.

Blanda lösviktste eller tepåsar och vatten i en tillbringare och låt teet  diffundera i vattnet i några tiotal minuter till några timmar (beror på vattentemperatur och typ av te, se instruktioner nedan för detaljer). Sila och du har ett kallbryggt te som kommer att vara gott i flera dagar!

Hur man gör kallt iste?

Ah sommar, säsongen för iste! Även om iste, som förklarats ovan, inte är det bästa valet för att hålla sig hydratiserad i mycket varmt väder, är det fortfarande utsökt uppfriskande och njutbart i måttlig värme. Här är de olika sätten att göra iste:

Skillnad mellan varmbryggt och kallbryggt iste

Det förra tillagas med den traditionella varmbryggningsmetoden. Teet hälls sedan över is för att skapa sommarens favoritdryck. Kallt te, å andra sidan, bryggs med kallt vatten. Det kan också hällas över is för att skapa en isdryck.

Därför är den största skillnaden mellan ”klassiskt” iste och kallt bryggt iste bryggtekniken (varm eller kall).

Förberedelse varmbryggt iste

Detta är inte vår favoritmetod, eftersom den kräver att vattnet värms upp och sedan kyls. Du förlorar fördelarna med kallbryggning, och du slösar tid och energi på att kyla en het bryggning. 

Iced tea

Här är ett litet känt trick om du har ont om tid.

Teexperterna på Whittard of Chelsea rekommenderar att du använder en omedelbar värmemetod för att ”väcka upp teet” innan du tillsätter det kalla vattnet. För att göra detta, täck helt enkelt tebladen med 5 cm kokande eller nästan kokande vatten. Teet fylls sedan på med kallt vatten och bryggs i minst 4 till 6 timmar.

En annan metod för att brygga iste, väl lämpad för fukamushi-te som är intensivt ångade japanska gröna teer och därför mycket pulverformiga, innebär att brygga hälften av koppen varm, väl koncentrerad och sedan hälla i en god mängd isbitar. Det är klart!

Förbered iste bryggt i rumstemperatur

När det är bryggt kan du gärna tillsätta isbitar i din drink eller placera den på en sval plats i kylskåpet för att sänka temperaturen.

Tillredning av iste bryggt i kylt vatten: metod Mizudashi

Mizudashi (jap.: 水出し) betyder ”kallbryggning” på japanska.Detta är den mest tidskrävande metoden, men den kan göras på natten när du sover, eller på dagen när du är på jobbet så att du kan hitta ett utsökt iste när du kommer hem från jobbet. En specialformad tekanna kommer väl till pass, även om den inte är nödvändig: en tekanna för kylskåpsdörr! Med sin slimmade form och filterlock är den praktisk och plastfri. 

tekanna för kylskåpsdörren

Tillred iste med enbart isbitar: Koridashi-metoden

Den här japanska metoden för att tillreda iste innebär att man lägger isbitar på tebladen och låter det hela smälta. Det kräver lite tålamod, men metoden är väl värd det eftersom den framhäver umamismaken.

Kori-dashi -metoden rekommenderas för teer i toppklass som gyokuro eller grand cru sencha, som tillagas i små mängder. Här är det inte fråga om att förbereda en stor 1 liters tekanna! Välj istället en liten keramisk tekanna på några tiotals milliliter för denna typ av kall infusion, t.ex. en shiboridashi, en hohin kyusu eller en gaiwan

 

Vilket te för en kallbryggning?

Du får bättre resultat med löst te, men en mer ”lat”  version är att blötlägga tepåsarna i vatten.

Grönt te, vitt te, oolongte, till och med svart te (kallas rött te i Kina), alla teer är lämpliga för kall infusion. Du kan också kallinfusera örtteer gjorda av växter som verbena, timjan, lindblomma, rooibos, citronmeliss, citronmeliss, men också frukt: citrusfrukter (citron, apelsin, grapefrukt, …), röda frukter (blåbär, jordgubbar, hallon …), de enda gränserna är de för din fantasi. 

Vilket vatten för en kall infusion?

Vatten är en viktig beståndsdel i te, så dess kvalitet är av största vikt.

Det bästa är att använda färskt, syresatt vatten för att förbereda kallt te. Dessutom rekommenderas starkt att du använder filtrerat vatten eller vatten med låg mineralhalt. Om du inte har möjlighet att filtrera vattnet kan du använda flaskvatten med låg mineralhalt snarare än ofiltrerat kranvatten.

Hur mycket te för en kall bryggning?

Mängden te du använder för att göra kallbryggt iste beror på typen av te, hur det är förpackat (löst, i påse eller i påse) och vilken koncentration du vill uppnå.

Färdigt att dricka iste

En bra tumregel för färdigt att dricka te är att använda 1 till 1,5 gånger den mängd te som rekommenderas på teförpackningen för varje kopp vatten.

Om det till exempel står en tesked te per 200 ml vatten på teförpackningen för en varm bryggning, använd 1,5 teskedar för en kall bryggning. Med andra ord, för att göra 8 koppar kallt te, kombinera 8 koppar vatten med 8 till 12 teskedar te (3 till 4 matskedar).

Tekoncentrat för kallbryggning

Tekoncentrat är helt enkelt starkare te, vanligtvis dubbel styrka.

Med det kan du skapa några riktigt roliga och välsmakande drycker. Allt du behöver göra är att kombinera tekoncentratet med en annan dryck i förhållandet 1:1.

Till exempel, kombinera 1 del koncentrat med 1 del lemonad för att göra iste-limonad. Möjligheterna är oändliga.

För att förbereda ett kallbryggt tekoncentrat, dubbla mängden te som används för ett drickfärdigt kallbryggt te. Naturligtvis kan du justera mängden te så att det passar din smak. För att tillreda en stark, koncentrerad kallbryggning, använd därför 2 till 3 gånger den mängd te som rekommenderas på förpackningen.

Vilken tekanna för en kallbryggning?

Även om du inte behöver sofistikerad utrustning för att göra en kallbryggning kan du hitta en praktisk och billig tekanna som gör det ännu enklare att förbereda goda isteer, särskilt om du gillar att göra dem ofta.

Tekanna i glas

Tekannan i glas är hållbar, återvinningsbar och mångsidig och är det perfekta verktyget för tillredning av kallbryggt iste.Glas är inert och naturligt, motståndskraftigt mot repor och surhet. Din tekanna i glas kommer att kunna innehålla citrusfrukter, växter med små grenar, isbitar, utan rädsla för att skadas.

Glas är helt neutralt och inert, till skillnad från plast som kan medföra risker för kemisk migration, särskilt vid kontakt med värme eller syra. Teets aromer, smaker och dofter bevaras oförändrade i en tekanna av glas.

Passar för alla infusioner (grönt, svart, vitt, oolong, pu-erh, örtteer, rooibos, blommor, frukt.), en tekanna av glas leder och behåller lite värme, vilket är exakt den egenskap du vill ha när du brygger kallt. Välj istället en tekanna av borosilikatglas, särskilt om du vill tillreda iste som en varm infusion, eftersom borosilikatglas har utmärkt motståndskraft mot värmechocker och klarar temperaturvariationer från -20 °C (frys) till +150 °C.

Iced Tea Glass Teapot

Karaff för iste

Det är mycket enkelt att tillreda iste i en glaskaraff med filter:

Använd vatten vid rumstemperatur (ca 18°C). Den genomsnittliga infusionstiden är cirka 30 minuter till 1 timme om det är ett doftande te. För andra teer (svart eller oolongte) kan det ta upp till 3 timmar.

Allt du behöver göra är att placera karaffen i kylen eller lägga till isbitar för att kyla infusionen tills den är iskall. Du behöver inte ta bort teblad, örter eller frukt eftersom det med en ”kall” infusion inte finns någon risk för överinfusion, och filtret i rostfritt stål som är inbyggt i locket behåller alla bitar och fragment.

Iced tea-karaff

Glaskaraff med infusionsbehållare

 Denna typ av tekanna är perfekt för dina kalla infusioner av blad och frukt i små fragment eller malda kryddor eftersom infusionsbehållaren i rostfritt stål håller dem effektivt.Karaff med infusor

Tekanna

Den perfekta kannan för en stor kanna iste eller fruktvatten, eller för att beundra hur din teblomma blommar.Välj den med ett filter av rostfritt stål på locket, det kommer att hålla kvar tefragment och fruktbitar när du häller upp din favoritdryck.

Tekanna

Kolvkanna

Det är en barnlek att dra ditt lösa te eller örtte i en kolvkanna, även känd som en ”fransk press”.

Lägg bladen och/eller frukten i tekannan, fyll den med vatten och låt dra. Tryck helt enkelt på filtret för att pressa eventuella blad och frukt till botten när du vill stoppa infusionen, servera!”

Kolvtekanna

Har du ingen tekanna eller karaff med infusions- eller filterlock? Det gör inget, en enkel tillbringare eller glasburk med lock gör susen om du använder te- eller örttepåsar, eller om du filtrerar bladen i din kopp med ett finmaskigt filter som mugginfusionsfiltertesil eller filtre feuille.

Hur länge kallbrygger du olika tesorter?

För infusion i så kallat tempererat vatten eller i rumstemperatur, dvs. direkt från kranen eller från en flaska som förvaras i rumstemperatur, ska det ta minst 30 minuter för vitt te, 1 timme för grönt te och 2 timmar för svart te.

Servera teet som det är eller med de tillsatser du väljer. Te håller sig bra, övertäckt och kylt, i 3 till 5 dagar.

Ät vattenrika frukter och grönsaker.

Som smoothies är sallader ett utmärkt sätt att hålla sig hydrerad. De flesta sallader innehåller minst 94 % vatten, och det är innan du ens har lagt till andra grönsaker. Nästa gång du gör en sallad, lägg till selleri, tomater, paprika och morötter.

Vissa frukter och grönsaker innehåller mycket vatten förutom hälsoförstärkande näringsämnen. Vattenmelon, jordgubbar, cantaloupe, persikor och ananas är frukter med högt vatteninnehåll. Vattenrika grönsaker inkluderar gurkor, bladgrönsaker, rädisor, selleri, zucchini och tomater.

När du planerar dina måltider, dike torra, kolhydratrika livsmedel som pasta. Välj courgette-nudlar och andra squash eller morötter, som innehåller cirka 95% vatten. Tillsammans med en tomatsås, som i allmänhet innehåller cirka 90 % vatten, är denna måltid en riktig vätske- och hälsoboost.

Stanna inomhus när det är för varmt

Under varma dagar bör du stanna inomhus i en sval miljö. Om du inte har luftkonditionering hemma kan du gå till ett köpcentrum, en biograf eller ett bibliotek. Undvik att utsätta dig för solen, särskilt mellan kl. 10.00 och 14.00, då strålarna är som starkast. Planera dina utomhusaktiviteter tidigt på morgonen eller på kvällen.

Klä dig efter vädret

Bär lätta, löst sittande kläder som låter huden andas. Mörka färger absorberar värme, så föredra ljusa nyanser. Använd en bredbrättad hatt i solen för att hålla huvudet svalt och använd solkräm för att undvika solbränna, som kan öka din hudtemperatur och hindra dig från att hålla dig sval.

Var uppmärksam på tecken på uttorkning

Om någon i din familj är sjuk bör du vara uppmärksam på hur mycket de kan dricka, särskilt små barn och äldre personer. Den som har feber, kräkningar eller diarré bör dricka mycket vätska.

Var uppmärksam på något av dessa tecken på uttorkning:

  • Urin som är mörkare än vanligt
  • Utebliven urinering trots att du dricker vatten regelbundet
  • ./li>
  • Muskelkramper
  • Dålig andedräkt
  • Trötthet
  • Feber eller frossa
  • Sötsug
  • Torr mun/hud
  • Rapid hjärtfrekvens
  • Irritabilitet
  • Förvirring
  • Somnolens

Så där, nu vet du (nästan) allt om fördelarna med kall infusion!

(1)Yang, Deng-Jye; Hwang, Lucy Sun; Lin, Jau-Tien: ”Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions”, Journal of Chromatography, A, 1156 (2007), S. 312–320.

    Leave a Reply

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *