Så väljer du tekanna
Välja tekanna, den kompletta guiden för att hitta rätt
Vill du ge bort en tekanna till en teälskare men vet ingenting om det? Gillar du te, men eftersom du inte har ägnat någon tid åt det tenderar du att hälla kokande vatten i en mugg och brygga entepåse i den under några minuter? Ja, det stämmer. Just det. Det är en lösning, om tepåsen är utmärkt. Men du kan göra bättre. Mycket bättre!
Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig att njuta av ditt te. Du hittar all information du behöver i den här omfattande guiden.
Vilken tekanna ska du köpa baserat på dina behov? Vilken tekanna ska du välja beroende på ditt te?
Frågan är faktiskt inte så mycket hur man väljer en bra tekanna, utan snarare:
hur man VÄL väljer DIN tekanna!
Låt oss komma igång!
Vilken tekanna för vilket te?
För att välja rätt tekanna för att brygga ditt te kan du helt enkelt bestämma dig baserat på din smak för det ena eller andra materialet, men om du går in lite mer i detalj finns det fördelar och nackdelar med varje typ av tekanna.
Det kanske inte finns en rätt eller fel tekanna för varje kategori av te, men det finns i alla fall tekannor som är särskilt utformade för en viss typ av te.
Det finns en mängd olika tekannor i olika former, färger och material. När man fokuserar på de organoleptiska egenskaperna hos te spelar det material som används för att skapa tekannan en mycket viktig roll. Varje material har vissa egenskaper som är lämpliga för olika typer av te.
Det finns tre huvudtyper av tekannor: av glas, keramik (lera, porcelain, stengods eller lergods ) och av gjutjärn.
Det finns även andra metalliska material som mindre ofta används för en tekanna och till fördel som en vattenkokare,&.nbsp;nämligen inox, koppar eller till och med silver.
För att välja rätt tekanna för ditt te beror allt naturligtvis på vilket te du ska dricka: Grönt te, svart te (eller Rött te i Kina), Oolongte (eller Wulong, halvfermenterat te), Oolongte (eller Wulong i Kina)./strong>, halvfermenterat te eller Blue Tea i Kina), White Tea, Yellow Tea.
Vilken tekanna för grönt te?
Den perfekta tekannan för att dricka grönt te? En tekanna tillverkad av icke-porös keramik (porslin, stengods eller lergods).
Ett annat mycket bra alternativ? En tekanna i glas.
Varför, frågar du kanske? Helt enkelt för att grönt te är ömtåligt och keramik och glas respekterar dess ömtålighet.
Kinesisk tekanna:
Vattnets temperatur är den viktigaste faktorn att tänka på vid bryggning av lätta teer som grönt te, eftersom mjuka blad lätt kan kokas med vatten som är för varmt. Bland keramiska tekannor är porcelænskannor därförperfekta för bryggning av grönt te. Porslinskannornas ofta tunna väggar (tunnare än hos stengods eller lergods) och deras lägre värmeledning jämfört med andra material (gjutjärn) innebär att teets temperatur bibehålls väl, men inte lika länge som hos stengods, som leder värme mer med sina tjockare väggar. Eftersom grönt te måste bryggas vid lägre temperaturer (än t.ex. svart te) är tekannor av porslin bäst att använda, eftersom det är mindre sannolikt att du ”kokar” ditt gröna te.
Tokoname tekanna av lergods
Tokoname Yaki (常滑焼, Aichi Prefecture) är den äldsta av de sex ”gamla ugnarna” (roku koyo, 日本六古窯) och Japans viktigaste centrum för keramikproduktion. Regionens styrka ligger i den järnrika Shudei-leran, som har en distinkt naturlig röd färg på grund av sin höga järnhalt. Denna lera ger Tokoname tekannor mycket specifika egenskaper när det gäller smak och de fördelar som ges till det gröna teet.
Att välja en Tokoname tekanna för att brygga grönt te är ett utmärkt val. Eftersom insidan av tekannan inte är glaserad kommer en patina att utvecklas på insidan av tekannan när du brygger. Om du inte tar bort den kommer du att behöva brygga endast grönt te i tekannan för att undvika att smakerna blandas.
Kanna i glas
Glas tekannor är också lämpliga eftersom de bara håller lite värme. Väggarna i tekannor av glas finns i olika tjocklekar, men de är i allmänhet tunna, vilket resulterar i snabb värmeförlust. De rekommenderas för infusering av presentationsteer eller någon annan typ av te som är värt att titta på, till exempelteblommor. Teblommor är gjorda med vitt eller grönt te och kvalitetsblommor. Tebladen flätas runt de ätbara blommorna och bildar en boll som vid kontakt med hett vatten öppnar sig och släpper ut blomman. Den stora attraktionen med glaset är därför att bladen och färgen på infusionen tydligt kan ses när den bryggs.
Och skådespelet är ofta storslaget, så du kan lika gärna ha en plats på första raden!
Upptäck andra fördelar med tekannan av glas i vår artikel om den
I traditionella regioner med grönt te är ett av de mest populära sätten att tillreda det allmänt känt som ”farfars stil”. I bara ett stort glas dras späda vårblad i vatten som inte är för varmt för att drickas. Utan filter lämnas bladen i glaset, där de sakta sjunker till botten medan de drar. Det bryggda teet dricks uppifrån, och när glaset är två tredjedelar tomt tillsätts varmt vatten för att fortsätta infusionen. I slutändan är detta det enklaste sättet att brygga te, men det fungerar bäst med te av hög kvalitet som inte blir bittert. Och om du råkar svälja ett blad medan du dricker ditt te, är de läckra!
Hur man dricker svart te?
För svart te (västerländskt) eller rött te (kinesiskt) kan du använda vilken typ av tekanna. Eftersom dessa teer kräver mycket varmt vatten för att frigöra sina aromer, är tekannor som överför och behåller värmen bra de mest lämpliga.
Keramisk tekanna
Svarta teer omfattar ett brett spektrum av stilar, naturliga eller smaksatta, på egen hand eller med tillbehör, och bryggs bäst i glaserad keramik för den renaste smaken. Termen keramisk tekanna inkluderar stengods, porslin eller glaserat lergods
Med en tekanna tillverkad av neutralt, minnesfritt material, kan blandningar eller smaksatta svarta teer som Earl Grey bryggas i samma tekanna som mer subtila single origin black teas, utan risk för att smakerna blandas.
De svarta helbladsteerna är enkla att tillreda i en gaiwan eller liten tekanna utan infusor, ett enkelt filter är allt du behöver. Vanliga teer med hackade blad kräver å andra sidan en infusor eller en infusionspåse för att hålla kvar de små bitarna. Oavsett storleken på dina blad ska du se till att de har tillräckligt med utrymme för att cirkulera och växa i infusionsbehållaren. En jämn bryggning kommer alltid att maximera smaken på ditt te och minimera bitterheten.
Tekanna i gjutjärn eller lera
Svart te kräver enhög temperatur på bryggvattnet. Gjutjärn och Porös lera, excellenta värmeledare, kommer därför att vara anpassade.
Men om du gillar att variera typerna av svart te (smaksatt eller vanligt), om du använder en unglaserad porös terrakotta tekanna inuti (minnes tekanna), måste du tillhandahålla en tekanna per typ av te.
Hur dricker man vitt te?
För mycket ömtåliga teer såsom tidigt grönt te, vitt te, gult te, formade teer (tebollar eller teblommor) ska du välja en tekanna av glas eller emaljerad keramik (stengods, porslin, lergods).
Att undvika för dessa teer:
- En tekanna av porös lera : dessa tekannor har egenskapen att de syresätter teet och memorerar aromerna under infusionens gång! Å ena sidan riskerar teets smak därför att ”absorberas” av den porösa leran, och å andra sidan oxiderar de snabbt, vilket kan göra din infusion bitter.
- En tekanna av gjutjärn som, eftersom den leder värme extremt bra och behåller den under lång tid, riskerar att ”koka” ditt te.
Det bästa sättet är att hälla lite av det vatten som ska värma tekannans kropp i din tomma tekanna, vänta lite och sedan tillsätta rätt mängd te. Häll sedan i resten av det heta vattnet.
Glöm inte att
- för ett grönt te är vattentemperaturen är cirka 80°C,
- 70°C för vitt te eller gult te./strong> eller gult, och
- 50 till 60°C för pulver av grönt te (mat>)/strong> (matcha te) som används i den japanska teceremonin (Cha No Yu) eller för gyokuro (skuggte).
För stora fans av tidigt grönt te finns också den kinesiska allt-i-ett-koppen, gaiwan (eller zhong). Lär dig hur du använder detta extraordinära teprovningsverktyg. De tebladen kan sedan serveras flera gånger (minst 2 eller 3 gånger oftast).
För att kunna använda vatten med rätt temperatur bör du överväga Justerbar temperatur vattenkokare !
Dricka Oolong-te
För te oolong, även känt som wulong, blått ellerblått./strong> ellerblågrönt, som är ett halvfermenterat te, kan alla typer av tekannor vara lämpliga.
Oolongteer varierar så mycket i stil och smak att det är omöjligt att generalisera till hela kategorin. Om du vill utforska en rad olika oolongteer rekommenderar vi att du brygger dem i en gaiwan av porslin, stengods eller glas, som ger en neutral miljö för bryggexperiment. Använd den breda öppningen för att övervaka bladens expansion och färg så att du kan justera bryggtiden vid behov.
Om du begränsar dig till bara en kategori av oolong, kanske du vill investera i en Yixing tekanna. Yixing-kannorna, som historiskt sett utvecklades i samband med att lösbladsteet kom, förknippas ofta med de mer traditionella oolong-stilarna, t.ex. kolrostade teer från Wuyi-bergen, men används nu ofta för alla fyra olika stilar. När du väljer en Yixing tekanna för dina favorit oolongs, tänk på bladens form och kontrollera om kannans form tillåter full expansion. Om möjligt, skjut locket runt kanten på öppningen och lyssna på ljudet. I allmänhet anger de höga tonerna en tätare lera som accentuerar aromen, medan de låga tonerna anger en mer porös lera som kan mjuka upp smaken av teet.
Ju finare ditt te kommer att vara, desto mer sublimerat blir det genom att använda en tekanna gjord av Yixing-lera, drottningen av tekannor. Din lerkanna, en per te, är tillverkad av rå, oglaserad lera och är perfekt eftersom den minns aromerna när du brygger. Ju mindre tekanna, desto mer koncentreras aromerna!
Bryggtemperaturen för dessa teer är mellan 80 och 95°C enligt rekommendationerna från din favoritleverantör.
Dricka Pu Erh-te
För kinesiskt mörkt te (Pu Erh-te och Yunnan-te) är Pu Erh-te en av de vanligaste sorterna./strong>) är tekannor utan minne rekommenderade om du vill upptäcka nya teer : tekannor tillverkade av gjutjärn och emaljerad keramik (stengods, porslin, lergods). Av dessa minnesfria material är tekannor av stengods och gjutjärn de mest lämpliga.
Stengodskannor
Stengodskannor leds värme bra och har i allmänhet tjocka väggar, vilket bidrar till att hålla temperaturen på vattnet på ett bra sätt. Eftersom puer erh-te (liksom svart te) bryggs vid högre temperaturer än andra typer av te, förhindrar användning av tekannor i stengods värmeförluster och håller teet kvar längre i tekannan.
Tekanna i gjutjärn
Tekannor i gjutjärn är också mycket lämpliga tack vare deras excellenta värmeledning och värmehållning. Om din tekanna i gjutjärn inte är emaljerad bör du vara medveten om att gjutjärn är ett något poröst material och att järnpartiklar, inte skadliga för din hälsa, kan blandas med teet och förändra dess smak något.
Yixing tekanna
Yixing tekannor är också ofta rekommenderade för pu-erh teer, men eftersom dessa åldrat te kan ha så många olika smaker, är det en bra idé att börja med att upptäcka dem med en gaiwan eller en liten neutral tekanna. Vi rekommenderar alltid att du provar nya teer i en gaiwan innan du brygger dem i enYixing tekanna för att säkerställa att de matchar den smakprofil som valdes när tekannan gallrades ut.
Om du väljer en Yixing-kanna för pu-erh-te rekommenderar vi att du väljer en tyngre, mer porös lera, som generellt framhäver den fylliga munkänslan medan den tonar ner de höga tonerna. Mörkare shou passar bäst till denna typ av lera, medan ”ljusare”sheng pu-erhs passar bättre till en tätare lera. Oavsett typ av pu-erh rekommenderar vi dock tekannor med tjockare väggar för dessa mörkare teer, som behåller de högre temperaturerna bättre. Var noga med att värma tekannan med varmt vatten innan du brygger teet för att säkerställa maximal värmehållning!
Kolla gärna in vår artikel som hjälper dig att välja din tekanna av lera.
Frukostte-kanna
Vad är frukostte?
Det berömda engelska frukostteet är oftast en blandning av svarta teer från följande olika sorter:
- Darjeeling Tea från Indien, ett av världens finaste och mest prestigefyllda svarta teer.
- Assam Black Tea: en vild sort av tebuskar från nordöstra Indien
- Ceylon Black Tea: introducerades ursprungligen till denna region i Sri Lanka som ett alternativ till kaffeodlingar som vid den tiden härjades av en skadegörare.
Skickliga ”blenders” gör det möjligt genom att blanda olika årgångar av dessa teer för att erhålla ett frukostsvart te med en konsekvent smak från en produktion till nästa.
Vilken tekanna för engelskt te?
Frukostte är ett te som kräver höga bryggtemperaturer, över 90 till 95°C.
För att tillreda sitt te ” à l’anglaise ” är det brukligt att börja med att skålla tekannan innan man lägger i bladen eller tepåsen. Du bör därför använda en tekanna av porcelain, den keramik som är mest motståndskraftig mot värmechocker, en tekanna av gjutjärn som behåller värmen väl, eller en tekanna av metall (rostfritt stål, silver) som är motståndskraftig mot värmechocker, repor och korrosion.
Frukostte kommer ofta i tepåsar, så din tekanna behöver inte nödvändigtvis ett inbyggt filter; i själva verket har engelska porslinstekannor ofta inget filter alls. Om du använder löst frukostte och föredrar en tekanna utan inbyggt filter behöver du inte oroa dig. När infusionen är klar, måste bladen filtreras med en tesil eller tesil som placeras ovanför koppen.
Mjölk, citron och socker erbjuds separat i små fat och tillsätts när teet har serverats i fina porslinskoppar. Dessa tillsatser hjälper till att minska bitterheten hos vissa särskilt fylliga engelska svarta teer. Enligt tradition åtföljs te som åtnjuts i engelsk stil av en scone med smör eller färsk grädde och ett tunt lager sylt.
För att ta reda på mer om ritualen för engelsk tedryck, kolla in vår artikel om den engelska tekannan !
Kanna för örtinfusioner
Förörtinfusioner och smaksatta teer, olika och varierade blandningar som finns i västvärlden för att tilltala alla smaker, behöver du absolut en tekanna utan minne. Örtteer bör alltid tillredas i en behållare (tekanna eller kopp) av glas eller emaljerad keramik, eftersom de kan ha mycket varierande smaker och en mycket kraftig arom.
- keramik med glaserad (emaljerad) insida: keramik, dvs. stengods, glaserat lergods eller porslin
- .tekanna glas
- tekanna emaljerat gjutjärn
Vi älskar att göra örtteer i våra glaskannor, som erbjuder en vacker utsikt över de färgglada blommorna eller örtblandningarna eller fruktbitarna som bryggs inuti.
Eftersom örtteer ofta görs med finmalda kryddor eller små blomblad.rekommenderar vi att du använder en fin sil för din infusionsbehållare eller en tepåse för att hålla kvar örtteet i vattnet. Var dock försiktig, eftersom de flesta traditionella kinesiska eller japanska tekannor har ett filter eller såll inbyggt i pipen, men det är vanligtvis inte tillräckligt fint för att begränsa små bitar av örtblandningar. I det här fallet är Bodhi leaf, perfekt för filtrering av örtteet när det kommer ut ur tekannan!
Beroende på vilket te du ska dricka, har du valt din typ av tekanna? Bra. Låt oss nu titta på fördelarna, nackdelarna och de viktigaste kriterierna för att välja en bra tekanna för varje typ av material:
Välja rätt tekanna
En av de tillhörande nöjena med tedrickande är valet av tillbehör: Redskap, koppar, vattenkokare, förvaringslådor och, naturligtvis, tekannor. Valmöjligheterna är legio, med ett bländande utbud av former, storlekar och dekorativa detaljer. Detta gör oss ibland blinda för ett av de viktigaste besluten vi måste fatta när vi väljer en tekanna: dess funktion!
En tekanna är faktiskt helt enkelt en kanna med ett handtag, en pip och ett lock, i vilken te bryggs och från vilken det hälls. När vi väljer tekanna fokuserar de flesta av oss på dess design och storlek, men det är inte de viktigaste faktorerna.Den perfekta tekannan är en tekanna som inte bara ser bra ut och brygger rätt mängd te, utan som också får fram det bästa ur teets kvalitet. Dina noggrant utvalda teblad förtjänar att bryggas i en tekanna som tar fram den fulla smaken.
Välja en tekanna i gjutjärn
Vi måste göra en tydlig åtskillnad mellan två verktyg: vattenkokaren och tekannan i gjutjärn.
gjutjärnsvattenkokare är känd somJapanska tetsubins.
Under de senaste decennierna har den moderna formen av tetsubin dykt upp: tekannan i gjutjärn, med en emaljbeläggning som skyddar gjutjärnet från rost och gör att tekannan kan brygga olika typer av te (eftersom gjutjärn är ett något poröst material till sin natur). Den går sedan under namnet Tetsubin Kyusu.
Tekannor av gjutjärn tillverkade enbart av råjärn kan användas för att brygga en enda typ av te (vars färg blir mörkare, ett normalt fenomen) och är dessutomexcellenta vattenkokare.
Enamellerade tekannor i gjutjärn är utrustade med en avtagbar infusor i rostfritt stål för att underlätta bryggning av lösbladste.
Tekannor i gjutjärn behåller värmen under lång tid.De användes ursprungligen för att lagra varmt vatten. Gjutjärn är bra för alla typer av te eftersom det tillåter jämn bryggning. Den enda nackdelen är att väggarna rostar med tiden. Men oroa dig inte, rost är ofarligt för hälsan, och du kan rengöra den genom att gnida ett använt teblad över det rostiga området
För 1 till 2 personers användning räcker en tekanna i gjutjärn på300 ml. För användning som vattenkokare eller för att servera fler gäster finns det modeller på upp till 1,5 liter. Utöver det kommer din tekanna i gjutjärn att vara svår att hantera på grund av dess vikt.
Hitta vår komplett artikel om allt du behöver veta om tekannan i gjutjärn. samt våra tips för’underhåll av en tekanna i gjutjärn.
Sammanfattningsvis är fördelarna med en tekanna i gjutjärn följande:
- exceptionell