5 skäl att brygga ditt te i Gaiwan

En Gaiwan, vad är det?

En liten tekanna av kinesiskt ursprung, gaiwan, eller zhong som den kallas i Kantonregionen, är en perfekt följeslagare för alla teälskare. Översättningen är ”skål med lock”: den består i själva verket oftast av en kopp, med en volym på mellan 80 och 200 ml, ett lock och ett fat.

Även om de första gaiwans utvecklades under Mingdynastin, ungefär samtidigt som de första tekannorna, har ”skål med lock” aldrig haft samma glöd över hela världen. Idag ger den nära kopplingen mellan gaiwan och kinesiska teer den ett exotiskt rykte som kan vara skrämmande för nya teälskare, men den är i själva verket ett mycket praktiskt verktyg för daglig tillredning och krävande provsmakning. I synnerhet är den perfekt för att avnjuta te tillagat med gong fu cha.

Här är fem anledningar till varför vi älskar gaiwan, och vi tror att du också kommer att göra det!

Gaiwan celadon

 

1. Gaiwan: ett mångsidigt verktyg

Gaiwan vs Yixing

Bland traditionella kinesiska redskap för tebryggning är Yixing tekannor ofta de som väcker mest uppmärksamhet. De fina detaljerna, de rika färgerna, de rustika oglaserade texturerna och de många olika formerna gör dessa små tekannor oemotståndliga. Men den unglaserade ytan som är en grundläggande egenskap hos Yixing tekannor gör dem porösa. De absorberar en del av smaken från de teer som bryggs i dem, och tekannorna kommer långsamt att ”kulottera” med tiden. Av den anledningen måste tekannan vara dedikerad till en tesort, så att kulotten förhöjer teets smak snarare än att grumla den.

Vilket te till en gaiwan?

Gaiwan kan däremot användas för att infusera alla typer av te. De teer som lämpar sig bäst är naturligtvis lösbladsteer, helbladsteer och teer som lämpar sig för flera infusioner.

Eftersom gaiwan i allmänhet är tillverkad av glaserad keramik (porslin, stengods) eller glas, absorberar dess yta inte någon smak vid bryggning. Vill du sippa på en god pu-erh idag och en delikat grön imorgon? Varsågod och var säker på att du inte får någon jordig pu-erh-rest som förstör den krispiga gröna smaken. För kinesiska teälskare gör en gaiwan det enkelt att smaka en mängd olika stilar utan att behöva investera i en stor samling traditionella tekannor.

2. Med en gaiwan kan du beundra din brygd

Gaiwan vs tekanna

Den breda öppningen upptill på gaiwan gör det enkelt att observera tebladen när de bryggs, en annan fördel för alla tedrickare som provar nya tesorter. Att se bladen öppna sig och veckla ut sig är ett bra sätt att mäta styrkan i en infusion. Den fria sikten gör också att vi enkelt kan justera bryggtiderna och få ut det bästa av varje te, vilket är en klar fördel jämfört med de smala, dolda öppningarna på de flesta tekannor.

Gaiwan i porslin

För gaiwaner i vitt porslin eller emaljerat porslin gäller dessutom följandeeller emaljerad vit insida är det dessutom möjligt att se inte bara bladen utan även färgen på infusionen. Blir den mycket mörk mycket snabbt? Är bladen skurna eller brutna? Även om dessa observationer inte alltid är kopplade till smakens styrka, hjälper de oss att förstå teet och bedöma dess kvalitet, jämfört med liknande teer. När du smakar te för första gången använder vi gärna en vitglaserad gaiwan för att få en neutral infusion och en tydlig blick på bladen.

3. Gaiwan gör det möjligt att kontrollera infusionen

Synlighet och temperaturkontroll

Gaiwans föredras ofta av finsmakare för tillredning av ömtåliga eller ”känsliga” teer, eftersom de erbjuder total kontroll över alla aspekter av bryggningsprocessen. Förutom bättre sikt gör den breda öppningen att värmen antingen fördelas vid bryggning av lättare teer./strong>, eller så kan den täckas med locket för att behålla värmen för starkare teer.

Mugg med lock

Viktigare är att användningen av locket för att filtrera bladen ger total och exakt kontroll över hällhastigheten. Till skillnad från tekannor, där flödet ofta begränsas av pipens smala öppning, kan en gaiwan tömma sig helt på sin infusion på bara 5 sekunder. Detta gör att den inte behöver fortsätta att brygga medan vattnet rinner och säkerställer att infusionen stoppas i rätt ögonblick.

4. Gaiwan: en estetiskt tilltalande tekanna

Även om en gaiwan finns i många olika former, är den grundläggande designen en elegant enkelhet. En enkel skål innehåller tebladen medan de drar, täckt av ett lock. Vanligtvis ingår en saucer eller ett fat, som kan användas för att hantera skålen när den är varm. Vissa vanliga designdetaljer är både praktiska och eleganta, som den typiska tunna, utsvängda kanten på skålen, som gör det möjligt att hälla te smidigt och utan droppar. Allt är genomtänkt i gaiwanens form för att göra den praktisk och estetiskt tilltalande.

Sättet att använda en gaiwan är också mycket estetiskt tilltalande, vilket är en annan anledning till att de ofta används vid teevenemang. Utan handtag eller pip ligger en gaiwan faktiskt mer balanserat i handen än en tekanna. Med lite övning är det lätt att hälla teet mjukt och naturligt, och det imponerar på gästerna.

5. Gaiwan: Enkel att använda

Även om en gaiwan ser komplicerad ut att använda vid första anblicken, är den faktiskt ganska enkel att använda. Den stora öppningen är ännu mer fördelaktig när det gäller att lägga i stora teblad och rengöra bladen efter bryggningen. Om du använder locket som infusor kan du justera öppningens storlek för att sila även små teblad, men vissa gaiwananvändare använder också en liten sil ovanpå den gaiwan (eller kopp) som de häller teet i för att fånga upp eventuella bitar som slinker igenom.

Användningen av en gaiwan liknar användningen av en vanlig tekanna. Du använder i allmänhet mellan 2 och 7 gram te (en till tre teskedar) beroende på gaiwanens kapacitet. Du behöver sedan fylla den 3/4 full med vatten. Du sätter sedanlocket under infusionen (som är ganska kort) och häller sedan helt enkelt upp infusionen i kopparna eller en tillbringare.

En av de mest skrämmande aspekterna av att använda en gaiwan för första gången är att veta hur man håller den medan man häller, men det finns faktiskt flera sätt att göra detta utan att bränna fingrarna. Medan de flesta erfarna användare bara använder en hand för att hålla gaiwan, kan du också använda båda händerna för att hålla den säkert medan du häller. För helt enkelt in fingrarna under plattan, placera tummarna på lockknappen och luta gaiwanen mot dig för att hälla.

Titta gärna på vår dedikerade artikel för att lära dig hur du använder en gaiwan. Varning, du kommer att bränna fingrarna en eller två gånger innan du behärskar tekniken!

Trots sin ovanliga form kan gaiwaner göra bryggningen enklare på många sätt.

Så, är du överbevisad? Använder du i din tur en gaiwan för din dagliga bryggning? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Är du övertygad och letar efter en gaiwan för att starta detta fantastiska nya äventyr? Kom och upptäck vår gaiwan collection !

Gaiwan kollektion

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *