Japansk eller kinesisk tekanna i gjutjärn?

När du hör ”tekanna”, tänker du på? En tekanna i gjutjärn naturligtvis! Om du funderar på att köpa en av dessa fantastiska föremål, här är en artikel som hjälper dig att göra ditt val, och framför allt göra rätt val.

Det finns två typer av tekanna i gjutjärn:

Gjutjärnskanna

Den japanska Tetsubin är tillverkad avunamelerat gjutjärn och är en kokare snarare än en tekanna./strong> snarare än en tekanna, och den kommer att användas för att förbereda välsmakande vatten med en mildare smak för att brygga ditt te tack vare järnpartiklarna i gjutjärnet som kommer att överföras till det kokande vattnet.  För allt du behöver veta om dessa exceptionella vattenkokare, det finns här.

I den här artikeln kommer vi istället att prata med dig om dess samtida derivat: den emaljerade tekannan i gjutjärn.

Gjutjärns tekanna

Gjutjärns tekannor har en emaljerad insida (naturlig emalj eller syntetisk lack). De är den moderna utvecklingen av tetsubin och dök upp på marknaden för bara några decennier sedan när tekannan i gjutjärn populariserades från Japan till resten av världen.

Utrustad med en integrerad, avtagbar infusor i rostfritt stål, är tekannan i gjutjärn avsedd för infusering av te snarare än uppvärmning av vatten. Faktum är att lackning eller emaljering av tekannor ändrar deras funktion: en emaljerad tekanna i gjutjärn är inte gjord för att användas som vattenkokare, utan endast som tekanna.  

Den emaljerade tekannan i gjutjärn är den mest populära tekannan på senare år. Tidlös, elegant, mångsidig, behåller värmen väl, det finns ingen brist på kvaliteter hos gjutjärnstekan.

En emaljerad gjutjärnstekan, du har förmodligen märkt, du kan hitta dem överallt. I teaffärer förstås, men också i mataffärer, inredningsaffärer, möbelaffärer osv. Många ärmycket vackra: färgglada, graverade med symboliska japanska motiv som körsbärsblomman sakura, arare-stygnet, itome-strängen… och prisspannet är brett, mellan 20 euro för de billigaste och över 200 euro för de dyraste med stor kapacitet. Det är frestande att ta den billigaste tekannan i gjutjärn. Varför inte göra detta misstag? Helt enkelt för att kvaliteten på emaljen och gjutjärnet till stor del kommer att avgöra priset på tekannan i gjutjärn.

Du hittar emaljerade tekannor av gjutjärn av mycket olika kvalitet (och därmed priser), från den massproducerade, industriella tekannan av mycket medioker kvalitet (Kina, Korea, Vietnam), till högkvalitativ tekanna, tillverkad för hand, oftast i Japan.

iwachu cast iron teapot

Här är några förklaringar och detaljer om dessa skillnader i kvalitet, och därmed pris!

Japansk tekanna i gjutjärn

Japans ikoniska tekanna tillverkad… i Kina

Även om de är emblematiska för Japan, är japanska tekannor i gjutjärn, som är en extremt eftertraktad produkt runt om i världen, idag för många tillverkade i Kina eller andra länder på den asiatiska kontinenten (Vietnam, Korea..), snarare än i Japan där industrialiseringen inleddes i slutet av 1800-talet men där antalet gjuterier har förblivit ganska stabilt trots den ökade globala efterfrågan. Tråkigt, kanske du undrar? Inte nödvändigtvis. Det finns i Kina erfarna hantverkare som tillverkar tebottnar av gjutjärn av fin kvalitet, som följer den urgamla tillverkningsprocessen och använder rent järn. Men de allra flesta tekannor är gjorda av rått, oglaserat gjutjärn, japansk tetsubin. Problemet kommer främst från emaljerade tekannor av gjutjärn som tillverkas i stor skala i andra asiatiska länder än Japan.

Tekannor av gjutjärn tillverkade i Japan

I Japan är det prefekturen Iwate som har varit mest känd sedan den tidiga Edo-perioden (1603 – 1868) för sin tillverkning av tekannor i gjutjärn. Denna region dominerades tidigare av Nanbu samurajklan, som gav sitt namn till det exceptionella gjutjärnsobjektet som är gjutjärns tekannan: Nanbu tetsubin (Nanbu kama för den traditionella tekannan för teceremonin).

I regionen finns cirka fyra-tjugo gjuterier märkta ”Nanbu Tekki” ( 南部鉄器), som tillverkar Nanbu-gjutjärnsföremål.

En emaljerad tekanna i gjutjärn tillverkad i Japan kommer att vara av kvalitet och kommer att ha en ojämförligt längre livslängd. Låt oss ta en närmare titt på dessa skillnader. 

Tillverka en tekanna i gjutjärn 

För att tillverka en japansk tekanna i gjutjärn krävs inte mindre än 64 tillverkningssteg och flera månader av tålamod. För att bli kvalificerad och behärska processen att tillverka en tekanna i gjutjärn av hög kvalitet behöver en duktig hantverkare minst femton års praktik. Imponerande, eller hur?

artisan cast iron teapot making

Industriell produktion: sandform  

Fabriker för massproduktion av tekannor i gjutjärn använder sandformar. Dessa formar är billiga och snabba att tillverka och kan användas under längre tid. Å andra sidan är resultatet mindre rent och raffinerat i mönstret, eftersom formerna och detaljerna bleknar ju mer formen används. De mönster som väljs är därför ofta ganska enkla, och din billiga tekanna kommer att se bättre eller sämre ut beroende på om den kommer från början eller slutet av produktionen…

Handgjord produktion: lerform

Kvalitativa tekannor av gjutjärn tillverkas av formar gjorda av en blandning av sand och naturlig lera. 4 gjutjärnsformar behövs för att göra en tetsubin: en för den yttre formen (mönstret på ytan), en för den inre formen (lådans volym), en för formen på hällpipen och slutligen en för formen på locket med dess knopp. Varje form kommer endast att användas högst 4 eller 5 gånger. Mönstren på din tekanna i gjutjärn av hög kvalitet kommer därför att vara mer eleganta, finare och med hög precision. Det är inte ovanligt att gjutformar skadas när tekannan i gjutjärn tas ur formen, och det är mycket dyrt att reparera en lerform. Till exempel används lerformar med det berömda Arare-mönstret som är särskilt djupt ofta bara en gång eftersom de långa spetsarna i detta mönster inte tillåter att tekannan tas bort utan att formen spricker. Vissa av de externa motiven på tekannorna är graverade för hand, för enmer levande återgivning och skapandet av ett äkta konstföremål.

De lyxiga gjutjärnskannorna med järnfilspån (Satetsu) gjuts i mycket avancerade formar för engångsbruk för att säkerställa en perfekt yta.

Olika kvaliteter av gjutjärn

Järnlegering

Tekannor av gjutjärn tillverkas av en järnlegering som ofta innehåller 2 till 4,5 % kol och 1 till 3 % kisel. Det är sammansättningen av denna legering som bestämmer gjutjärnets mekaniska egenskaper, inklusive värmelagring, styrka och hållbarhet. Sammansättningen av gjutjärn som används i massproduktion (så kallat gråjärn) är ekonomiskt genomtänkt. Det innebär att en tekanna i gjutjärn av låg kvalitet håller värmen sämre och har en mycket kortare livslängd än en tekanna i gjutjärn av hög kvalitet. Japanska tekannor av gjutjärn av hög kvalitet innehåller en högre koncentration av grafit som ger bättre värmehållning och betydligt större styvhet.

Järnfilspån = Satetsu

De första japanska Tetsubinerna tillverkades av Satetsu: Limaille de Fer (Sandjärn på engelska). Satetsu Tetsubins ärde bästa gjutjärnsgrytorna i världen. Med sin höga densitet och låga kolhalt har dessa vattenkokare en mycket blank yta när de poleras, är mycket rostbeständiga och har oöverträffad värmelagring. Priset ligger naturligtvis i linje med detta exceptionella råmaterial, räkna med mellan 4500 och 6000 euro för dessa unika vattenkokare….

vattenkokare satetsu Iwachu

Emalj, livsmedelsgodkänd lack, färg

Se upp för den emalj och färg som används på de billiga modeller som du kan hitta överallt.

Emalj och lack:

På insidan av en billig tekanna i gjutjärn hittar du oftast lack som inte är certifierad kompatibel med livsmedelsanvändning. De flesta massproducerade tekannor är till exempel belagda på insidan med syntetisk lack tillverkad av fluorerade ämnen: PVDF: PolyVinyliDene Fluoride eller PTFE: polytetrafluoroethylene. Andra tekannor är täckta med ettnaturligt men mycket tunt emaljskikt, och håller i allmänhet i proportion till hur tunt det är. ….

Din billiga emaljerade tekanna i gjutjärn blir därför snabbt en oemaljerad tekanna i gjutjärn på sina ställen, och om gjutjärnet bakom emaljen inte var av god kvalitet kommer du att utsättas för de giftiga ämnen som finns i gjutjärnet. Du kommer också att utsättas för rost som, även om det inte är skadligt för din hälsa, kommer att förändra smaken på vattnet och därmed teet som du brygger i din skadade tekanna.

emalj gjutjärn tekanna interiör

Färg 

I den färg som används för att dekorera billiga gjutjärnsspisar är det inte ovanligt att upptäcka förekomst av bly. Tillverkare av japanska tekannor i toppklass (Iwachu, Wazuqu….) använder naturliga färger som har testats i oberoende laboratorier och är fria från bly och andra giftiga ämnen.

iwachu violet cast iron teapot

Iwachu tekanna i gjutjärn

Den Iwachu har funnits sedan 1902 och har sedan dess tillämpat gamla hantverksmässiga tillverkningstekniker i kombination med den senaste tekniken. Företaget har därmed den unika utmärkelsen att vara det enda som använder ett integrerat produktionssystem, för att kunna anpassa sig till kundernas krav, med förmågan att ändra och förbättra sina formmodeller på begäran.

Iwachu är den ledande tillverkaren av tekannor i gjutjärn i Japan, erkänd över hela världen för sina autentiska, moderna och oklanderligt högkvalitativa tekannor i gjutjärn. Ljusa färger, ikoniska mönster, andra mer kontemporära, Iwachu tekannor är originella samtidigt som de har lyckats bevara enkelheten i den japanska estetiken.

Alla tekannor som tillverkas av Iwachu bär Iwachu-sigillet och orden ”made in Japan” ingraverade på tekannan, en garanti för deras överlägsna kvalitet.

iwachu brand made in Japan

Nästan hela produktionsprocessen för Iwachus tekannor i gjutjärn görs fortfarande för hand av hantverkare, så kallade Kamashi. Vissa är certifierade som ”traditionella hantverkare” och därmed erkända som verkliga Nanbu Tekki-specialister. Tillverkningen av Iwachu-tekannor i gjutjärn omfattar många steg, bland annat följande:

  • Förberedelse av formen och placering av tekannans inre form

  • Gjutning av 1500 ml flytande järn i formen

  • .li>

    Tekannan frigörs från sin form

  • Slipning av ojämna kanter 

  • Enamellering av den inre ytan

  • Målning av yttersidan 

  • Borttagning av överflödig färg och patinering av färgen med en torr trasa

En kvalitetskontroll görs vid varje steg i tekannans tillverkning före en sista noggrann kontroll före packning.

     

    Wazuqu tekanna i gjutjärn

    Det här är företaget Kikuchi Hojudo, ett företag som grundades 1604 och som för närvarande drivs av den 15:e generationen av samma familj, som tillverkar tekannor i gjutjärn av märket Wazuqu.

    Wazuqu gjutjärns tekanna

    Wa-zuqu” är namnet på ett typiskt japanskt gjutjärn, som också använts i årtionden (Edo-perioden) för att tillverka saxar och svärd. Det är ett gjutjärn med stor renhet

    De excellenta hantverksteknikerna bevarade, utvecklade och perfektionerade under mer än 400 år har gjort det möjligt för Wazuqu tekannor att vara av högsta kvalitet och i genomsnitt 25% lättare än andra japanska gjutjärns tekannor. Emaljen bränns vid högre temperaturer än produkter från andra delar av Japan, och varje emaljerad tekanna av gjutjärn är täckt med 3 lager av denna emalj för tekannor med exceptionell livslängd. Färgen som används är naturlig, för magnifika och ursprungliga färger. Med tiden kan tekannans färg förändras – det är en naturlig process. Dessutom är den perfekt ”droppfri” tack vare den särskilda uppmärksamhet som ägnas åt hällpipen.

    Väldigt mån om miljön, produktionen i Wazuqu-gjuteriet genererar inget industriavfall i 99 % av fallen. En Wazuqu-tekanna i gjutjärn är en tekanna i gjutjärn tillverkad av gjutjärn från 70 % återvunnet material, samtidigt som den håller samma kvalitet som produkter tillverkade av nya råmaterial. Dessutom använder gjuteriet i Wazuqu förpackningar som är tillverkade av ett material som härrör från återvunnet avfall från bearbetning av vetemjöl. Denna förpackning är därför komposterbar.

    Farlig tekanna i gjutjärn?

    Ja och nej

    Om tillverkaren av den emaljerade tekannan i gjutjärn har valt ett lågkvalitativt gjutjärn för massproduktion, och tillverkningsprocessen är dåligt kontrollerad, kan giftiga ämnen finnas kvar i gjutjärnet i ett resttillstånd. Det är därför möjligt att hitta tungmetaller (nickel, svavel, krom, mangan, molybden) varsrisk för hälsan är dåligt känd, men verkar verklig i händelse av långvarig exponering.

    Tillverkare av tekannor i emaljerat gjutjärn har råd att använda gjutjärn av dålig kvalitet eftersom det ”döljs” av emaljskiktet. Problemet kommer sedan med emaljen, som i sig är av dålig kvalitet eller applicerad i ett mycket tunt lager, och riskerar snabb försämring med exponering av gjutjärnet och passage av tungmetaller i ditt varmvatten…

    Kvalitetsproducenter, såsom de traditionella japanska varumärkena (Iwachu, Wazuqu…), användergjutjärn av högsta kvalitet, fritt från giftiga ämnen (testat i oberoende laboratorier). Deras tekannor i gjutjärn är därför helt säkra för din hälsa. 

    Dyr tekanna = Giftig tekanna?

    I avsaknad av certifiering för de billiga emaljerade gjutjärnstekannorna som översvämmar marknaden, kan vi inte säga om dessa produkter är riskabla för din hälsa eller inte.

    Välja en emaljerad tekanna i gjutjärn tillverkad i Japan

    Slutsatsen är att välja en emaljerad tekanna i gjutjärn tillverkad i Japan är en garanti för att ha:

    • Den åldersgamla erfarenheten hos en tillverkare av handgjorda tekannor

    • ett gjutjärn av högsta kvalitet,

    • ett gjutjärn av högsta kvalitet,

    • ett gjutjärn av högsta kvalitet

    • en hållbar emalj som är helt säker för din hälsa och som har lagts på i flera lager eller i ett tjockt lager inuti tekannan av gjutjärn,

    • en naturlig och riskfri färg./p>

    • eleganta, exakta mönster med en stor finess

    • En hållbar gjutjärnsform som kommer att hålla i många år

    När det gäller tekannor i gjutjärn är en sak säker: du får vad du betalar för!

    Iwachu emaljerad tekanna i gjutjärn

      Leave a Reply

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *