Problem med din tekanna i gjutjärn?

SOS Tekanna i nöd!

Du har haft en tekanna i gjutjärn i flera år eller så har du precis fått den i present och nu har ett problem uppstått…. Är din tekanna i gjutjärn trasig? Är den farlig? Rost, skadad emalj, felaktig uppvärmning, repor… problemen som kan uppstå med en tekanna i gjutjärn är många. Var lugn, ta dig tid att läsa följande rader, lösningen finns säkert där.

Den första frågan du måste ställa dig själv: är min tekanna gjord av emaljerat gjutjärn eller inte på insidan? Med andra ord, äger jag en tekanna eller vattenkokare i gjutjärn? Den andra frågan: är min tekanna av gjutjärn av god kvalitet?

Problem emaljerad tekanna av gjutjärn

Låt oss först ta itu med problemen med en emaljerad tekanna av gjutjärn. Den emaljerade tekannan i gjutjärn är den moderna versionen av den urgamla japanska tetsubin i oemaljerat gjutjärn. Emaljen inuti gör gjutjärnet helt neutralt och skyddar det mot oxidation (rost).

Så här rengör du insidan av en rostig tekanna i gjutjärn

Tekannan grönt te och dess antioxidativa egenskaper kommer att vara dina allierade i kampen mot rost. Te innehåller tanniner som reagerar med rost. Tillsammans bildar de en naturlig tätningsfilm som eliminerar och hjälper till att förhindra att oxidation uppstår igen.

  • Fyll tekannan med använda gröna teblad

  • Häll i det kokande vattnet.

  • Låt vila i 20 minuter,

  • .strong>Kasta och

  • Rinse !

Hur man rengör utsidan av en rostig tekanna i gjutjärn

I förebyggande syfte eller om rost har uppstått, förbered en infusion av grönt te torka sedan av utsidan av din tekanna med en trasa indränkt i grönt te och gnugga med bladen som du har gjort en kompress med.

théière rouillée

Emaljen på min tekanna är skadad

.Problemet med termen tekanna i gjutjärn är att den ofta används för att beteckna antingen en tekanna i gjutjärn eller en vattenkokare i gjutjärn, trots att dessa 2 redskap är mycket olika. Vissa tillverkare tillåter att deras emaljerade tekannor av gjutjärn används på en häll, andra upprätthåller förvirringen genom att inte specificera någonting. 

Om du av misstag har placerat en tekanna i emaljerat gjutjärn direkt på värmekällan när den inte var avsedd för det, eller om du har skadat emaljen genom att använda ett vasst eller skärande föremål, kommer din tekanna att förlora 2 egenskaper som emaljen ger: neutralitet och motståndskraft mot rost.Vad ska du göra om din emaljerade tekanna i gjutjärn har förlorat sin emalj? Ett viktigt kriterium kommer att påverka svaret på denna fråga: Kvaliteten på din tekanna i gjutjärn.

En billig tekanna i gjutjärn

Om det är en lågprismodell som massproduceras i Kina, Vietnam…., är risken att förlora emaljen att vattnet är i direkt kontakt med gjutjärn av dålig kvalitet som innehåller tungmetaller som kan migrera in i vattnet. I det här fallet måste du byta tekanna, vilket inte innebär en alltför stor ekonomisk förlust, eftersom modeller i bottenklassen i allmänhet kostar mellan 20 och 40 euro.  

Kvalitativ tekanna av gjutjärn

Om det är en japansk tillverkad kvalitetsmodell är gjutjärnet under emaljen av oklanderlig kvalitet och utgör ingen hälsorisk. Du kan därför fortsätta att använda din tekanna, men tänk på två saker:

  • Din tekanna av gjutjärn är inte längre helt neutral eftersom gjutjärn är ett något poröst material.
  • Din tekanna av gjutjärn kommer att vara mer känslig för rost, vilket inte är farligt för hälsan. Om du inte vill ha det, låt inte vattnet eller teet svalna i tekannan längre och innan du förvarar den, kontrollera att den är helt torr och, om möjligt, separera den från dess filter och lock.

Färgen på min tekanna är blekt/skadad

Gjutjärn är en svart metall innan den behandlas. Genom olika operationer är det möjligt att färga dess yta med olika färgpigment. Med tiden kommer dessa pigment att blekna något och ge din tekanna av gjutjärn en vacker, unik patina.

Detta är en naturlig och oundviklig process. Undvik kontakt med rengöringsmedel, fetter, salt, slipande ytor och direkta värmekällor.

För att undvika fläckar och ringar, lämna aldrig vatten eller te på tekannans ytterväggar och förvara tekannan på avstånd från spisen och dess feta projektioner. 

Min tekanna av gjutjärn har en svart beläggning

Med tiden och när din tekanna av gjutjärn används kan successiva avlagringar av tannin leda till att en svart hinna bildas, vilket inte på något sätt förändrar smaken på ditt te. Denna hinna smulas sönder av sig själv om du låter tekannan torka några dagar utomhus.

Problem Oglaserad tekanna i gjutjärn

Termen oglaserad tekanna i gjutjärn avser egentligen en vattenkokare i gjutjärn, tetsubin på japanska.

Gjutjärn är en järnbaserad legering. Traditionellt använder japanerna oglaserade gjutjärnskannor. Även om de är täckta invändigt med urushi-lack, som skyddar dem mot rost, rostar gjutjärnsvattenkokare naturligt över tiden. Detta är ofarligt för hälsan och är tvärtom ett extra järntillskott till den japanska kosten.

Gjutjärnsvattenkokare rostig på utsidan 

Som förebyggande eller om rost har uppstått med tiden, kan du ibland förbereda en&.nbsp;infusion av grönt te och föra en trasa indränkt i grönt te över utsidan av din tetsubin och gnugga med bladen med vilka du kommer att ha bildat en kompress.

Gjutjärnsvattenkokare rostig på insidan

För det första bör du veta att du kan fortsätta att använda din vattenkokare. Rost är inte giftigt om din vattenkokare är tillverkad av kvalitetsgjutjärn. Många japanska teälskare föredrar till och med smaken av te från en rostig tekanna i gjutjärn!

Du bör varken skrapa eller gnugga på rosten eller försöka rengöra den med tvål eller diskmedel. Motstå också de ofta förekommande råden att använda en oljig produkt. Här är 3 tekniker för att få bort rost från en gjutjärnsgryta, beroende på hur mycket rost det har blivit:

  • för rost som inte har blivit så mycket: kokande vatten (enkelt, eller hur?) 

  •  För mer rost : Grönt te (han igen!)

Sätt på värme mycket långsamt i Tetsubin fylld till 2/3 en tesked te. Låt vattnet sjuda långsamt tills det har reducerats med ca 20%. Häll av resten av vattnet och upprepa operationen 3 gånger. Antioxidanterna i grönt te har samma magiska effekt på rost som de har i våra kroppar.

  • den ultimata lösningen: risvatten (perfekt ekologiskt!)

och ja, koka ris i din tetsubin, och adjö rost! Det är så enkelt:

Gjutjärnsvattenkokare uppvärmd för varmt eller tom / placeras fortfarande varm under kallt vatten 

Gjutjärnsvattenkokarens värsta fiende? Termisk chock! Läs dessa tips noggrant:

  • Hetta aldrig upp en gjutjärnsgryta tom
  • Häll inte kallt vatten i din varma gryta
  • Värm din gjutjärnsgryta på låg värme

Värmechock kan spräcka din gryta, även gjutjärn av bästa kvalitet. Försvagad kommer den att vara oanvändbar och måste bytas ut.

Har du framgångsrikt hittat lösningen på ditt problem med tekanna i gjutjärn? Grattis, du kan nu följa våra tips för underhåll av en tekanna i gjutjärn för att ha den nära dig under lång tid framöver.

Är din tekanna för illa åtgången? Kom och ta en titt på vår samling för att hitta den tekanna eller kvalitetskittel som kommer att hålla i många år.

Hittade du inte svaret på din fråga? Ställ den i kommentarerna, så lägger vi till artikeln för att svara på dig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *