Keramiska tekannor, porslinstekannor, stengodstekannor… vad är skillnaden?

Keramisk tekanna, porslin, stengods… Hur hittar man rätt?

Allt du behöver veta om keramiska tekannor

Vi får ofta frågor om keramiska tekannor. Här är svaren i ett nötskal, följt av en mer detaljerad förklaring:

Vad är skillnaden mellan porslin och keramik?

Porslin är en keramik, medan keramik täcker flera typer av terrakotta inklusive porslin

Bör du välja en tekanna i keramik eller porslin?

Genom att välja en tekanna i porslin väljer du en tekanna i keramik. Men du har också valet med andra typer av keramik som är stengods, lergods …

Skillnad mellan lergods, stengods och porslin?

Den största skillnaden mellan dessa olika keramiska produkter är lerans sammansättning och dess bränningstemperatur.

Skillnad mellan keramik och krukmakeri?

Det är samma sak, bränd lera.

Vad är en keramisk tekanna? 

Det är en tekanna tillverkad av lera som bränts vid en mer eller mindre hög temperatur.

Den här artikeln är en grundläggande förklaring av dessa vanligt förekommande termer och en kort presentation av dessa olika tekannor, deras nackdelar och fördelar.

Keramisk tekanna  = lerkanna = lertekanna = keramisk tekanna

Det man bör komma ihåg är att keramik och keramik är samma sak.
Ordet keramik kommer från grekiskan och översätts med ”av keramik” eller ”för keramik”.
Potteri och keramik ärgenerella termer som beskriver hårdgjorda föremål som har formats med lera och sedan härdats genom bränning och dekorerats eller glaserats. Under den generiska termen ”keramisk tekanna” (eller lergodsteekanna eller keramikteekanna eller lerteekanna) döljer sigporslinsteekanna, stengodsteekanna, porös lerteekanna och lergodsteekanna.

Det är många människor! Låt oss ta en titt på skillnaderna mellan alla dessa tekannor, för det finns några!

Kanna av lera

Lera är ett naturligt material som skapas av vittrad sten. Det är mjukt, formbart och hårdnar permanent om det bränns vid höga temperaturer, vilket gör det till ett praktiskt material för tillverkning av bordsartiklar, särskilt tekannor. En tekanna av lera är därför en tekanna av keramik eller keramisk tekanna, det är samma sak. 

En liten nyans dock, när du ser termen ”lertekanna”, var medveten om att den ofta hänvisar till den oglaserade, något porösa leran som används för att tillverka terrakotta tekannor med minne som solbränns under infusionerna och återställer en del av smakerna i det bryggda teet. Den mest uppskattade leran för dessa tekannor är den som produceras iYixing i Kina. Läs hela vår artikel om att välja en tekanna i lera.

clay teapot

Keramisk tekanna

Termen keramisk tekanna betyder terrakotta tekanna eller keramik tekanna. Det finns tre huvudtyper av keramik / keramik. Dessa är järngods, stengods och porcelain. Den största skillnaden mellan de olika keramikerna? Bränningstemperaturen.

Tekanna av lergods

Lergods är en lera som bränns vid relativt låga temperaturer, mellan 1000 och 1150 grader. Resultatet är ett härdat men sprött material som är något poröst (små hål genom vilka vätska eller luft kan passera), så det kan inte användas för att hålla vatten. Inte idealiskt för en tekanna!
För att råda bot på detta används en glasyr av emalj för att täcka tekannan innan den bränns en andra gång i ugnen och förseglas

Den låga bränningstemperaturen gör att tekannor av glaserat lergods kan få mycket klara färger för föremål fulla av glädje och fantasi, till en kostnad som i allmänhet är lägre än för porslin. Å andra sidan är lergods inte en särskilt stark keramik, så det finns en god chans att din ofta använda lergods tekanna kommer att hålla ”bara” några år.

Här är fördelarna med en glaserad tekanna av lergods :

  • ett material utan minne, neutralt, för att brygga alla teer i samma tekanna, från det mildaste till det mest aromatiska till det fylliga.
  • keramik mindre dyr att tillverka för tekannor och teserviser som passar små budgetar
  • Järngodset överför värme måttligt och behåller den dåligt, så det är&.nbsp;lämpligt för ömtåliga teer (gröna teer) och mycket ömtåliga teer (vita och gula teer)
  • färger, mönster, det finns en immense variety av fantastiska tekannor i glaserat lergods

    Tekanna i stengods

    Stengods tillverkas av vissa typer av lera och bränns oftast vid en högre temperatur, över 1200°C. Men stengods är en ganska bred familj av keramik med flera hundra grader Celsius mellan olika stengods (bränning mellan 750°C och 1250°C). Bränning i Raku kommer till exempel att ge ett mycket poröst resultat.

    Resultatet av högtemperaturbränning är ett mer hållbart, tätare material med en stenliknande kvalitet. Den färdiga produkten kommer att vara vattentät eftersom den förglasas av temperaturen och, till skillnad från lergods, inte behöver glaseras under en andra bränning. På sätt och vis är den naturligt glaserad av lågorna. Det kan naturligtvis glaseras sekundärt med mörkare färgade glasyrer än lergods, eftersom färger inte klarar höga temperaturer. 

    Efter porslin intar stengods andra plats i produktionen av högtemperaturkeramik, länge betraktad som mer ädel än lågtemperaturbränd lera.

    För att sammanfatta, här är fördelarna med en stengods tekanna :

    • ett material utan minne, neutralt, för att njuta av alla dina teer i samma tekanna utan att blanda smaker
    • .Stengods bränns vid höga temperaturer och är en keramik som är mycket motståndskraftig, särskilt mot repor, korrosion och syra
    • Väggarna&.nbsp;väggar ofta ganska tjocka tekannor av stengods överför värme bra och behåller den nbsp;längre än porslin
    • Vi älskar deras autentiska färger som ligger nära den naturliga jordens. Stilen på tekannor i stengods är ofta mer rustik, mindre raffinerad, men så vacker.
    • Enamelerade tekannor i stengods öppnar upp för en immen palett av glasyrer i en mängd olika färger, med gamla recept och andra mer moderna.
    Tekanna i stengods - kollektion

      Porslin tekanna

      Porslin kommer från en raffinerad lera som bränns vid mycket höga temperaturer på cirka 1 200 till 1 450 °C. Resultatet är ett extra hårt, glänsande, ofta vitt och genomskinligt utseende material. Porslin är en svår keramik att arbeta med, tillverkad av lera av utmärkt kvalitet, vilket förklarar varför den ofta är dyrare än annan keramik.
      De första formerna av porslin dök upp i Kina omkring 1600 f.Kr. Denna kinesiska födelse populariserade termen ”fint porslin” eller ”benporslin” när porslinet berikades med krossade djurben för att skapa ett ännu mer hållbart material.

      De viktigaste jämförelsepunkterna mellan lergods, stengods och porslin är temperaturen vid vilken leran bränns och vattenbeständigheten och hållbarheten hos de resulterande färdiga produkterna.
      Kvaliteten på produkterna beror på kvaliteten och renheten hos den lera som används för att tillverka dem, men som en allmän regel är stengods och porslin de två mest hållbara formerna av keramik, och används ofta som hushållsporslin.

      Porslin bränns vid ungefär samma temperatur som stengods och precis som stengods glaserar det vid bränning. Men till skillnad från stengods blir porslin, förutsatt att det har tunna väggar genomskinligt. Det är det material som är mest motståndskraftigt mot termiska och mekaniska stötar, det mest vattentät och den mest hårda. Men se upp, den är fortfarande brytbar om du misshandlar den!

      På ett kvalitetsdekorerat föremål kan pigmenten bli integrerade i porslinets glasyr, vilket gör att dekor och färger blir oföränderliga

      Det finns tre typer av porslin:

      • Kannor av mjukt pastaporslin tillverkas genom att vit lera blandas med en vitaktig substans som är en blandning av&.nbsp;vit sand, gips, soda, salt, alun och nitre som sedan bränns vid en lägre temperatur än hårdpastaporslin.
      • Hårt porcelain använder kaolin och petuntse eller andra leror, malda glasartade ämnen, steatit och andra element som ger det dess glänsande utseende. Det bränns vid högre temperaturer.
      • En tredje kategori av porslin, ”bone china” eller bone ash porcelain, är ett av de bästa i världen. Det är mer beständigt än hårt porslin och innehåller benaska utöver de vanliga ingredienserna. Som ett resultat är dess utseende mer elfenben eller mjukt vitt än det briljanta vita hos klassiskt hårt porslin.

      Sammanfattningsvis är här de fördelarna med en tekanna i porslin:

      • ett material utan minne, det mest neutrala av keramik, att brygga mycket olika teer i samma tekanna utan att&.nbsp; blanda smaker under infusionens gång

      • Det är den mest vattentäta och slitstarka keramiken, mycket lätt att ta hand om./strong>

      • Porslin överför värme måttligt och håller kvar den dåligt, och är därför mycket lämpligt för ömtåliga teer (gröna teer) och mycket ömtåliga teer (vita och gula teer)

      • De är en fröjd för ögat med sin eleganta, raffinerade eller originella design och vackra färger.

      Teburk i porslin från Bone China

      Porositet hos en tekanna

      Vill du välja en keramisk tekanna för att dricka ditt te? Ditt val kommer att styras av flera faktorer. Estetiska kriterier naturligtvis, men kanske också en effekt av tekannan på ditt te. För detta kriterium är det porositeten hos keramiken som kommer att vara avgörande.

        ceramic teapots Collection

        Om porslin anses vara eliten av keramiska tekannor jämfört med andra typer av lera, beror det främst på dess tekniska överlägsenhet vid tillverkning, dess soliditet och dess förmåga att fånga ljuset. Det är den mest neutrala och minst porösa keramiken. Två små nyanser måste dock beaktas:

        • Kina som kallas ”biscuit”: den är inte täckt av detta tunna genomskinliga förglasningsskikt. De delar av tekannan (eller till och med hela tekannan) som inte är ”sintrade” kommer i detta fall att vara mer porösa, vilket du lätt kan se när du använder den, eftersom porslinet färgas vid kontakt med teet.

        • Overglazerat porslin (ofta antik porslin): dessa bränns ofta vid något lägre temperaturer, vilket gör att porslinet blir mycket lätt poröst

        .Så om du letar efter en tekanna som är helt perfekt neutral och helt perfekt icke-porös, är det inte en keramisk tekanna du ska välja, utan englaskanna. Följ guiden för att ta reda på mer om egenskaperna och fördelarna med tekannan i glas.

          När det gäller keramiska tekannor, här är rankningen från mest porös (så minst neutral) till minst porös (så mest neutral):

          • ”Terrakotta”-tekanna känd som en tekanna av porös lera

          • Glaserad tekanna av lergods

          • Onglaserad tekanna av stengods

            <./li>

          • Glaserad tekanna av stengods

          • Antik tekanna av porslin eller kex

          • Antik tekanna av porslin eller kex

          • Glaserad tekanna av stengods/p>

          • Nyare tekanna i porslin

          Detta kan sammanfattas som:

          Ju högre bränntemperatur, desto mindre porös blir tekannan, och desto mindre påverkan har den på smaken av ditt te. I det här spelet vinner tekannan av glas, följt av tekannan av porslin. 

          Ett viktigt förtydligande: porositet är inte synonymt med sämre kvalitet. Bevis på detta är Yixing tekanna, en porös tekanna par excellence och anses av många experter vara drottningen av tekannor … Du måste bara välja din tekanna med full kännedom om fakta.

          Slutsatsen är att oavsett om du föredrar förglasningens tillförlitlighet eller den porösa lerans mystiska alkemi är valet lika stort som antalet stigar på vägen till te. Och som du kanske vet är det upp till dig att följa din egen teväg….

            Leave a Reply

            Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *