Tekannan är ett utomordentligt mångsidigt redskap och ett svårt föremål att tillverka. Den kan tillverkas av gjutjärn, glas, koppar, rostfritt stål, silver och naturligtvis lera.
En lerkanna kallas också en keramisk tekanna och kan vara av olika slag beroende på tillverknings- och bränningsprocessen. För att ta reda på allt om den keramiska tekannan, följ guiden! I den här artikeln ska vi titta närmare på hur man gör en handgjord tekanna i keramik.
Handgjord tekanna
Att lära sig hur man gör en tekanna är en utmaning för krukmakare. Det finns så många element att ta hänsyn till: tekannans pip, handtaget, locket, lockets knopp. Men eftersom det är en utmaning att lära sig göra en keramisk tekanna är det också mycket givande.
När du köper en tekanna tillverkad av en hantverkare köper du mer än bara ett föremål.
Du köper timmar av arbete, prövningar, experiment, misslyckanden. Du köper inte bara ett föremål, du köper en liten bit av hjärta och själ, du köper en liten bit av livet, och framför allt uppmuntrar du hantverkaren att fortsätta göra det han brinner för.
Att göra en keramisk tekanna anses vara ett viktigt steg för många som lär sig krukmakeri, och det presenteras ofta som en intellektuell utmaning. Medan vissa skräms och kämpar för att slutföra sin första, blir det lättare och roligare att göra en tekanna när du går vidare. Att göra tekannor i keramik är både en övning i att utforma en tredimensionell struktur men också ett studium av funktion, proportioner och dekor av tekannans yta.
Terrakotta tekanna
För att göra en keramisk tekanna, eller lerkanna, behöver du först och främst lera. Alla är naturligtvis inte skapade lika.
Varje land har sin egen föredragna lera för tekannor, till exempel i Kina är det leran från Yixing som är mest känd, i Japan är det Tokoname, och i Frankrike är det från Saint-Amand-en-Puisaye.
En tekanna tillverkas alltid i flera delar som sedan måste monteras ihop, därav dess komplexitet.
Det finns flera tekniker för att tillverka ett terrakottaföremål: kolombin, svarv, klämning etc.
Låt oss ta en titt på dessa olika sätt att tillverka en handgjord keramisk tekanna:
Keramisk tekanna på krukmakarens hjul
Foton med tillstånd av Giom Von Birgitta
När den formas på drejskivan måste du först vrida tekannans kropp, sedan locket, sedan pipen och slutligen handtaget, som kan tillverkas på drejskivan eller modelleras.
Kroppen på den keramiska tekannan
Detta är den största delen av tekannan. Den kräver den största mängden lera, vilket naturligtvis beror på tekannans slutliga kapacitet, med tanke på att den kommer att förlora cirka 1/4 av sin ursprungliga vikt vid torkning och bränning. Räkna med ca 1,5 kg lera för en medelstor tekanna.
Krukmakaren (eller keramikern) placerar sin lerkula i mitten av drejskivan. För att homogenisera leran börjar han med att göra en skittle (med ett fallosliknande utseende som är en källa till underhållning), som han sätter upp och tar ner flera gånger. Tack vare hjulets kontinuerliga roterande rörelse (elektrisk mekanism eller ”manuell” fotmanövrerad som en symaskin) är det möjligt att skulptera fram den önskade formen, först genom att urholka kulans centrum och sedan ge den dess slutliga form genom att gradvis bygga upp ”vågor” av lera. Gesterna måste vara kirurgiskt exakta eftersom det på en drejskiva inte är lätt att kontrollera denna mängd lera för att få en homogen form.
Lera är ett levande material som måste behandlas med försiktighet. Glöm inte att göra avhakningen vid halsen så att locket passar efteråt.
Keramiklock till tekanna
För att locket ska passa perfekt måste du ta exakta mått på halsen och dreja locket samma dag som tekannan så att passformen blir optimal. Leran måste naturligtvis ha samma konsistens för att reagera identiskt på torkning och bränning.
Det är också möjligt att först vrida locket och ta dess diameter med en passare för att sedan bestämma storleken på tekannans kroppsöppning.
Kannans kropp i keramik
Medan tekannans kropp och lock torkar är det tekannans pip som ska formas på svarven.
Turnering av tekannans undersida = Tournassage
För att ge tekannans kropp den önskade slutliga formen och säkerställa att basen är platt, trimmas undersidan av den keramiska tekannan med en lerkniv. Detta ger varje tekanna en något annorlunda form.
Keramisk tekanna med filter
Det finns 2 sätt att förse den keramiska tekannan med ett integrerat jordfilter:
- Stick hål direkt i tekannans stomme och placera pipen framför hålen. Storleken och antalet hål avgör filtreringens kvalitet.
- Forma separat och lägg till ett kulformat keramiskt tefilter som placeras vid det hål som skapats för pipen. Dessa är i allmänhet mer sofistikerade och dyrare tekannemodeller
Handtag eller handtag till den keramiska tekannan
Detta kan vara tillverkat av keramik som tekannan, men också av trä (bambu, snidat trä), mässing,…
Seglet runt handtaget lämnar ofta små verktygsmärken, det utmärkande tecknet på en handgjord tekanna.
Torka tekannan
Det mesta av arbetet är gjort. Nu är det dags att låta tekannan torka innan nästa steg: den första bränningen
Första bränningen av den keramiska tekannan
När tekannan är torr bränns den första gången vid cirka 900 °C. Tekannan av lergods efter denna första bränning kallas för kex, medan en tekanna av stengods och porslin kallas för dégourdi.
Glaserad keramisk tekanna
Beroende på typ av keramik är glasering ett mer eller mindre obligatoriskt steg.
Glaserad tekanna av lergods
Eftersom den andra bränningen också sker vid cirka 900°C, skulle tekannan av lergods förbli porös utan ett lager av glasyr. Vattnet skulle då sippra ut genom tekannan, vilket du säkert håller med om inte är syftet med att tillverka en keramisk tekanna. En tekanna av lergods måste därför glaseras.
Glaserad tekanna av stengods eller porslin
Den slutliga bränningen sker vid en hög temperatur, över 1200°C, vilket gör tekannan ogenomtränglig. Huvudsyftet med att glasera en tekanna av stengods eller porslin är därför dekorativt. Det finns en mängd olika dekorationsmöjligheter, från ”Mogaké”-tekniken, som består i att använda bitar av torkad tång för att dekorera ytan på japanska tekannor (kyusu), till att applicera emalj med olika tekniker: blåsa, doppa, pensla….
Bränning av en tekanna av lera
Nu kommer den känsliga andra bränningen av den keramiska tekannan. Det finns två möjliga bränningsmetoder för glasyrer: oxidation och reduktion.
- Oxidationsbränning är typisk för elektriska ugnar, även om gasugnar också är väl lämpade för denna typ av bränning.
- Reduktiv bakning är endast möjlig om kolhaltiga material (gas, trä…) finns i ugnen under bakningen för att fånga syre från luften, så det är svårt att uppnå i en elektrisk ugn. Reduktiv bränning gör det möjligt att utveckla ett bredare spektrum av färger i stengods- och porslinsglasyrer, såsom järnblått, kopparrött, etc.
Att komma ut ur ugnen är alltid ett stort ögonblick för krukmakaren. Kommer en kvarvarande luftbubbla att ha sönder en tekanna? Hur har glasyrerna reagerat under bränningen?
Givetvis kan du hitta Gioms magnifika tekannor på Théières Du Monde, var och en är unik!
Få reda på hur en keramisk tekanna tillverkas på video
Colombin keramisk tekanna
Den här tekniken ger dig en tekanna som förvisso är mindre ”perfekt” än på hjulet, men en helt unik keramisk tekanna.
Tillverka en lerplatta med en skorpmaskin
Den här maskinen förvandlar din lerboll till en platta med jämn tjocklek
Botten på tekanna av lergods
När du har bestämt tekannasockelns diameter måste du göra åsar och belägga lertallriken med slip runt kanterna, en pastös blandning av jord och vatten, som fungerar som lim.
Skära remsor av lera
Dessa remsor av lera läggs gradvis ovanpå varandra för att bilda tekannans kropp. Varje remsa ”limmas” till sina grannar med slip. Olika små verktyg är användbara för att lägga på remsorna och jämna till tekannan, till exempel estèque, krukmakarens bästa vän, ett slags litet konditortält som kan vara tillverkat av trä, flexibel metall eller silikon.
Forma en tekanna av keramik
Remsa för remsa får tekannan gradvis sin form. Hög, rund, tillplattad – tekannan föds bokstavligen under dina fingrar.
Torka tekannan
Precis som med en keramisk tekanna på hjulet måste din pelletstekanna torka innan den är färdig
Teapot lock, pip, filter and handle
Genom att rulla ihop några bitar lerplatta och borra hål i pipen, är det sedan bara att forma de viktigaste delarna av din tekanna: locket, pipen, filtret och handtaget.
Som med en tekanna från drejskivan behöver du 2 på varandra följande bränningar med eller utan glasering mellan de 2 bränningarna för att få en fungerande tekanna.
Så här gör du en tekanna i 10 enkla steg
Steg 1: Samla ihop verktyg och material
För att lära dig göra en tekanna behöver du lera, en kniv, en kavel, en torr svamp, en gummi- eller metallribba, ett markeringsverktyg, ätpinnar samt penslar, stämplar och andra dekorationsverktyg. För att forma tekannan på tallriken behöver du en kupolformad form av kex eller gips (för att spara torktid bör formen vara absorberande) och en behållare för att hålla formen på plats. Slutligen är det bra att ha en bit kartong som stöd för tekannans botten för att göra den lättare att flytta.
Steg 2: Rulla ut en tallrik
Tillverka en tallrik som är tillräckligt stor för tekannans kropp, botten, handtag och pip, beroende på formens storlek. Eftersom tekannan ska tillverkas av flexibla plattor bör plattan vara ca 6 mm tjock. Spara eventuellt överbliven lera för att göra en knopp, stöd för att hålla handtaget och pipen vid behov samt dekorationer.
Steg 3: Skapa kroppen
Skär en del av plattan som är ungefär tillräckligt stor för att täcka din gjutform. Täck plattan med den upphöjda formen. För att få plattan att passa formen kan du antingen vika över den överflödiga leran eller skära pilar runt kanterna och limma ihop kanterna igen och lägga till en tunn spiral för att förstärka och lappa ihop fogen. Trimma överskottet från botten med hjälp av formens kant som vägledning. När du trycker leran mot formen för att få den att passa, tryck inte med fingrarna utan använd en torr svamp, en ribba eller handflatan för att försiktigt knacka på leran. På så sätt håller du plattans tjocklek jämn.
Steg 4: Gör näbben
Rulla ett tunnare lerark till ett rör med skaftet på en pensel eller en ätpinne. Vicka försiktigt på näbben på en plan yta så att den ser jämn och rund ut. Gör hur många pipar som helst.
Steg 5: Knopp och lock
Knoppen kan ha vilken stil som helst. Använd en skalkniv för att skära locket och gör snittet i vinkel så att locket får stöd och vilar på kroppen. Genom att skära locket i vinkel på detta sätt behöver du inte lägga till ett galleri till kroppen. Locket kan formas organiskt för att ange riktning, eller så kan du sätta små matchande märken på locket och kroppen för att rikta in det. När du har tagit bort locket drar du en eller två små tidningsremsor över kroppen för att förhindra att locket fastnar i kroppen.
Steg 6: Fäst pipen
Håll pipen mot kroppen och markera en kontur runt den där den ska fästas. Lägg pipen åt sidan och gör sedan flera små silhål i det markerade området. Små hål håller väggens hållfasthet bättre än ett stort hål, vilket minskar risken för att formen vrider sig eller spricker. Markera de markerade områdena på stommen och pipen före montering. Tryck fast pipen ordentligt på stommen och se till att den är väl tätad. Det finns ingen anledning att använda slip eller vatten för att fästa den, eftersom leran blir för fuktig och börjar kollapsa. Senare kan du sätta in ett stöd under pipen om du är orolig för vinkeln.
Steg 7: Gör och fäst handtaget
Det är säkrast att fästa handtaget medan kroppen stöds av en form om möjligt, för att minimera distorsionen. Om handtaget har en rörformad struktur ska du se till att det finns ett hål där luften kan släppas ut. När handtaget har monterats är det säkrare att ta bort kroppen från formen.
Steg 8: Fäst botten
Placera botten på en bit kartong, markera kanten där kroppen ska sitta och lägg till slip på den markerade kanten. Markera kroppens nedre kant, ta bort den från formen och fäst den på basen. Rengör sömmarna efter montering.
Steg 9: Detaljer och efterbehandling
Placera stöd under pipen och manipulera efter behov. Lägg en bit papper mellan stödet och handtaget eller pipen så att det inte fastnar. Gör ett litet ventilationshål i locket så att vätskor lättare kan rinna ut. Fäst en propp i botten av locket för att förhindra att locket faller av när tekannan lutas.
Steg 10: Torka hela tekannan långsamt
I vissa fall passar inte locket om det har separerats under torkningsprocessen på grund av krympning. Det är säkrare att låta hela tekannan torka och baka den som ett kex i ett stycke.
Så där ja! Du vet (nästan) allt!