Underhåll av en tekanna i gjutjärn

När vi talar om ”tekanna i gjutjärn” finns det faktiskt två typer av gjutjärnskärl under denna generiska term:

Gjutjärnsgryta

  •  Gjutjärnsgryta, Tetsubin på japanska, traditionellt föremål, tillverkat av unglaserat gjutjärn på insidan och används för att koka vatten till te.

Vattenkokare i gjutjärn

 

Tekanna i gjutjärn

    Den  gjutjärns ”tekanna”, på japanska Tetsubin Kyusu, denna gång emaljerad på insidan, som tar emot teblad och kokande vatten för infusion men som inte kan placeras direkt på elden för att värma vattnet. Detta föremål är ett modernt derivat av tetsubin, som dök upp senare, och låter dig dra nytta av de termiska fördelarna med gjutjärn (utmärkt värmehållning) och brygga alla typer av te i ett enda neutralt verktyg.

emaljerad tekanna i gjutjärn

     Användningen och underhållet av dessa 2 föremål, gjutjärnskitteln och tekannan, kommer inte att vara exakt densamma.

      Hitta vår komplett artikel om dessa exceptionella gjutjärnsföremål.

       

      HUR RENGÖR MAN EN GJUTJÄRNSKÅL ?

      Låt oss börja med Tetsubin, den unglaserade gjutjärnskitteln.

       

      1) Använd en gjutjärnsgryta för första gången

      • Fyll inte Fyll inte vattenkokaren endast till 2/3 med vatten

      • Värm till låg temperatur./strong> (var försiktig om du använder induktionshäll, ställ in temperaturen på den lägsta inställningen)

      • .Häll av vattnet

      • Börja om processen 3 gånger

      • Torka den, eller använd den direkt för att koka tevatten

       

      2) Tips för att använda en gjutjärnsgryta 

      Även om din tetsubin är en vattenkokare och därför avsedd att placeras på en värmekälla för att värma ditt vatten, måste du följa några instruktioner för att undvika att förkorta dess livslängd:

      – Värm aldrig en gjutjärnsvattenkokare tom

      Hetta aldrig upp en Tetsubin utan att fylla den med vatten.

      Var försiktig även med en liten mängd vatten, tack vare gjutjärnets exceptionella värmeledning kommer temperaturen att stiga snabbt till över 100°C vilket får vattnet att avdunsta om det är för lite.

      Risken är att tetsubinens gjutjärnskropp spricker och blir genomsläpplig. De känsligaste områdena är perforeringarna vid kroppens fot, stigmata från naglar som ingår i de formar som används vid tillverkningen. Hålen fylls med gjutjärn efter den första gjutningen.

      – Häll inte kallt vatten i din varma vattenkokare

      .p>Det värsta med en tekanna i gjutjärn är att du fyller den med kallt vatten medan den fortfarande är varm.Den termiska chocken kan orsaka oåterkalleliga skador, även på gjutjärn av bästa kvalitet.

      – Fyll inte gjutjärnskitteln mer än 2/3

      Lämna lite utrymme så att vattnet kan koka tyst. Om detta inte görs riskerar det kokande vattnet att svämma över och  leda till en olycka med värmekällan (gasspis, elektrisk spis, vitrokeramisk spis eller induktionshäll).

      – Värm din gjutjärnsgryta på låg värme

      Gjutjärnsgrytor gillar inte termisk chock, så värm hellre din tetsubin på låg värme (särskilt på en induktionshäll eller en gasspis).

      – Induktion, gas, flamma, elektriska hällar, glaskeramikhällar

      Tetsubin är kompatibel med alla värmekällor, induktion, gas, flamma, elektriska hällar eller glaskeramikhällar. För hällar, oavsett om de är elektriska, glaskeramiska eller induktionshällar, måste dock botten på vattenkokaren vara plan.

      Vattnets uppvärmningstid

      Så snart vattnet har blötlagts i 1 minut i din gjutjärnspanna kan du använda det för att hälla i din tekanna. Men för att utnyttja alla fördelar med rå gjutjärn och få vatten rikt på biotillgängligt järn, kan du låta vattnet blötläggas mycket försiktigt i 30 minuter i Tetsubin. Var försiktig, vattenvolymen måste vara tillräcklig så att din vattenkokare inte värms upp tom!

      – Var försiktig när du häller i vattnet

      knappen och locket kan vara mycket heta, även om de är gjorda för att ackumulera mindre värme än resten av tetsubinen.

      Om du tar bort locket ska du se upp för het ånga som plötsligt kan komma ut.

      Häll av det heta vattnet genom att lägga en tjock trasa över locket eller använd en lockklämma, mycket praktiskt!

      Pince pour couvercle

      – Låt inte tetsubinen vila på värmekällan 

      efter att du har serverat vatten för att förhindra att den värms upp tom. 

       

      3) Efter användning av din gjutjärnsgryta

      – Tappa ur vattnet helt ur vattenkokaren

      Tappa ur vattnet helt ur tetsubin medan den fortfarande är varm. Använd inte vattenkokaren i mer än några minuter för att hålla vattnet varmt eftersom det då snabbt börjar rosta. Lämna inte kallt vatten i din gjutjärnsvattenkokare.

      – Låt vattenkokaren torka utan lock

      Låt Tetsubin torka utan lock, direkt efter att du har hällt på vattnet eftersom det fortfarande är varmt. 

      – Rengör inte insidan

      En gjutjärnsgryta tål endast sköljning med rent vatten.

      Använd inte någon trasa eller svamp inuti, inte ens en mjuk trasa, och INTET ABRASIVE Föremål. Gnugga eller skrapa inte.

      Din tetsubin kommer att utveckla en patina under användningstiden, och din trasa skulle ta bort denna skyddande patina som består av mineraler, vilket är en normal och önskad effekt.

      Ingen tvål, diskmedel eller rengöringsmedel rekommenderas. Gjutjärn är poröst och skulle suga upp smaken av tvål och förstöra smaken på vattnet och din Tetsubin.

      En bra rostskyddspatina tar 6 till 12 månader att skapa. Rost är ofarligt och behöver inte tas bort. Om du ser små vita fläckar på botten av din tetsubin, oroa dig inte, dessa är mineraler därför de första spåren av patina.

      Motstå de vanliga råden att förhindra eller behandla rost med olja eller andra feta ämnen. De riskerar att förändra smaken på vattnet på lång sikt.

      Låt aldrig din gjutjärnskittel komma i kontakt med salt eller olja.

      Även om det är möjligt att brygga te i en gjutjärnsgryta bör du komma ihåg att gjutjärn inte är ett neutralt material och därför kommer att lagra en liten del av teets aromer. Det är därför lämpligt att använda en tekanna för att brygga te med det vatten som värms upp i gjutjärnskitteln. Varför inte använda en av våra fantastiska hantverksmässiga tekannor?

      hantverksmässig tekanna

       

      HUR RENGÖR DU EN RUGGAD GJUTJÄRNSKOKARE?

      1) Tekanna i gjutjärn rostar på utsidan 

      En väl underhållen Tetsubin bör inte rosta på utsidan med åren.

      I förebyggande syfte eller om rost har uppstått kan du ibland förbereda en infusion av grönt te och passera över utsidan av din tetsubin en indränkt duk av grönt te och gnugga med bladen med vilka du kommer att ha bildat en kompress.

       

      2) Gjutjärnsgryta rostig på insidan

      I den osannolika händelsen att rost har uppstått trots regelbunden användning, eller om din tetsubin har torkats dåligt, att vatten har stagnerat i den för länge, kommer rost att uppstå. 

      För det första ska du vara medveten om att tekannan fortfarande kan användas. rost på en tekanna i gjutjärn är giftfri och helt ofarlig. Faktum är att många japanska teälskare till och med föredrar smaken av te från en rostig tekanna i gjutjärn!”

      Du behöver bara vara säker på att det gjutjärn som används för att tillverka din tekanna är av hög kvalitet.

      Du behöver aldrig skrapa, gnugga bort rosten eller rengöra den med tvål eller diskmedel.  

      – I bilder den enklaste tekniken för att bli av med rost på din Tetsubin: Kokande vatten!

      Revolutionerande, eller hur?

      Den här tekniken gäller för rost som inte riktigt har satt sig.

       

      Om du hittar en gammal tekanna i gjutjärn som har glömts bort och du vill restaurera den, om du&.nbsp;inte har använt din tetsubin på ett tag, eller om du hittade en vintage tekanna i en second hand-butik, loppmarknad, garageförsäljning, och den behöver en ordentlig rengöring, har du 2 alternativ:

      – Grönt te mot rost

      Ett naturligt sätt att förebygga och behandla rost är att lägga en liten sked te att värma mycket långsamt i Tetsubin 2/3 full. Låt vattnet sjuda långsamt och minska med ca 20%. Häll av resten av vattnet. Upprepa processen 3 gånger. Antioxidanterna i grönt te har samma effekt på rost som de har i våra kroppar, visst är det magiskt?

      – Naturlig lösning mot rost: risvatten! 

      och ja, koka ris i din tetsubin, och adjö rost! Det är så enkelt:

       

      Nu när du vet hur du tar hand om din gjutjärnsvattenkokare perfekt, låt oss gå vidare till tekannan i gjutjärn.

       

      HUR RENGÖR DU EN GJUTJÄRNSTESKANA?

      Om du använder din emaljerade tekanna i gjutjärn (tetsubin kyusu) regelbundet, krävs endast mycket lätt underhåll : sköljning med rent vatten.

      Att helt enkelt hälla i kokande vatten och brygga te ger enskyddande barriär mot rost.

      Om du rengör din tekanna i gjutjärn då och då genom att följa följande steg kommer du att kunna använda din tekanna under mycket lång tid. Men kom ihåg att du inte behöver göra detta varje gång du använder din tekanna, det kokande vattnet och det bryggda teet kommer att skapa en patina på insidan av tekannan som kommer att förhindra den från att rosta.

      Rengöring av en tekanna i gjutjärn:

      1) Koka upp vattnet

      Detta steg är viktigt eftersom bakterier samlas på fuktiga, mörka ställen och en gjutjärnskamin är den ideala platsen för bakterier att växa.

      2) Ta bort locket och infusern (det löstagbara filtret) från tekannan.

      3) Häll lite kokande vatten i tekannan

      Vattnet måste komma i kontakt med hela tekannan. Om du bara häller det i botten kommer bara den nedre delen av tetsubin kyusu att desinficeras.

      4) Töm tekannan

      Vänta tills tekannan har svalnat. Det mesta av vattnet kommer att avdunsta av sig självt. Torka försiktigt bort eventuell kvarvarande fukt, inifrån och ut, med en mjuk trasa.

      5) Vänd tekannan upp och ned på kökshandduken

      Detta säkerställer att du tar bort alla spår av vatten.

      6) Rengör det löstagbara filtret

      Glöm inte att rengöra infusionsbehållaren och torka den väl också.

      Med detta lilla regelbundna underhåll kommer din emaljerade tekanna i gjutjärn att kunna hålla dig och dina efterkommande en hel livstid!

      Vad händer om du har en tekanna i gjutjärn i mycket dåligt skick?

       

      HUR RENGÖR DU EN RUSTEN GJUTJÄRNSTEKANA?

      Som med vattenkokare i gjutjärn kommer grönt te att komma till din räddning:

      • Fyll tekannan med använda teblad

      • Häll i det kokande vattnet.

      • Låt stå i 20 minuter,

      • Kasta bort och

      • Rensa!

      tanninerna i te reagerar med rost och bildar en naturlig förseglande film, vilket hjälper till att förhindra att den uppstår igen.

      Nu vet du hur du håller din tekanna i gjutjärn intakt i några decennier. Vill du kunna byta ut din tekanna i gjutjärn så att den passar ditt humör eller tillfället?

      Kom och upptäck vår kompletta kollektion av tekannor i gjutjärn!

      Leave a Reply

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *