Kinesisk teservering: Varför och hur väljer man?

Med en historia som sträcker sig flera årtusenden tillbaka är te (茶) mer än bara en dryck det är en social och kulinarisk institution i Kina. Te är en central del av det kinesiska vardagslivet och dricks under hela dagen, både hemma och på jobbet. Te, särskilt ett berömt te, kan också konsumeras ibland i ett tehus eller ges som en gåva till någon att hedra.

Medan tedrickare i väst är vana vid att infusera sina teblad bara en gång, är praktiken med flera infusioner mycket populär i Asien. I själva verket är det kring provsmakning med flera infusioner som Gong Fu Cha, den kinesiska ritualen för teberedning, som gynnas för att dricka de bästa sorterna.

Den här typen av provsmakning förklarar den viktigaste egenskapen hos en kinesisk teservis: dess lilla kapacitet. Här är en kort översikt över befintliga kinesiska teuppsättningar som hjälper dig att göra rätt val.

Vilken kinesisk tekanna för vilket te?

Kineserna lägger stor vikt vid den modell av teuppsättning som används vid beredningen av deras favoritdryck. Teuppsättningen beroende på materialets natur kommer att påverka teets smak och aromer. Innan du väljer din teservis bör du därför veta vilken typ av te du oftast kommer att tillreda. 

Vilken tekanna för grönt och vitt te?

För att dricka grönt eller vitt te är en keramisk tekanna utan minne (porslin, lera utan minne, stengods eller glaserat lergods) eller en tekanna av glas de verktyg du väljer eftersom det inte finns någon risk för att deras känsliga aromer absorberas.Ömtåliga tesorter som grönt te, tidigt grönt te, vitt te, gult te och formte (tebollar eller teblommor) kräver en måttlig infusionstemperatur.Keramik och glas är material som respekterar deras ömtålighet.

Hur dricker man svart te?

Svart te, som i Kina kallas rött te på grund av infusionens färg, kräver en hög bryggningstemperatur. Alla typer av tekannor kan därför användas, men material som behåller värmen väl kommer att vara mer lämpliga. En emaljerad tekanna i gjutjärn eller stengods är därför utmärkta val.

De helbladiga svarta teerna är lätta att tillreda i en gaiwan eller en liten tekanna utan bryggkorg, ett enkelt filter som integreras framför pipen är tillräckligt.

Dricka Oolong-te

Oolong, eller wulong, te är ett halvfermenterat te även kallat blått eller blågrönt te.Man skiljer mellan lätt oxiderade oolongs (10 till 30%) och kraftigt oxiderade oolongs (40 till 70%). Aromerna utvecklas beroende på graden av oxidation, från blommiga och söta toner som liknar grönt te till mer träiga och fruktiga toner för starkt oxiderade teer.

För att frigöra alla sina aromer måste ett wu-long-te oavsett grad av oxidation bryggas vid en hög temperatur, ofta nära kokning (95°C). Även om alla typer av tekannor kan vara lämpliga rekommenderar vi att du använder en tekanna av lera, stengods eller gjutjärn med utmärkta termiska egenskaper.Om du vill utforska en rad olika oolongs rekommenderar vi att du förbereder dem i en keramisk gaiwan, som erbjuder en neutral miljö för bryggningsexperiment.

Gaiwan Om du begränsar dig till bara en kategori av oolong kan du investera i en tekanna av Yixing, den berömda kinesiska minnesleran, perfekt för provsmakning på Gong Fu Cha. När du väljer en Yixing-kanna till din favoritolong bör du ta hänsyn till bladens form, eftersom tekannans form ska göra det möjligt för dem att expandera fullt ut. Ju mindre tekanna, desto mer koncentrerade blir aromerna! 

Dricka Pu Erh-te

Det berömda kinesiska mörka teet (Pu Erh-te och Yunnan-te) kan tillagas i en klassisk tekanna. Den kan utrustas med ett integrerat filter eller kombineras med ett bladfilter eller en tesil för att placeras på tekoppen eller kannan.

En tekanna utan minne rekommenderas för att upptäcka nya teer : tekannor i gjutjärn och i glaserad keramik (stengods, porslin, lergods). Av dessa minnesfria material är tekannor i stengods och gjutjärn de mest lämpliga på grund av de höga bryggtemperaturer som används.

För att njuta av Pu Erh-te på traditionellt sätt rekommenderas användning av en gaiwan, den berömda kinesiska tekannan med lock eller en Yixing lera tekanna. 

Gaiwan vs Yixing tekanna

En gaiwan av stengods eller porslin påverkar inte teets smak. Du kan därför förbereda vilken infusion som helst i den utan att memorera smakerna. Gaiwan är därför att föredra om du är ny på att smaka på pu erh-te.

Om du väljer en Yixing tekanna å andra sidan måste du ägna en typ av te per tekanna (en för mogen pu erh och en för rå pu erh till exempel). Detta beror på att Yixing-leran är dubbelt porös, vilket gör att teet kan andas och behålla sina aromer när det drar. En tekanna gjord av Yixing-lera kommer att berika din infusion med tiden, så den måste matchas med den typ av te som valts för den. Oavsett vilken typ av pu-erh du väljer till din lerkanna, rekommenderar vi tjockare tekannor för dessa mörkare teer, som håller de höga temperaturerna bättre. Var noga med att värma tekannan med varmt vatten innan du brygger teet för att säkerställa maximal värmebehållning!

Välkommen att läsa vår artikel som hjälper dig att välja din lerkanna.

Som du säkert har insett är det inte helt oviktigt vilken typ av tekanna du väljer. Men om du vill ge bort en kinesisk teservis och inte känner till mottagarens smak, eller om du vill variera njutningen och använda din kinesiska teservis för olika tesorter, välj en mångsidig keramisk teservis, t.ex. porslin eller stengods.

Sammansättning av en kinesisk teservis

Gong Fu Cha teservis

Den traditionella kinesiska teservisen är avsedd för avsmakning på Gong Fu Cha. Den består av minst en liten tekanna som rymmer mellan 100 och 400 ml, och små koppar som rymmer mellan 30 och 100 ml. Till detta kan läggas olika tillbehör:

  • en kanna vars kapacitet bör vara minst lika stor som tekannans. 
  • en teburk
  • en stor skål eller tebåt
  • en tebricka med eller utan behållare
  • en teverktygskruka
  • teverktyg: sked, tång, borste
  • handduk 

Kinesisk teservis för avsmakning i västerländsk stil

Om du vill njuta av skönheten och upplevelsen av kinesiska teserviser för provsmakning i västerländsk stil kan du vara säker på att det också finns fantastiska teserviser med större kapacitet. Denna typ av service består vanligtvis av en stor tekanna, med ett filter med hål integrerade framför den rostfria stålpipen eller infusionskorgen, och matchande koppar

Kinesisk teservis med stor tekanna

Teservering för resor

Teserveringen kan leda dig till många olika destinationer. För att följa dig längs vägen blir den traditionella kinesiska teservisen nomadisk och kan bäras i geniala hårda fodral eller väskor.

Travel Tea Set

Låt oss nu ta en närmare titt på de olika kinesiska teservismaterialen du kan komma över :

Kinesisk keramisk teuppsättning – Det bästa verktyget för teberedning

Keramik representerar det primära materialet som används för att tillverka kinesiska teuppsättningar. Deras mångfald och skönhet är oöverträffad, och de är det bästa valet för teberedning på Gong Fu Cha. Det finns kinesiska teserviser tillverkade av lera, porslin och stengods.

Kinesisk teservis i keramik

Kinesisk teservis i lera – kungen av teserviser

Yixing tekanna

Bland keramiska teuppsättningar anser kineserna att de som är gjorda av Yixing lila lera är de mest lämpliga för att brygga te. Lerans porositet ger tekannan den unika förmågan att bevara teets aromer samtidigt som den absorberar en liten mängd tanniner som sedan frigörs under efterföljande infusioner, ett fenomen som kallas ”culottage”. 

Yixing teservis

Även om Yixinglera är en tillgång för själva tebryggningen och därför är det material man väljer för tekannan, är dess fördelar mindre intressanta för kopparnas eller kannans sammansättning. Det finns därför få teserviser som är tillverkade helt av Yixinglera.

 Teservis i lera

Vi rekommenderar därför att du skapar din teservis i Yixing genom att separat välja en tekanna i Yixinglera av hög kvalitet och resten av servisen i porslin eller glas: kanna, skål, koppar. En tebricka i trä, keramik eller till och med gjutjärn kan komplettera din teservering för Gong Fu Cha.

Tea Tray

Kinesiska teserviser i porslin – de mest använda

Porslin är utan tvekan  den mest använda keramiken vid tillverkningen av kinesiska teserviser.  Inte bara har kinesiskt porslin   ett världsomspännande rykte, utan den långa traditionen av dess användning placerar också den kinesiska porslinsteetjänsten i   hjärtat av varje hushåll i landet.

Porslin är en neutral och resistent keramik och finns i flera former: hård, mjuk, Bone China, celadon, riskorn, målat, glaserat eller oglaserat porslin. Det svåraste är att välja bland alla stilar och mönster!

Varför välja en kinesisk teservis i porslin?

  • Porslin är en slät keramik som är motståndskraftig mot värme, korrosion, repor och syra
  • Det är den mest neutrala keramiken. Din teservis i porslin har inget minne och kan användas för alla dina bryggda upptäckter
  • Porslin är en keramik som är lätt att rengöra

Kinesisk teservis i porslin

Kinesisk teservis i stengods – den mest varierande

Stengods är en keramik som bränns vid mycket höga temperaturer, vilket ger den styrka och god värmelagring.

Onglaserad tekanna i stengods

Genom att välja en tekanna i oglaserat stengods kan du dra nytta av dess grova insida och låta tanninerna från teet gradvis sedimentera på väggarna. Du kan också använda tekannan för olika typer av te genom att rengöra den mellan varje avsmakning, eftersom stengods är en keramik utan minne. 

Teservis av glaserat stengods

Genom att applicera glasyr eller lack, en halvflytande harts som härrör från saften från olika buskar, har emaljerade och lackerade teserviser många fördelar. Förutom att de är mycket motståndskraftiga mot värmechock, korrosion och syra, och att emaljen ökar deras mångsidighet när den appliceras på insidan av tekannan, är de också av hög konstnärlig kvalitet när de pryds med magnifika handmålade motiv.

Gong Fu Cha teservis

Teserviser i glas – visuell skönhet och mångsidighet

Med en teservis i glas, det mest transparenta och neutrala material som finns, kan du bättre uppskatta tebryggningsprocessen och alla de infusioner du vill tillreda. Glas är relativt billigt och lätt att forma.

Men de två största nackdelarna med denna typ av teservis är dess bräcklighet och dåliga termiska egenskaper. Så du kommer inte att kunna hålla din brygga varm särskilt länge, och du riskerar att bränna fingrarna när du hanterar kopparna.

För att undvika detta besvär, överväga en tesats med dubbelväggiga glaskoppar!

Double Wall Glass Tea Set

Teservis i metall – den äldsta

I Kina är teservisen i metall en av de äldsta typerna av hushållsartiklar. Numera är den dock praktiskt taget bortglömd. Skönheten i koppar och brons teuppsättningar kompenserar inte för deras brist på mångsidighet och svårt underhåll.

Du kan också hitta kinesiska teuppsättningar i gjutjärn eller silver, som inte är vanligt förekommande i Kina. Tekannan i gjutjärn används oftast i Kina i sin oglaserade vattenkokare. Den moderna versionen med emaljerad insida används främst i västvärlden.

Varför välja en kinesisk teservis?

Multipla infusioner

Den huvudsakliga användningen av en kinesisk teservis är att förbereda flera infusioner. En tekanna med liten kapacitet, mellan 100 och 300 ml, rekommenderas för bättre infusionskontroll. När du har valt din kinesiska teservis kan du upptäcka konsten att smaka med Gong Fu Cha.

Fördelar med flera infusioner

  • Varje infusion ger dig möjlighet att upptäcka en något annorlunda smak för samma te. Detta innebär att du kan experimentera med ett brett utbud av smaker med samma blad.

  • Theinnivåerna minskar med varje infusion, vilket gör att du kan återfukta utan att absorbera för mycket tein

  • .Genom att förbereda flera infusioner kan du ta dig tid med teet och dela med dig av dina upplevelser

  • Du får ut det mesta av varje dos te. Kvalitetste kostar, så du kan lika gärna göra det mesta av det

Snabb bryggning

Snabb bryggning används när du förbereder te på Gong Fu Cha, men kan också användas dagligen för alla typer av te.

Fördelar med snabb infusion

Smaken och tanninerna i vissa teer (pu erh, wulong) extraheras snabbt under denna typ av infusion, vilket i allmänhet är till deras fördel. Du bör välja en tekanna med liten volym (80-200 ml) som kan tömmas snabbt, så att du bättre kan kontrollera infusionstiden. Vi rekommenderar att du väljer en tekanna av keramik (porslin, lera eller stengods) i stället för glas, som håller mindre värme.

Göra en snabb infusion

  • Den mängd te som används är större än vid en konventionell infusion (4-8 g te på 100 ml vatten).

  • Vattnet ska vara så varmt som möjligt, nära kokpunkten.

  • Om tebladen är dammiga (särskilt vissa puerh) måste de tvättas med den första snabbinfusionen, som sedan kasseras.

  • Öppna tekannans lock, häll i vattnet, stäng tekannans lock och töm omedelbart tekannan i en tillbringare, skål eller koppar. Den första infusionstiden bör vara så kort som möjligt med undantag för vissa komprimerade eller rullade teer för vilka den första infusionen bör vara längre för att öppna bladen.

  • För efterföljande infusioner kan du öka infusionstiden från några sekunder till 1 minut, eller hålla infusionstiden mycket kort om du föredrar det.

Det var det! Du vet nu hur (och varför!) du ska välja en kinesisk teservis för att njuta av ditt te. Titta på vår kompletta kollektion!

    Leave a Reply

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *