Hur väljer jag en tekanna av lera?

Terrakotta tekanna

En samlarobjekt eller en industrialiserad produkt, den terrakotta tekanna har funnits i flera århundraden och har stått emot tidens test för att fortfarande vara den mest använda tekannan i hela världen. 

En terrakotta tekanna är också känd som en keramik tekanna eller keramisk tekanna. Vill du ta reda på mer om de olika typerna av terrakotta tekannor ? Kolla in vår artikel för att hitta din väg runt.

collection theiere yixing

Gong Fu Cha Tea Service

Kinesisk tekanna av lergods

Tekanna av lergods

I Kina används tekannan av lergods främst för förberedelse av te vid Gong-Fu Cha, kinesisk ritual för provsmakning av te. Det kan liknas vid en teceremoni, men det är inte riktigt det. Det finns inget högtidligt över det, bara stor omsorg om varje gest du gör. Översättningen kan vara ”konst att förbereda te med tillämpning” eller ”att ta sig tid med te”.

Tekanna Gong Fu Cha

Kinesiska terrakotta tekannor är ofta oglaserade. Den lera som används är fortfarande något porös och teens tanniner är avsedda att ackumuleras inuti tekannan. Med tiden mjukar jorden upp smaken på teet och förbättrar det genom att lägga till sin egen unika ”smak” från de ackumulerade tanninerna.

Olika teer bör därför inte bryggas i samma tekanna om de inte är från samma tefamilj eller klass, till exempel olika typer av te svart eller Oolong. För purister bör man till och medreservera en tekanna för bara ett te eftersom vissa teer från samma familj har en starkare smak än andra. Se upp även förmycket subtila teer som kan få sin smak ”absorberad” för mycket av tekannan.

Detland som valts för tekannor av porös lera är det som produceras och bearbetas i Yixing, iKina.

Keramisk tekanna

Lösningen för dig som vill använda en tekanna av lera med olika teer eller för subtila gröna teer är att välja modeller iicke-porös terrakotta (porslin, stengods eller glaserat lergods). Tack vare endubbelbränning vid hög temperatur och/ellernärvaron av glasyr, denna typ av tekanna inte suga upp det infunderade teet (tekanna känd somno memory eller neutral).

I Kina ligger städerna Jingdezhen och Dehua är kända för sina högkvalitativa keramikverkstäder.

Keramisk tekanna

Japansk tekanna av lergods

Tekannor av lergods från Japan kallas kyusu. För allt du behöver veta om japanska tekannor, följ guiden!

Sammanfattningsvis finns det flera varianter av Kyusu:

  • Sidohank: yokodé kyūsu, den vanligaste

  • Handtag på baksidan, mittemot pipen : ushiropläterad kyūsu,

  • Handtag ovanför tekannan: uwadé kyūsu,

  • Utan handtag med filter:hohin kyūsu,

  • Utan handtag, utan filter och med lock: shiboridashi

  • Sidohandtag utan lock: futanashi kyūsu.

Japansk kyusu
En anmärkningsvärd egenskap hos kyusu är detintegrerade filtret. Filtrets storlek är anpassat perfekt till beredningen av grönt te. Om filtermasken är för stor kommer det att finnas ett överskott av partiklar eller till och med bladfragment som kommer att passera in i infusionen. Om maskorna är för fina kommer aromen att stanna kvar i tekannan och för få av det gröna teets hälsosamma mikropartiklar kommer att nå koppen. 
Detta integralfilter till kyusu kan vara av olika typer :

  • Obi ami (metallfilter som löper runt tekannan),
  • Ita ami (runt metallfilter placerat endast framför pipen),
  • Sasame (filter tillverkat av samma lera som tekannan).

Eftersom en kyusu i allmänhet inte är utrustad med en infuseringskorg utan snarare ett filter vid pipen, kan teet flyta och brygga fritt i tekannan för fullständig extraktion av dess komponenter och aromer. Teet förblir därmed färskt och kan bryggas flera gånger (= flera infusioner).

Japanska lerkärl är främst avsedda för avsmakning av grönt te, som står för 99% av den japanska teproduktionen. För att inte absorbera de känsliga aromerna av grönt te är den japanska tekannan gjord av icke-porös keramik. Hundratals keramiska tillverkningscentra har vuxit fram i Japan under de senaste decennierna, och mer specifikt på alla platser där den vulkaniska jorden är rik på lera.  Några av dessa centra är fortfarande i drift idag, de 6 viktigaste ”gamla ugnarna” är Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba och den mest kända: Tokoname.

Ren naturlig lera (Shudei) har en distinkt röd färg på grund av sitt höga järninnehåll, vilket ger leran mycket specifika egenskaper när det gäller smak och de fördelar den ger för grönt te. Till skillnad från andra regioner där lerfyndigheterna är praktiskt taget uttömda har Tokoname turen att än idag ha kvar fyndigheter av sin värdefulla naturliga lera.

För att få Kyusus i olika färger sprutar krukmakaren en blandning av röd lera och naturliga färgpigment (= Char-gake) på den formade Kyusu. Japanska tekannor av lera har ett särskilt polerat utseende, utan att vara glaserade, eftersom tekannan poleras med en metallspatel eller en bit tyg före bränningen. Tillverkarna föredrar vanligtvis att låta den naturliga leran tala för sig själv, utan att glasera eller lacka tekannorna.

Tokoname tekanna

Att välja en tekanna av lera, en (kinesisk) huvudvärk?

Tekannan är utan tvekan detviktigaste elementet vid beredning av te (förutom själva teet, förstås). Du måste matcha tekannans storlek och form, typen av lera och den temperatur vid vilken leran bränns med typen av te och antalet personer som serveras.

Eftersom din tekanna kommer att användas varje dag kan den lika gärna vara bekväm att hantera, hållbar och tilltalande för ögat.

Fördelar med en tekanna i lera

Liksom tekannor i gjutjärn är terrakotta-tekannor beständiga och håller mycket bra på värmen och smakerna i ditt te. Gong-Fu Cha-entusiaster ägnar många timmar åt att diskutera sina tekannors förtjänster, men alla är överens om dessa fyra punkter:

  • Alla teer är bäst i lerkannor och de bästa tekannorna är gjorda av ”lila lera” (Zisha) från regionen Yixing (Yee-zhing) i Kina.
  • Zisha-leran har excellenta porositets- och värmehållande egenskaper som avsevärt förbättrar smaken på te jämfört med tekannor av glas, porslin eller glaserad keramik.
  • EnYixing tekanna bör endast användas för en typ av te.
  • Kannor som bränts vid hög temperatur med en finare lera är utmärkta att använda till alla tesorter och är ett måste för grönt, vitt och Oolong-te. Låga temperaturer tekannor som använder en tjockare, mer porös lera passar bäst till svart te (kallas rött te i Kina) och Pu-Erh te.

Pris för en tekanna i lera

Det finns ett stort utbud. Du måste räkna med (ungefär):

Från 40 euro för industrimodeller (gjutna) av god kvalitet.

Från 70 euro för tekannor som tillverkas till hälften för hand.

Från 90 euro för tekannor som tillverkas helt för hand av ren Yixing-lera.

Priset kommer att variera beroende på:

  • den andelen i äkta Yixing-lera,
  • om formningen sker för hand, till hälften för hand eller gjuten,
  • innehållet./strong>,
  • den eventuella berömmelsen för den konstnär som utformade modellen

Tekannor av yixinglera kan således inbringa flera tusen euro för tekannor som är samlarobjekt.

Théières Du Monde erbjuder ett komplett sortiment av Yixing tekannor av lera av hög kvalitet till rimliga priser. Gör ditt val!

Collection théière Yixing Theieres Du Monde

Kriterier för att välja en tekanna i lera :

De fem viktigaste kriterierna för att välja en tekanna av lera är:

  • Storlek
  • Form
  • Tillverkning
  • Tillverkning
  • Lera (kvalitet, sammansättning och bränning)
  • Temperatur

1) Tekannans storlek

  Det första du bör tänka på när du letar efter en tekanna är att välja storlek efter hur många personer du oftast kommer att koka te till.
Lerkannor finns i en mängd olika storlekar, men de kan grupperas enligt följande:
2 – 4

<./tbody>

Ungefärlig volym (ml)
Antal personer som serveras
70
1 – 2
100 2 – 4
175 3 – 5
225
 4 – 6

  Du har säkert märkt att volymerna är låga, men det är inte ett misstag. Principen för teberedning på Gong Fu Cha är att njuta av varje droppe te och att prioritera kvaliteten på avsmakningen framför kvantiteten. För övrigt är kopparna också mycket mindre än västerländska tekoppar.

2) Tekannans form

  Tekannans handtag och lock måste passa dina fingrar och locket måste passa exakt i den övre öppningen, men ändå vara lätt att ta bort, och öppningen ska vara tillräckligt stor för att rymma den storlek blad du kommer att använda.

En mindre öppning tenderar att hålla kvar doften av teet i tekannan medan en större öppning gör att doften släpps ut. Så ett te med små eller rullade blad och en intensiv doft (grönt, vitt, oolong) gynnas av en mindre öppning. En större öppning är att föredra för te med stora blad och svag doft (svart och Pu-Erh).

Hällpipen ska vara inte för stor så att teet kan flöda fritt. Gong Fu Cha (den kinesiska metoden för tebearbetning) utvecklar teets smak snabbt med korta bryggtider, så att piphålet bör varaså brett som möjligt för att inte hindra flödet av te som hälls, vilket skulle göra att infusionen tar längre tid.

spout pourer teapot yixing

De flesta nyare tekannor levereras med ett filter integrerat. Om din tekanna inte har ett filter måste du skaffa ett.

De olika formerna på tekannor gör att de olika typerna av blad kan expandera på sitt eget unika sätt för att maximera den yta som exponeras för vattnet när det bryggs inuti tekannan. Tekannor finns i2 grundläggande profiler: hög profil och låg profil och var och en är lämplig för ett antal olika tesorter.

Kannans form efter tesort

Taiwanesisk Oolong (hög profil)

Grönt te / Vitt (Hög profil)

Tie Guan Yin (Gun Yam, Iron Buddha, Chinese Oolong, Buddha of Mercy) (Låg profil)

Kinesiskt svart te (känt som rött te i Kina)  Pu-Erh (Bow Lay) (Hög profil)

Da Hong Pao (Cliff Tea) & Phoenix Tea (Low Profile)

 

  Att samla påoriginalformade tekannor kan vara väldigt trevligt att&.ögat&nbspoch givande, men du ska inte förväxla en bra lerkanna med en som har ett också dekorativt syfte.

Du kommer att märka att formerna ovan har mycket enkla former. Anledningen till denna brist på utsmyckning är att te är mycket känsligt för värmefluktuationer och de bästa tekannorna fördelar värmen jämnt. Dekorationer skapar olika densitet i tekannan, vilket kan skapa varma och kalla fläckar.

Vid tillagning av Gong Fu Cha hälls dessutom varmt vatten över tekannan och med eventuella reliefer kommer vattnet potentiellt att avböjas, vilket skapar nya varma och kalla fläckar i tekannan under bryggningen.

3) Tillverka tekannan

  Till skillnad från västerländsk keramiktillverkning där lerjord vänds på ett hjul, är mer styva kvalitet hos Zisha-leran att komponenterna i en tekanna kan tillverkas i förväg och sedan monteras ihop bit för bit. Det finns 3 typer av tillverkning:

  • Handgjord
  • Tillverkad till hälften för hand
  • gjuten

Tekannor som tillverkas för hand formas av en konstnär som för hand skär ut delarna och sätter ihop dem med traditionella verktyg som träpinnar och paddlar.

traditional tools clay teapot making

När konstnären förbereder Zisha-leran för att tillverka de olika delarna av en handgjord tekanna viker konstnären leran flera gånger, ungefär som när man tillverkar det japanska katana-svärdet (samurajsvärd). Denna vikning stärker leran och skapar luftfickor i leran som gör att luft kan cirkulera i båda riktningarna genom tekannan. Denna ”dubbla porositet” anses tillföra extra syre till teet under bryggningen och som vindrickare vet intensifierar syre smaken.

Den handmontering med traditionella verktyg av maskinformade delar (press) ger beteckningen ”halvhandgjord”. Många bra tekannor av lera tillverkas på detta sätt.

Blue Teapot

   Gjutna tekannor tillverkas med en serietillverkning. Detta innebär att maskiner monterar ihop förformade delar, såsom tekannans två halvor och locket, och fäster en förformad pip och ett förformat handtag. Även om gjutna tekannor inte är lika värdefulla som handgjorda eller halvhandgjorda tekannor, är många gjorda av Yixinglera och är därför fortfarande bättre än emaljerade eller porslinstekannor för tillredning av Gong-Fu Cha te.

 Det finns naturligtvis en viss stolthet i att äga en handgjord tekanna, särskilt om den är gjord av en berömd konstnär. Tekannatillverkning är en mycket skicklig konst och vissa Zisha-tekannor av kända konstnärer är samlarobjekt och uppnår mycket höga priser, särskilt om de härstammar från 1980- eller 1950-talet eller till och med Qingdynastin (1644 -1912). Antika tekannor är värdefulla eftersom ingen är den andra lik, var och en med sin egen unika historia, patina, ”smak” och ”personlighet”. Att känna till äkta antikviteter kräver mycket specialiserad kunskap, så handla bara med en expert du kan lita på.

4) Argile

a) Lerans kvalitet

Yixinglera (uttalat Yee-zhing) är den berömda leran från Yixing-regionen i Jiangsu-provinsen i centrala Kina, där de finaste tekannorna har tillverkats i århundraden. Det finns många olika typer av Yixing-lera, men de kan i allmänhet delas in i två kvalitetskategorier:

  • ”Jordlera” tillverkad av lera (Clay Earth)
  • ”Stenlera” tillverkad av sten (Zisha)

lera används i allmänhet för att tillverka tekannor av medelhög till god kvalitet, som är allmänt tillgängliga i många utföranden till överkomliga priser. Dess naturliga färg är vit och kan lätt färgas.

stenlera, superior, är känd som ”Zisha” eller ”lila lera” (även om lerans färg inte nödvändigtvis är lila) och finns naturligt i en mängd olika färger. Zisha-lera är därför också känd som ”naturlig” eller ”originell” lera.

  Den granulära strukturen och unika mineralsammansättningen hos Zisha-lera ger den utmärkta värmehanterande egenskaper som är oöverträffade för att hålla en stabil temperatur i en tekanna och mildra temperaturfluktuationer som kan försämra smaken på te.

  Zishas mineral- och metallinnehåll inkluderar järnoxid, kaolinit, kvarts och glimmer, vilket gör denna keramik mycket motståndskraftig mot bränning och skador jämfört med mer känslig västerländsk keramik. Yixinglera av hög kvalitet är 3 till 6 gånger mindre absorberande än andra leror, vilket hjälper dessa tekannor att behålla doften av teerna.

Kvalitet på Yixinglera

Yixing ”Earth”-lera (detta exempel är artificiellt färgat för att likna Zishas svarta ”Wuni”-lera)

Yixing ”stone” clay 

(även känd som Zisha ”Purple Clay”, ”Natural Clay” eller ”Original Clay”) .


b) Lerans sammansättning

Det finns 3 grundläggande sammansättningar av leror som ofta blandas i en oändlig mängd kombinationer.

  • Zisha-lera, även känd som ”Qing Shui Ni” när den inte är blandad eller färgad.
  • Blandad lera (Pingni). Kan vara vilken kombination som helst av Yixing, icke-Yixing och konstgjord lera.
  • Konstgjord lera = Färgad. Kan också användas som en blandad lera.

Grafik:  Lerans sammansättning

Yixing Zisha eller lila lera. I detta exempel har ingen lera blandats i så det skulle också kunna kallas Qing Shui Ni

Blandad lera (Pingni)

Argile artificielle (colorée)

När leror blandas kallas de för Pingni. ”Naturliga” eller ”ursprungliga” Zisha-leror blandas ofta för att få traditionella och nya färger. Naturliga och konstgjorda färger kan blandas eller skiktas i olika mönster. Mycket ofta tillsätts en liten mängd Yixing- eller till och med Zisha-lera till en sämre icke-Yixing-lera och tekannan säljs sedan som en ”Yixing Teapot”.

”Artificiell” lera (Yixing ”jord”-lera och/eller icke-Yixing-lera) är lera färgad med artificiella färgämnen som ofta återskapar naturliga Zisha-färger. Dessa tekannor fungerar inte lika bra som Zisha-tekannor och blir inte lika vackra med tiden eftersom färgen bleknar, till skillnad från tekannor av Zisha-lera som behåller sin naturliga färg.

Att bedöma kvaliteten på en tekanna efter lerans färg är en mycket specialiserad färdighet och är föremål för mycket debatt bland experter. Här är lite information som hjälper dig att bättre bedöma kinesiska tekannor efter färg.

Den naturliga färgen på Yixing ”lera” är vit. Zisha-lera finns i en mängd olika naturliga färger, varav de mest populära är:

  • Röd (Hongni)
  • Violett (Zhini)
  • Röd (Hongni)
  • Violett (Zhini)
  • Grön (Luni) – vanligtvis blandade med eller belagda med andra leror.

Färger av Zisha-lera

Hongni (Röd)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *